Fórum / Általános fényképezés / Fókuszálás, avagy az élesség beállítása

Fókuszálás, avagy az élesség beállítása

Létrehozta: Kántor Ildikó8 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Barbara!

Örülök neki, hogy ismerkedsz a fényképezéssel! Az első kérdésedre a válasz az, hogy igen, teljesen jó, ha egy pontot jelölsz ki élességállításra. A másodikra a válaszom pedig az, hogy valóban az alul- és túlexponálást mutatja, azaz azt, hogyan van exponálva a kép, mennyi fényt kap a szenzor. Keveset, pont annyit mint kéne, vagy többet. A helyes expozíció valóban az egyik legfontosabb tényezője a minőségnek, de érdemes nem a minőség szót használni erre, hanem helyette inkább az expozíciót, A minőségnek sok aspektusa van, ez az indikátor pedig kimondottan csak az expozícióról szól.

2018-03-28 08:13:05 • Szalay Krisztián

Eperjesi Barbara

Kedves Krisztián!

Rég jártam erre, de már túl vagyok egy próba fotózáson. Ismerkedem a géppel (D5300), de kevés időm van rá. Meg aztán magamtól próbálok rájönni hogyan és miért. Lenne 2 kérdés.

1, Beállítottam, hogy csak egy fókusz pont legyen. Ez általánosságban jó megoldás?
2, Ez most nagyon amatőr lesz :) - A ’ monitoron’ amikor állítom a rekeszt és a záridőt középen van egy jel ami hol balra hol jobbra megy (és persze középen is megáll) Akkor jó a fénykép minősége ha ez a jel a 0án vagy annak közelében van? Gondolom balra azt mutatja hogy alulexponált jobbra pedig hogy felül?

Köszi előre is.

2018-03-26 21:43:19 • Eperjesi Barbara

Szalay Krisztián

Szia András!

Előfordul sajnos, de nem gyakori jelenség. Értem a problémát, a dilemmádat meg pláne. Én is elgondolkodnék a vázcserén. Már csak azért is, mert a D7200 nagyságrendekkel jobb eredményt produkál. Ha ilyen jó lencséid vannak, akkor érdemes vázban is felzárkózni hozzájuk. Főleg úgy, hogy azzal meg is oldod az említett problémát.

Tudom, nem egyszerű a helyzet.

2017-02-07 14:24:10 • Szalay Krisztián

Karpovics András

Szia Krisztián.
A segítségedet kérném. Sikerült megvennem a Nikon 50mm f1.4 obit. boldog voltam, amíg el nem keztem használni. Kiderült, hogy "back focus"-os. A beállított pont mögé fókuszál. Nem örülök neki. Ha valami komolyabb gépem lenne, nem lenne ekkora baj, mert tudnk korrigálni. Nekem Nikon d5500-am van és abban nem lehet finomítani. Angliában élek, és itt ahol vettem a lencsét, azt mondták h ez nem feltétlen a lencse hibája, vigyem be géppel együtt és megoldják. Most elgondolkodtam rajt, h ehet inkább veszek egy d7200-at mivel abban tudnám kezelni ezt a problémát. Az aggályom az hogy ha most belövik, akkor nincs rá garancia h a többi lencsémmel jólessz. Van mellette egy sigma Art-om, amit számítógéppel összekötve tudok korrigálni, meg egy 10-24 nikonom, de ott majdnem mindig a végtelenre van állítva a fókusz, szóval nem számít annyira. De mi lesz ha veszek egy 85mm-es lencsét? Remélem érted, hogy miért vannak fenttartásaim.

Mint sokat látott mber, mi a véleményed erről a dologrl? Ez gyakori jelenség? Lecseréljem a vázat emiatt? Sokat utazom, és azért vettem a d5500-at mert nagyon pici, és mellette kihajtható a kijelző. Rengeteget használom így. Válaszodat előre is köszönöm. Szép napot.

2017-02-06 14:39:51 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Kedves Róbert!

Igen, gyengébb fényviszonyok között más expozíciós értékekkel dolgozunk, így feltehetően az automatika is ezért viselkedik úgy, ahogyan írtad. Mindig a manuális értékválasztás adja a legnagyobb szabadságot. A blogban vagy egy cikk, aminek az a címe, hogy A fényképezés összetevői. Ezt ajánlom szíves figyelmedbe!

2015-08-07 11:54:11 • Szalay Krisztián

Nyúl Róbert

Kedves Krisztián!
A kérdésemet nem tudtam igazán egyik topikba sem besorloni, ezért itt írok. Jelenleg még eléggé az elején vagyok a fényképezésnek. A DSLR videózásnál már írtam. Egy Nikon d3200 kit 18-55mm vr gépem van. Időnként próbálok a programuatomatika módban is fényképezni. Azt tapasztalom, ha gyengébbek a fényviszonyok mellett nem tudom állítani vagy csak egy-két kombinációban módválasztó tárcsa segítségével a rekesz a és a zársebesség kombinációit. Esetleg minél jobbak a fényviszonyok annál több variációt enged a gép? Elnézést, ha túl kezdő kérdéseket teszek fel, de még csak most kóstolok bele a fényképezés világába ilyen géppel. Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nyúl Róbert

2015-08-02 22:05:06 • Nyúl Róbert

Szalay Krisztián

A gépen be lehet állítani, hogy az autofókusz ne az összes mérőmezőt használja, hanem csak egyet. Aztán vagy középresúlyozott, vagy spotméréssel lehet precízebben dolgozni. Az életlenség lehet attól is, hogy gyenge fényviszonyok között nem működik tökéletesen, de lehet az is, hogy az átlagoló mérés nem oda állítja a fókuszt, ahova pontosan kéne. A mérőmezők állításához a használati útmutató segítséget fog adni.

2015-05-04 15:19:58 • Szalay Krisztián

Kántor Ildikó

Használok egy 7100.-as Nikon gépet. Azt vettem észre, hogy /belső térben/ amikor borongósabb az ídő kint a képeim 80 %.-a nem lesz éles, pedig a gép azt jelzi hogy rendben. természetesen bemérőfény van. Ha kinntről napfény szűrődik akkor természetesen tökéletes. Ez mitől lehet?
Továbbá még azt kérdezném, hogy középrehangsúlyozott élesség mellett a kis négyzet ugrál, miért nem csak középre fókuszál?

Köszönöm válaszát Ildikó

2015-05-04 09:09:06 • Kántor Ildikó

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató