Fórum / Általános fényképezés / Legyen tánc!

Legyen tánc!

Létrehozta: Gyurkó Tibor5 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Tibor!
Nagyon szívesen!

2016-02-17 11:28:22 • Szalay Krisztián

Gyurkó Tibor

Nagyon szépen köszönöm válaszod!

2016-02-15 21:06:49 • Gyurkó Tibor

Szalay Krisztián

Kedves Tibor!

Jó a kérdés nagyon! Ez a helyzet a legkritikusabb. Az ideális az lenne, ha lenne egy középformátumú fényképezőgéped központi záras (leaf shutter) fényerős objektívvel, és hozzá nagy kulcsszámú vaku (esetleg stúdióvaku, ha telepíthető a helyszínre) fényformálóval (lágyítás céljából). Ebben az esetben akár 1/800 záridővel is exponálhatnál (feltéve, ha a rendszer mindegyik tagja lehetővé teszi). Ez persze az ideális kép, így most abból kell kihozni a maximumot, ami rendelkezésre áll.

Nézzük sorban. Az állvány felesleges ebben a helyzetben, hiszen ha a téma mozog, akkor már mozgásról beszélünk, így az állvány elveszíti szerepét. A bemozdulást a záridő rövidítésével lehet elérni, értelemszerűen. Meg kell találni azt a zársebességet, ahol még éppen nem mozdul be a téma. Ez a mozgástól függ. Ehhez nyitni kell a blendét annyira, amennyire csak lehetséges, ügyelve arra, hogy legyen elegendő mélységélesség. Ha közel tudsz menni, javaslom nagy fényerejű, nagylátószögű objektív vásárlását, hiszen a nagylátószögű objektíveknek eleve nagy a mélységélessége (a mélységélességet a tényleges gyújtótávolság határozza meg elsősorban). A fényérzékenységet meg addig kell emelni, amíg meg nincs a kívánt eredmény. Ha túl nagy ISO értéket választasz, az sajnos zajosodáshoz vezet. Itt jönnek képbe a professzionális vázak, ahol akár 25000 ISO-nál (vagy ennél is jóval magasabb értéknél) is szép képet kapsz eredményül. Az általad leírt körülmények közötti fényképezés megkívánja a profi technikát.

Sajnos csodák nincsenek, az eszközöknek véges a tudása, és kompromisszumot kell kötni vagy képminőség, vagy bemozdulás tekintetében.

2016-02-15 11:19:22 • Szalay Krisztián

Gyurkó Tibor

Még annyival szeretném kiegészíteni, hogy ha vakuval készítek képet, legalábbis a beépítettel, az jelentősen megnöveli az exponálás idejét így ott a pillanat "elkapása" is nehézkes. Sok esetben csak szerencse, hogy épp nem a hátak vannak rajta. Még egyszer köszönöm.

2016-02-13 16:23:35 • Gyurkó Tibor

Gyurkó Tibor

Nagyon jó barátaim táncolnak néptánc csoportokban, akár színpadon, akár csak táncházakban. Szeretnék róluk minél több, de mostanában már minél jobb képeket is készíteni. A fényviszonyok:  neonfényei és az egyik falat betöltő tükör, valamint kis ablakok. (ez este már majdnem mindegy). A gondom a túlzott bemozdulásokkal van (mondtam, hogy játszanak szobrosat ), mert ha nem használok vakut akkor szinte mindig bemozdulnak és csak elmosódás lesz a “képen”. Vakum csak a géphez (NIKON D60) tartozó beépített van. Az ISO-t szoktam felvenni magasabbra, de valahogy úgy sem az igazi. A színházi, színpadi fellépéseknél ugyanez a probléma. Az ISO-val eleve zajosabb is a kép, de mivel ők mozognak gondolom hiába van állvány is, vagy ebben tévedek? Próbálkoztam még a beépített vaku takarásával szűrésével, de akkor a színeket, fehéregyensúlyt lőttem el.
Szerinted állvány vagy vaku vásárlásban gondolkozzak? Esetleg van valami beállítás, hogy az alapgéppel is jó képeket készítsek?
Köszönöm a segítséged előre is :)

2016-02-13 16:15:23 • Gyurkó Tibor

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató