Fórum / Általános fényképezés / A "mindenre jó" fényképezőgép

A "mindenre jó" fényképezőgép

Létrehozta: Hartmann Gábor8 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Melinda!

Ha mindent összegzünk, amit leírtál, akkor ugyan erős kompromisszumokkal, de lehet megoldás az általad kinézett gépek egyike. Véleményem szerint a Panasonic vagy a Sony lesz a nyerő, de azért alaposan nézz utána te is a tesztképeknek a neten.

Csodákat azért ne várj ettől a kategóriától!

2018-09-20 10:24:21 • Szalay Krisztián

Sulyok Melinda

Szia Krisztián!
A Canon kompaktom egy IXUS, a számát nem tudom sajnos. Mivel a telefonom sokszor szebb, élesebb képeket csinált, így legtöbbször otthon is maradt a kompakt. Viszont a mobilos fényképezés, néha nem működik jól, lehet ez szoftver hiba, de nem fókuszál jól, nem mindig működnek a minimális beállítási lehetőségek és kevés az a fényviszony, ami ideális neki. Telefont nem szeretnék cserélni, így marad a fényképezőgép.
Amit szeretnék az új géptől, hogy ne csak automata beállítások legyenek rajta, hanem valamilyen szinten tudjam befolyásolni a kép minőségét. Záridő, ISO állítási lehetőség, nagyobb szabadság a kreativitásban. A nagy látószög vagy zoom tartomány - nekem a zoom a fontosabb. Éles, tiszta színek, főleg makrofotó esetén.
Ami még fontos, hogy ne legyen túl nehéz (500-650g), mivel motorozunk és menet közben is szoktam képeket készíteni, de a motordobozát se pakolhatom meg fotós cuccal. Ez is egy fontos szempont, hogy nem cserélgethetném az objektíveket, ami a bridge mellett szól. A két véglet a fényképezésben a hajnali párás napkelte és az ételfotózás.  Remélem közelebb leszek így a megoldáshoz.

2018-09-19 09:50:42 • Sulyok Melinda

Szalay Krisztián

Szia Melinda!

Mielőtt belemegyünk részletekbe, most milyen típusú Canont használsz? Továbbá mit szeretnél elérni az új géppel? Mi az, amiben leginkább változást szeretnél? Ha a minőségről van szó, akkor fejtsd ki légyszíves, hogy konkrétan mire gondolsz. Talán közelebb jutunk a megoldáshoz.

2018-09-18 21:04:49 • Szalay Krisztián

Sulyok Melinda

Szia Krisztián.
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Feliratkoztam a 101-re és lelkesen olvasom a blogot is.
Szeretek fényképezni, sokszor csak a telefonnal szoktam, és van egy kis Canon kompaktom. Azt mondják, hogy van szemem hozzá, és tudom mit akarok láttatni a képen. A 101-el még jobbak lesznek ezek a képek :) Viszont szeretnék egy fényképezőgépet. Sajnos nem fér bele a keretbe egy komolytalan DSLR és egy belépő MILC se. Gondolkodtam a BRIDGE tipusú fotómasinán - leginkább az ár miatt. Azt gondolom, hogy a hobbi fotózás és a nyaralás, túrázás alkalmával fotózáshoz talán az is elegendő. Nem igazán szeretek embereket fényképezni, bár előfordul, inkább táj, (mikro és makro, égkép, felhők, csillagok, épületek) vagy egy-egy apró megakadt a szemem rajta részlet. Ehhez keresnék 100E max. masinát. Nézegettem én sok-sok tesztet, leírást. Olvastam a Hogyan válasszunk fényképezőgépet is, mégse lettem okosabb. Nézegettem felhasználó képeket is, mert ezekhez nem találtam nyers tesztfotókat. Nem tudom mi lenne a legjobb. Nikon Coolpix B500, Canon PS sx540, Sony DSC-HX350, Panasonic DC-FZ81. Kb ez az árkategória ami belefér, és azt hiszem a tudás messze is van, egy komolyabb géphez.
Meg lehet ezekkel az igényekkel találni a megfelelő gépet?
Tudok kompromisszumot kötni, ha van érv mellette.
Minden értő hozzászólást megköszönök.
Üdv: Melinda

2018-09-18 09:36:01 • Sulyok Melinda

Szalay Krisztián

Üdv József!

Ebben a kategóriában ezek a legjobb gépek, amiket kinéztél. Mélyreható tapasztalat nincs egyikkel sem, viszont a Panasonic Lumix DMC FZ72 elég szépen rögzíti a mozgóképet, amiből következtetni lehet, hogy erősségge a minőségi képfeldolgozás. Ránéztem a gépekre, és valóban, engem ezek közül ez győzött meg leginkább. Ha tehát nekem kellene választani, maradnék ennél.

Abban már nem annyira vagyok biztos, hogy ha mélyen bele akarod ásni magad a fényképezésbe, akkor a bridge gépek megfelelően kielégítik vágyiadat. Nem mondom, hogy lehetetlen küldetés, mert ez nem lenne igaz, de teljesen más érzés bridge géppel fényképezni, és teljesen más egy nagy, monstrum tükrössel. Viszont kategóriájához képest nagyon szépen dolgozik.

2016-11-14 21:52:31 • Szalay Krisztián

Kránitz József

Üdv!
Érlelődik bennem egy ideje, de most úgy érzem, lépnem kell: Lecserélném régi gépemet, egy Fuji Finepix S6500fd-t. Igazából meg vagyok elégedve vele, az egyetlen, ami hiányzik, a nagyobb zoom-tartomány (10.7x) .Nézegettem pár gépet, de nem igazán tudom, melyiktől mit várhatok.Túl sokat nem szeretnék rá áldozni, ez leszűkíti a lehetőségeket…Teljesen általános fotózásra kellene - nyaralások,utazások, családi-baráti összejövetelek megörökítése, néha természet (vagy inkább csak táj-) fotózás -havas tájak, naplemente…ja, és esetleg éjszakai fotó, állvány nélkül (karácsonyi díszkivilágítás, ilyenek). Mindenképp Bridge-kamerában gondolkodom.  A gépek, amiket nézegettem: Nikon Coolpix B500, / Nikon CoolpixL340, / Panasonic Lumix DMC FZ72, / Sony CyberShot DSC-H300, / Canon PowerShot SX 420 IS . Esetleg jó lenne, ha manuális beállítási lehetőségek is lennének a masinán, szeretném most már ezekbe is rendesen beleásni magam…Van esetleg valamelyik gépről (vagy akár márkáról) konkrét tapasztalat? Esetleg egy másik, általam még fel nem fedezett márka/tipus ?A felsorolt gépek, ahogy néztem, 80.000 HUF alatt már beszerezhetők, ezt nem is szeretném átlépni…Segítségedet előre is köszönöm.Üdv:Kránitz József

2016-11-13 16:12:52 • Kránitz József

Szalay Krisztián

Kedves Gábor!

Igen, abszolút jól látod, erősen kompromisszumot igényel a dolog. Ebben az árkategóriában választhatsz a szuperkompaktok közül (vannak nagyon jók), és ott vannak a fix obis MILC-ek is. Inkább MILC-et javaslok, mint bridge gépet. Nekem van egy kedvencem, konkrétan a Fuji X100S, ami fix 35mm-rel van szerelve, és gyenge fényviszonyok mellett is csodás képet ad. Árban viszont túllépi az általad írt keretet.

Örülök, hogy nem (csak) engem szólítottál meg, hiszen ebben a témában leginkább az tudna érdemlegesen jó tanácsokat adni, aki rendszeresen használ ilyen típusú gépeket. Bízom benne, hogy jár erre valaki.

2016-10-10 14:50:47 • Szalay Krisztián

Hartmann Gábor

Üdvözlök mindenkit!
Laikus hobbifotósként keresem régi Lumix DMC FZ 20-as gépem megfelelő modern utódját. Célom hogy gyakori kirándulásaink során mind erős napsütésben, mind kissé párásabb vagy épp borús időben is kiváló képeket készíthessek, amiket később ha kedvem tartja, minőségvesztés nélkül poszter méretben kinyomtatva is nézegethessek akár a szoba falán. Emellett jól kihasználható zoomtartomány is jól jönne, hogy ha számítógépen ránagyítok, kivehetők legyenek a távolabbi részletek is. Mindezt szeretném -nem a fényerősség rovására- a gép tulajdonságai közt tudni. Persze tudom, kompromisszumokat is kell így kötni, mindezek fényében keresem a megfelelő FIX objektíves kompakt vagy bridge nem túlzottan nagy méretű fényképezőt max 250 ezer forintig bezárólag.

Örömmel veszek minden értő hozzászólást!

2016-10-08 19:22:01 • Hartmann Gábor

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató