Napfelkelte és naplemente fényképezése

Fórum » Általános fényképezés » Napfelkelte és naplemente fényképezése
Létrehozta: Thurzó Salome
Szalay Krisztián

2012-05-14 17:36:50

Szia Salome! :)

A legfontosabb eszköz, amire szükséged lehet a naplemente vagy a napfelkelte fényképezésénél, az az állvány. Tervezd meg a látványt, válaszd ki a helyet, ahonnan fogsz fényképezni. Használj minél nagyobb látószöget, azaz távolíts a zoommal, amennyire csak lehetséges. Állítsd manuális üzemmódra a Fujidat.

A fényérzékenység legyen minél kisebb (ha jól emlékszem 160 ISO a legkisebb érték a Fuji Finepixen). Ugyan pont az ellenkezője lenne az ésszerű megoldás, de mivel úgyis állványról fogsz fényképezni hosszú időértékkel, ráadásul a nap is látszani fog valamelyest, így érdemes alacsony érzékenységgel dolgozni.

A fényrekeszt szűkítsd le f8-f11 érték közé. Az időértéket ezek függvényében és a rendelkezésre álló fényviszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Ez lehet akár 5-10 másodperc is. Csinálj egy próba képet. Ha túl sötét a kép, használj hosszabb időt (vagy állítsd időautomatikára a géped), ha túlzottan világos lett, akkor meg ellenkezőleg, rövidíts az időn.

Riconak van fenn a Képértékelőben egy Budapest by Night című képe, amit 13 másodperces expozícióval készített. Ugyan nem naplemente, de a feladat hasonló. Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

Kíváncsi vagyok a produkciódra! :)

Thurzó Salome

2012-05-14 16:47:12

Szia Krisztián! :)
Szükségem van egy profi szakértő válaszára, én hozzád fordulok segítségért… tehát a kérdésem az lenne:
Napfelkeltét illetve naplementét szeretnék fotózni és hogy állítsam be a fényképező gépemet hogy igazán jó kép legyen az eredmény? :)

Üdv, Salome

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább