Legyen tánc!

Fórum » Általános fényképezés » Legyen tánc!
Létrehozta: Gyurkó Tibor
Szalay Krisztián

2016-02-17 11:28:22

Kedves Tibor!
Nagyon szívesen!

Gyurkó Tibor

2016-02-15 21:06:49

Nagyon szépen köszönöm válaszod!

Szalay Krisztián

2016-02-15 11:19:22

Kedves Tibor!

Jó a kérdés nagyon! Ez a helyzet a legkritikusabb. Az ideális az lenne, ha lenne egy középformátumú fényképezőgéped központi záras (leaf shutter) fényerős objektívvel, és hozzá nagy kulcsszámú vaku (esetleg stúdióvaku, ha telepíthető a helyszínre) fényformálóval (lágyítás céljából). Ebben az esetben akár 1/800 záridővel is exponálhatnál (feltéve, ha a rendszer mindegyik tagja lehetővé teszi). Ez persze az ideális kép, így most abból kell kihozni a maximumot, ami rendelkezésre áll.

Nézzük sorban. Az állvány felesleges ebben a helyzetben, hiszen ha a téma mozog, akkor már mozgásról beszélünk, így az állvány elveszíti szerepét. A bemozdulást a záridő rövidítésével lehet elérni, értelemszerűen. Meg kell találni azt a zársebességet, ahol még éppen nem mozdul be a téma. Ez a mozgástól függ. Ehhez nyitni kell a blendét annyira, amennyire csak lehetséges, ügyelve arra, hogy legyen elegendő mélységélesség. Ha közel tudsz menni, javaslom nagy fényerejű, nagylátószögű objektív vásárlását, hiszen a nagylátószögű objektíveknek eleve nagy a mélységélessége (a mélységélességet a tényleges gyújtótávolság határozza meg elsősorban). A fényérzékenységet meg addig kell emelni, amíg meg nincs a kívánt eredmény. Ha túl nagy ISO értéket választasz, az sajnos zajosodáshoz vezet. Itt jönnek képbe a professzionális vázak, ahol akár 25000 ISO-nál (vagy ennél is jóval magasabb értéknél) is szép képet kapsz eredményül. Az általad leírt körülmények közötti fényképezés megkívánja a profi technikát.

Sajnos csodák nincsenek, az eszközöknek véges a tudása, és kompromisszumot kell kötni vagy képminőség, vagy bemozdulás tekintetében.

Gyurkó Tibor

2016-02-13 16:23:35

Még annyival szeretném kiegészíteni, hogy ha vakuval készítek képet, legalábbis a beépítettel, az jelentősen megnöveli az exponálás idejét így ott a pillanat "elkapása" is nehézkes. Sok esetben csak szerencse, hogy épp nem a hátak vannak rajta. Még egyszer köszönöm.

Gyurkó Tibor

2016-02-13 16:15:23

Nagyon jó barátaim táncolnak néptánc csoportokban, akár színpadon, akár csak táncházakban. Szeretnék róluk minél több, de mostanában már minél jobb képeket is készíteni. A fényviszonyok:  neonfényei és az egyik falat betöltő tükör, valamint kis ablakok. (ez este már majdnem mindegy). A gondom a túlzott bemozdulásokkal van (mondtam, hogy játszanak szobrosat ), mert ha nem használok vakut akkor szinte mindig bemozdulnak és csak elmosódás lesz a “képen”. Vakum csak a géphez (NIKON D60) tartozó beépített van. Az ISO-t szoktam felvenni magasabbra, de valahogy úgy sem az igazi. A színházi, színpadi fellépéseknél ugyanez a probléma. Az ISO-val eleve zajosabb is a kép, de mivel ők mozognak gondolom hiába van állvány is, vagy ebben tévedek? Próbálkoztam még a beépített vaku takarásával szűrésével, de akkor a színeket, fehéregyensúlyt lőttem el.
Szerinted állvány vagy vaku vásárlásban gondolkozzak? Esetleg van valami beállítás, hogy az alapgéppel is jó képeket készítsek?
Köszönöm a segítséged előre is :)

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább