Fórum / Általános fényképezés / Napfelkelte és naplemente fényképezése

Napfelkelte és naplemente fényképezése

Létrehozta: Thurzó Salome2 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Salome! :)

A legfontosabb eszköz, amire szükséged lehet a naplemente vagy a napfelkelte fényképezésénél, az az állvány. Tervezd meg a látványt, válaszd ki a helyet, ahonnan fogsz fényképezni. Használj minél nagyobb látószöget, azaz távolíts a zoommal, amennyire csak lehetséges. Állítsd manuális üzemmódra a Fujidat.

A fényérzékenység legyen minél kisebb (ha jól emlékszem 160 ISO a legkisebb érték a Fuji Finepixen). Ugyan pont az ellenkezője lenne az ésszerű megoldás, de mivel úgyis állványról fogsz fényképezni hosszú időértékkel, ráadásul a nap is látszani fog valamelyest, így érdemes alacsony érzékenységgel dolgozni.

A fényrekeszt szűkítsd le f8-f11 érték közé. Az időértéket ezek függvényében és a rendelkezésre álló fényviszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Ez lehet akár 5-10 másodperc is. Csinálj egy próba képet. Ha túl sötét a kép, használj hosszabb időt (vagy állítsd időautomatikára a géped), ha túlzottan világos lett, akkor meg ellenkezőleg, rövidíts az időn.

Riconak van fenn a Képértékelőben egy Budapest by Night című képe, amit 13 másodperces expozícióval készített. Ugyan nem naplemente, de a feladat hasonló. Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

Kíváncsi vagyok a produkciódra! :)

2012-05-14 17:36:50 • Szalay Krisztián

Thurzó Salome

Szia Krisztián! :)
Szükségem van egy profi szakértő válaszára, én hozzád fordulok segítségért… tehát a kérdésem az lenne:
Napfelkeltét illetve naplementét szeretnék fotózni és hogy állítsam be a fényképező gépemet hogy igazán jó kép legyen az eredmény? :)

Üdv, Salome

2012-05-14 16:47:12 • Thurzó Salome

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató