Digitális tükörreflexes gép

Fórum » Általános fényképezés » Digitális tükörreflexes gép
Létrehozta: Pap Mirjam

Hogyan kell beállítani úgy a fényképezőgépet, hogy helyesen exponált és megfelelően éles képet kapj? Ez lesz a fő témája a májusi tanfolyamunknak, ami mindössze 4 órát vesz igénybe. Ez a tanfolyam az utolsó a nyári szünet előtt. Gyere el, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Bővebb infót ezen az oldalon találsz.

Szalay Krisztián

2017-04-26 22:05:11

Kedves Ágota!

Bármelyik jó választás lehet a kettő közül. Tökéletesen látod a helyzetet, az objektíven múlik elsődlegesen az eredmény. Neked kell eldöntened, hogy a Nikont vagy a Canont (vagy bármely másik márkát) találod szimpatikusabbnak.

Amit mindenképp a figyelmedbe szeretnék ajánlani, az egy kis útmutató füzet, amit pont azért írtam, hogy megkönnyítsem a döntést, és választ adjak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Ez a füzet abszolút ingyen van, ha feliratkozol a szintén ingyenes 101 Fotótipp sorozatra, akkor azt a feliratkozást követően elküldöm neked levélben. Maga a tippsorozat pedig nagyon jó tanulásnak, és arra, hogy egyre szebb képeket készíts. Itt találod a tippsorozatot.

http://101fototipp.hu/

Tanács Ágota

2017-04-26 14:07:23

Kedves Krisztián!

Szeretnék elkezdeni kicsit komolyabb szinten fotózni, elsősorban tájképeket szeretnék készíteni, amiket majd feltudok használni a weboldalamhoz. Kinéztem két gépet az egyik a Nikon D3400 és a másik a Canon 100D. Későbbiekben tudom, hogy az objektíven lesz a nagyobb hangsúly, de ugye valahol el kell kezdeni. :) Szeretném megkérdezni, hogy a két gép közül melyiket ajánlanád?

Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2016-11-14 22:05:20

Szia Gábor!

Érdekes dolog ez. Azt nem mondanám, hogy a felbontás növelése lenne a hátrány, de az biztos, hogy nem feltétlenül a megapixelekben kell keresni a megváltást. Nem tudok érdemben válaszolni a felvetésedre, mert ahhoz sok gépet kéne tesztelni, hogy egyhangúan ki lehessen jelenteni, hogy ez minden esetben tényleg így van. Átverésnek nem nevezném, legfeljebb hatásvadászatnak.

Kovács Gábor

2016-11-14 10:21:32

Szia Krisztián!
Azért írok,mert érdekel,hogy mi a véleményed a fényképezőgépek fejlődési irányáról.Hobbi fotós vagyok,és azt vettem észre,hogy a szenzorok felbontásának a növelése inkább hátrány,mint előny.Jelenleg egy modern,18 Mpixeles kamerám van.Volt 8 Mpixeles kamerám.Mindegyik APS-C szenzoros.Azt figyeltem meg,hogy az új kamera közel azonos körülmények(rossz fényviszonyok) között sokkal inkább igényli az érzékenység növelését.Viszont az iso-teljesítmény ezt nem követi.Amihez az új szenzornak kell iso 1600,ahhoz a régi szenzornak elég volt iso 400 is.Csak annyi a bibi,hogy az új szenzor iso-teljesítménye ~700,a régié ~500.Tehát az új esetében már 900-zal túlléptem a határt,a régivel meg még alatta vagyok.A nagy felbontással meg nem nyerek semmit,mert belenagyítva a képbe,nem jobb,mint az,amit a régi gép produkál.Kicsit úgy érzem,hogy át vagyunk verve.Jól érzem?

Szalay Krisztián

2016-08-13 10:27:14

Üdvözöllek!

Ha már ilyen szép témát választottál, érdemes elsődlegesen objektívekben gondolkodni, és ahhoz vázat választani. Ha tágas tereket, tájakat fényképezel, oda minél nagyobb látószögre lesz szükséged (pl 14-18mm), ha pedig állatokat fényképezel távolról, akkor pedig teleobjektívben kell gondolkodni (200-300 vagy ennél hosszabb gyújtótávolságban).

Ha a Sony és a Nikon között kell választani, akkor azért praktikusabb talán utóbbi mellett dönteni, de mert nagyobb az objektív kínálat, akár más gyártók részéről is. Ezért az állításomért biztosan megköveznének a Sony rajongói, ettől függetlenül azt tartom, hogy érdemes a vezető márkák mellett maradni.

Az induláshoz, a gyakorláshoz és a kellő jártasság megszerzéséhez két objektívet javaslok. Tágas terekhez és normál perspektívához 18-55, távoli témákhoz pedig 55-200 gyújtótávolságot. Azt tudnod kell, hogy a hobbi gépekhez készletben árusított optikái nem kielégítőek minőség tekintetében, de induláshoz megfelel. Aztán amikor már látod, hogy mit akarsz fejleszteni, lehet venni minőségi lencséket.

Nagy Károly

2016-08-13 09:03:22

Szia!
Tanácsot szeretnék kérni milyen gépet vegyek? Lehet ez egy unalomig lerágott csont, igyekszem alaposan utána olvasni a témának, de azért kíváncsi lennék a véleményedre. Nem rég szerelmesedtem bele a fotózásba, főleg a természetfotózás érdekel, persze ha sikerül egy jó állatfotó az külön öröm! Eddig egy NIKON P530-al gyakoroltam, de szeretnék venni mellé egy DSLR gépet. Megbízható ismerősöm gépet vált, eladja a Sony Alpha 390-es fényképezőjét sok kiegészítővel, ami ha jól olvasom 2010-es gép. Én viszont Nikon D5200-at néztem ki. Tudom hogy oldalakat lehetne írni mit miért érdemes és mit nem, de ha maradok a hobbifotózás szinten, és "csak" szép fotókat szeretnék, akkor mit javasolsz?
Előre is köszönöm, és elnézést ha kicsit hosszú lett a mondandóm! :)

Szalay Krisztián

2016-06-24 09:55:50

Kedves Mirjam!

Azért jó a tükörreflexes gép, mert az optikai keresőben ugyanazt a képet látod, amit az objektív is lát. A tükör tereli a fényt (képet) a keresőre vagy a digitális szenzorra. Innen az elnevezés. A digitális gépeknél a tükörnek már nincs olyan nagy jelentősége, mert elektronikusan meg lehet oldani (és meg is oldották), hogy a szenzorra kerülő kép egyúttal a keresőben is megjelenjen. Ilyen gépek például a MILC gépek. A tükörreflexnek a filmes gépek között van létfontosságú szerepe.

Az alapokról ebben a blogbejegyzésben olvashatsz részletesebben:
Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

A cikkben egyébként leírtam azt is, hogy milyen gépet érdemes venni, és ha a Fórum kommentjeit visszaolvasod, szintén nagyonsok hasznos információval fogsz gazdagodni.

Pap Mirjam

2016-06-22 21:53:53

Kedves Krisztián!
Érdekel a szakma, szeretnék a jövőben kezdőként gépet vásárolni, de számomra nem nagyon világos, hogy mi fán terem a digitális tükörreflexes fényképezőgép. El tudnád mondani nagyon egyszerűen, hogy miért is jó és kell-e hozzá valami kiegészítő, vagy elég csak magát a gépet megvenni?  Esetleg tudnál valamilyen tanácsot adni, hogy így elsőre milyen gépet válasszak?

Nagyon köszönöm!!

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább