Fórum / Általános fényképezés / Fényképezőgép állvány

Fényképezőgép állvány

Létrehozta: Baranyai Péter12 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Beatrix!

Igen, teljes mértékben az egyéni igények döntik el, hogy kinek mi válik be. Én sem fotóztam sportot és gyors mozgást soha, nem is volt szükségem ebből adódóan monopodra, így nem tudom azt mondani, hogy szükséges vagy sem. Néhány ismerősöm használja, nekik bejött. Kinek mi. Ezt csak tapasztalatból fogod tudni.

Ami pedig a Manfrottot illeti, rendkívül jó állványok, nem olcsók, de ha vigyázol rá, egy életre szólnak.

2016-06-22 19:41:25 • Szalay Krisztián

Tóth Beatrix

Szia Krisztián!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Megerősítetted, amit magam is sejtettem a témával kapcsolatban. Időközben konzultáltam egy lovak fotózására specializálódott hölggyel is. Ő azt mondta, hogy sem a tripod, sem a monopod nem vált be neki ilyen célra, de egyébként szintén a Manfrotto márkát ajánlotta. Azért próbálok majd olyan állványt nézni, ami alkalmas lehet később fotózáshoz is egy másik fejjel, ha mégis szükségem lenne rá.
Üdv: Beatrix

2016-06-20 18:25:47 • Tóth Beatrix

Szalay Krisztián

Szia Beatrix!

Először is nagyon köszönöm a dicséretet!

Az állvány arra való, hogy stabilan tartsa a gépet. Fotózásnál ez teljes mozdulatlanságot jelent, videózásnál pedig komplexebb a dolog, ott ugyanis fontos lehet az egyenletes mozgatás. Két fő részből áll egy állvány: magából az állványból, ami a lábakat és az állványfej csatlakozó részét tartalmazza, és van az állványfej, amihez rögzíted a kamerát. Az állvánnyal szembeni követelmény, hogy stabilan megtartsa a gépet, objektívvel és kiegészítőkkel együtt. Igaz ez az állványfejre is. Videózásra és fotózásra más-más állványfej való. Erről részletesen írtam a könyvemben, tehát ott találsz sok információt ezekről.

Gyors mozgás esetén teljesen más a dolog. Ha nagy, nehéz objektívvel dolgozol (a tiéd nem az), akkor egylábú állványt ajánlatos használni, hogy a fő terhet átvegye. Esetedben gyors mozgáshoz teljesen felesleges az állvány. Az állvány akkor kell, amikor fontos a mozdulatlanság, például akkor, amikor olyan hosszú ideig készíted a képet (hosszú expozíciónak nevezik), hogy ha kézben tartanád a kamerát, akkor csak elmosódott csíkokat látnál, azaz bemozdulna a kép.

Az általad említett árban igazán jó állványt nem lehet kapni, csak hobbi célú, műanyag darabokat. Sokszor azok is jobbak mintha semmi nem lenne. Igen, jól látod a helyzetet, inkább a videózáshoz valót válaszd, ott veszed igazán hasznát a dolognak.

2016-06-20 09:03:12 • Szalay Krisztián

Tóth Beatrix

Szia Krisztián!

Nagyon tetszik a honlap! Sok hasznos információt találtam rajta, és remek, hogy választ lehet kapni kérdésekre is. Először is fontos jeleznem, hogy teljesen képzetlen vagyok fotózás terén, csak szeretem csinálni, mint sokan mások is :). Hobbi célra fotózok és videózok kétféle témában. Egyik a család, gyerekek, a másik viszont szabad téren a lovaim, főleg mozgásban, versenyeken - ez elég dinamikus téma. Egy Nikon D3200-am van és két obim (18-55mm VR, 55-300mm VR). Jelenleg állvány vásárlásán gondolkodom. Többször adódott már úgy, hogy jól jött volna egy állvány, főleg a videózáshoz, de érdekelne, hogy mennyiben másak a képek, ha állvány használatával készülnek, ezért olyat szeretnék, amit fotózáshoz és videózáshoz is lehet használni. Azt szeretném kérdezni, hogy az állvány mennyire hasznos, ill. használható, ha a célpont ide-oda rohangál fotózás közben, nagy területen és azt kell lekövetni? Egyáltalán lehet ilyen célra használni? Ha igen, akkor milyen fejet érdemes választani? Próbáltam utánaolvasni, de mivel még semmilyet sem próbáltam nem tudom mivel járnék a legjobban. Igen, én sem szeretnék erre túl sokat költeni, mert olyan gyakran nem használnám. Max. 25-30-at szánok erre a célra, vagy ha ennyiért nincs szóba jöhető darab, akkor olyat választok, amit csak a videózáshoz fogok használni és belefér a keretbe. Legtöbbet lovakat fotózok és videózok, ritkábban családi képek készülnek. Válaszodat előre is köszönöm! Üdv: Beatrix

2016-06-17 13:19:04 • Tóth Beatrix

Szalay Krisztián

Kedves Mátyás!

Érdemes előre tervezni, és egy nagyobb teherbírású eszközt venni. Márkában szívesen ajánlom a Manfrottot és a Gitzot, illetve az Induro és a Benro állványait. Sőt, még a Velbonnak is van egész jó állványa Ezek nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Átlagosan 50eFt körül mozog az áruk, állványfej nélkül. Viszont ha vigyázol rá, akkor nem valószínű, hogy egy jó ideig újat kéne vásárolnod.

Az állványhoz még jön az állványfej is. Többféle létezik, ezekről részletesen írok a könyvemben. Valószínű, hogy számodra a 3D fej vagy a gömbfej lesz a nyerő.

2016-04-01 17:55:02 • Szalay Krisztián

Molnár Mátyás

Kedves Krisztián!

Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen állványt vegyek. Jelenleg 5200-es vázam van 18-140 obival.
Későbbiekben esetleg szóba jöhet egy nagyobb teleobi is, mert a természetfotózás is érdekel.

Segítségedet előre is köszönöm.

2016-03-30 17:59:31 • Molnár Mátyás

Baranyai Péter

Szia!

Köszönöm a segítséget Neked is!

2015-06-19 04:32:18 • Baranyai Péter

Fodor László

Sziasztok!

Peti, gondoltam megosztom Veled az én tapasztalatom, mivel hasonló cipőben jártam, s a saját bőrömön megtapasztalva szenvedtem. :)
Én pont így voltam vele, hogy állványra nem akartam sokat költeni. Egy akció keretében megvettem egy 10eFt-os állványt. Jó választásnak tűnt, de használat során kiderült, hiba volt megvenni. Rengeteg bosszúságot okoz! Amit Krisztián is írt: mikor rá akarod rögzíteni a fényképezőgéped a fejre, nem tudod rendesen meghúzni a gépet abban a kívánt pozícióban, amiben szeretnéd, 1-3mm-t még megereszkedik, amint a teljes súly rámegy. Nyűgös bevízszintezni, vagy függőzni, de még a különböző dőlésre is igaz ez. Meg persze eközben félsz, nehogy túlhúzod a szorító csavarnak a menetét. Ez nagyon sok bosszúságot okoz, hisz így már azzal kell kezdeni majd az utómunkát, hogy vízszintezed a kompozíciód, s ha netán szűken fotóztál, s a kép szélén még fontos elem lenne, az ugye ezáltal levágódhat.
Illetve a másik hatalmas hátrány ezeknél, hogy a fejet mozgatva, döntve sokszor meg-megakad, s ha épp videókamera van rajta, az bizony nagyon belelátszódik, hogy nem símán mozgatod. Már a végén kétségbe esésemben WD40-nel is próbálkoztam a hajlatoknál. de az sem nyert..
Ezeket megunva végül én is a Manfrotto 190XPro mellett döntöttem, csak annak én a 3 szekciós változatát vettem, 496RC2 gömbfejjel. Ezt a gömbfejet még ki akarom egészíteni egy 3D-s fejjel, mert vannak dolgok, amik a gömbfejjel nehézkesebben lehet megoldani. Viszont az állványra nem tudok negatívumot felhozni, nagyon jó választás volt!!! Szó nélkül ismét ezt venném.
Ha ki tudod próbálni a kinézett állványt, én mindenképpen a fent említett rögzítési, mozgatási módokat ellenőrizném, meg hogy milyen szögben és módokban tudod hajlítani a lábakat, minél több része legyen fém, szintező van-e, azaz összességében milyen a használata és mellette a stabilitása. Ezek után jönne részemről csak a teherbírás (hisz hacsak nem valami brutál telét raksz rá az állványodra, akkor a 4-5kg-ot nem hiszem, hogy el fogod érni).
Egyébként ez árban inkább olyan 45-70eFt között állhat meg (vagy felette, ha olyat választasz), de hidd el, megéri!!
Remélem tudtam segíteni!
Sok sikert a keresgéléshez, vásárláshoz!
Üdv, Laci

2015-06-18 21:39:57 • Fodor László

Szalay Krisztián

Sziasztok!

Igen, gagyit azért nem érdemes venni, mert hiába olcsó, ha bosszúságot okoz. Elég az, ha felteszed rá a gépet, és érzed, hogy izomból kell megtépni a csavart, hogy egyáltalán tartson is valamit. Amiben van anyag, és a kivitelezés is minőségi, az meg marha drága. Viszont, ha vigyázol rá, egész életedben jó lesz. A Manfrotto egy klasszikus. Ott van még a Gitzo is. Vanguardnak és az Induronak is vannak nagyon jó állványai. Manfrottot azért szoktam ajánlani, mert azzal van tapasztalatom. Ettől függetlenül léteznek még jó állványok.

Érdemes bemenni egy olyan kereskedésbe, ahol ki vannak rakva, bevinni a gépedet, rárakni és megnézni, hogy hogyan tart, milyen kezelni az állványt.

2015-06-18 07:21:03 • Szalay Krisztián

Baranyai Péter

Szia Ádám!

Köszönöm a jó tanácsot! A Cullmann mellett Manfrotto-t is néztem, ez a két gyártó volt aminél jobban megnéztem egy-egy darabot. Szerettem volna még a héten venni állványt, de inkább kérdezek és várok vele. Megnéztem egy bemutatót az állványodról. Nagyon tetszik így videó alapján nekem is. :)

2015-06-18 02:12:03 • Baranyai Péter

Tolnai Ádám

Szia Péter!
Annyiban tudok segíteni, hogy nekem is volt egy ilyen kérdésem itt a fórumban, és hála Krisztiánnak, megmenekültem egy 10-15 ezer forintos nyeklő-nyakló vacaktól! :) Nekem a Manfrottót ajánlotta, meg is vettem ezt: Manfrotto 190 X Pro 4.
Nagyon meg vagyok vele elégedve, csak ajánlani tudom, nagyon stabil, hihetetlenül variálható mindenféle helyzetben megállja a helyét, legalábbis nálam :)
Állványfejként pedig egy X-PRO 3-Way-t használok! Szintén Manfrotto!
Szóval summázva én a Manfrottót tudom ajánlani, mert ezzel van személyes tapasztalatom!
De Krisztián is biztos el fog látni egy-két jó tanáccsal! :)
Üdv. Ádám

2015-06-17 20:00:27 • Tolnai Ádám

Baranyai Péter

Szia Krisztián!

Az állvánnyal kapcsolatos kérdésem nem illett volna egyik meglévő témához sem, ezért létrehoztam egyet külön.
A Nikon D5200-as géphez + 18-105-ös objektívhez szeretnék állványt vásárolni, de nem tudom milyet. Inkább az árkategória kérdéses, hogy milyen árban vannak, amik nekem megfelelőek. Sok vásárlói véleményt elolvastam már sok fajtáról, ezért elbizonytalanodtam. Nem a hiper-szuper tudás a fontos, hanem, hogy biztonságban legyen a fényképezőm. Nem szeretném, hogy összeroskadjanak a lábak vagy elfújja a szél, stb. Cullman állványokat néztem 9-13 ezer Ft környékén a teherbírást figyelembe véve. De olyat is olvastam, hogy DSLR-hez 20 ezer alatt nem érdemes. Annyit áldoznék rá amennyi szükséges. Egy új fényképező többe kerülne, ha rosszul választanék. :)
Te milyen árban és milyen márkát ajánlanál kezdésnek?

2015-06-17 09:02:58 • Baranyai Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató