Fórum / Általános fényképezés / A megfelelő fényképezőgép kiválasztása

A megfelelő fényképezőgép kiválasztása

Létrehozta: Lakatosné Kunsági Zsanett126 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Lala!

Sajnos nincs egyikkel sem. A Canon palettáján a két gép közel egy szinten van. Óriási különbséget nem fogsz találni minőség tekintetében. Inkább az objektívek között nézelődj elsődlegesen, és ha megvan a megfelelő, akkor bármelyik vázat is választod a kettő közül, tenni fogja a dolgát.

2018-11-18 18:01:37 • Szalay Krisztián

Varga Lala

Szia Krisztián!

Van egy eos 2000D fényképező gépem amit le szeretnék cserélni egy jobb "profibb" gépre. Van két kiszemelt gép amin gondolkodom az egyik az eos 77D másik pedig a 800D. A kép minősége a lényeg számomra. Ha van tapasztalod akár melyikkel is szívesen meghallgatom

2018-11-17 15:10:24 • Varga Lala

Szalay Krisztián

Kedves Józsi!

Csak megerősíteni tudlak. Ahogy mondod. Amit kinéztél az lesz az igazi társad. Vagy ezt a típust ajánlottam volna, vagy a Sony vonalon valamelyik kisebbik MILC-et. Mondjuk a kettő közül inkább Lumix párti vagyok. Az Olympus is lehet jó megoldás. Itt már tényleg arról van szó, hogy neked melyik a szimpatikusabb. Megközelítőleg hasonló eredményre számíthatsz tőlük.

Az időjárásállóság kérdésével pedig azért nem érdemes foglalkozni, mert a gép olyan, amilyen. Nem igazán lehet különbségeket keresni, hogy például a Sony egyik vagy másik gépe vízállóbb-e mint a Lumix G80. Védd a portól, ütődéstől, és ha lehet, ne fürödj vele. Egyébként az objektívet nem árt védeni egy szűrővel. Alapvetően egy UV/skylight védi, de ha már túrázol, akkor valószínűleg hasznát vennéd egy polárnak és/vagy egy átmenetes semleges (GND) szűrőnek az égbolt sötétítése céljából.

2018-11-14 18:51:32 • Szalay Krisztián

Róka József

Kedves Krisztián!

Úgy érzem, kinőttem a telefon és régi bridge vonalat (egy FuSi ultrazoom volt, annyira nem kedveltem meg), most szeretnék egy komolyabb gépen venni. Elég aktív hétvégéim vannak, szinte minden hétvégére van egy komolyabb túra, amire szeretném a gépet vinni. Pont a sok túrázás miatt két dolog (is) megfogalmazódott bennem: legyen könnyű (milc) és legyen időjárásálló. Keret: max 300ezer Ft. Nem a gép szépsége, retró kinézete számít,  ezért is gondoltam a Panasonic g80-asára. A 12-60-as kitobival már meg lehet tanulni fotózni (és állítólag jobb, mint az átlag kitobi, a 14-140-est feleslegesnek érzem), a váz időjárásálló és kellően strapabírónak tűnik. Neked mi a véleményed a gépről?
Egy fotós ismerős szerint nem kell akkora jelentőséget tulajdonítani annak, hogy egy váz időjárásálló, ő (ha a m4/3-nél maradunk) az E-M 10 III felé terelne. Ha a g80 nem jó választás, tudnál ajánlani más típusokat is?
Köszönöm,
Józsi

2018-11-14 15:45:11 • Róka József

Szalay Krisztián

Kedves József!

Először is nagyon örülök neki, hogy lehetőségeitek függvényében törekedtek a legjobbra! A gondolatmeneteddel tökéletesen egyetértek. Úgy gondolom, hogy igenis lehet kapni olyan gépet, amivel képesek vagytok minőséget produkálni, és amivel nyitni lehet a közönség felé is. Egyébként is az a legfontosabb, hogy kommunikáljatok a filmmel.

Körüljártam én is a témát, nem is egyszer, és valahogy mindig a következőre jutottam. Számomra a Lumix gépek adják azt a képi világot, amit el tudok képzelni produkciókra, ha a pár százezres árkategóriát vesszük alapul. Ott van például a G80. A váz 300eFt alatt van jelenleg. Ha vásároltok hozzá egy olyan optikát, aminek a látószöge megfelel a céljaitoknak, és aminek a fényere jó (azért, hogy nagyra lehessen nyitni a blendét, ha kisebb mélységélességet akartok kapni), azzal már el lehet boldogulni.

A Panasonic amúgy is élen jár a videó technikában, sok innováció fűződik a gyártóhoz, és ez meg is látszik a fényképezőgépeiben is. Ha rákeresel a neten teszt videókra, akkor látni fogod, hogy mennyivel másabbak a színei és a felvételek dinamikatartománya. A másabb színek alatt azt értem, hogy visszafogottabbak, inkább hasonlítanak a nyers képek világához, mintsem az élénk, túlszaturált képekéhez. Ez pedig kimondottan jól jön fényelésnél.

Nem mondom, hogy más gyártó nem készít jó kamerákat, mert az nem lenne igaz. Ott vannak például a Sony Alpha gépei, ami nálam videó szempontjából a második helyen állnak. Pusztán a véleményemet írtam, hogy nálam videózásra a Lumixok a befutók az említett kategóriában.

Jó alkotást kívánok!

2018-03-30 09:48:12 • Szalay Krisztián

Horpácsi József

Kedves Krisztián!

Mint már oly sokan, én is szeretném kikérni a véleményed. Gép vásárlás előtt állok, elég sokat olvasgattam és rengeteg teszt videót megnéztem a témában, de nem kaptam egyértelmű választ. Majd rátaláltam erre az oldalra és a korábbi válaszaidat olvasgatva úgy érzem, most talán én is döntésre juthatok a segítségeddel.

Tagja vagyok egy lelkes amatőr filmes csapatnak. Már egy pár éve videózgatunk, de leginkább csak a saját magunk szórakoztatására. Úgy látjuk, eljutottunk arra a szintre, hogy érdemes lenne a munkáinkat a nagyközönség elé vinni. A kameráink azonban jóindulattal is csak születésnapi videók készítésére alkalmasak, ha érted mire gondolok. Én amondó vagyok, egy film nem csak attól lesz jó vagy rossz, hogy hogyan néz ki, mennyi benne a CGI. Azonban ha tényleg komolyan gondoljuk azt, hogy közzé tesszük a műveinket, akkor egy bizonyos szintet illene megütnie a minőségnek. Így hát megszületett az elhatározás, közös erővel beruházunk egy új kamerára. Igen ám, csak sajnos egy profi, vagy félprofi kamera, amit nem zsúrok videózására találtak ki, túlságosan meghaladja a mi keretünket. Egy belépőszintű félprofi kamera is 600-700 ezer forint, amihez utána még elég sok kiegészítőt be kell szerezni. Viszont a youtube-on nézelődve azt veszi észre az ember, hogy megfizethető árú fényképezőkkel is eszméletlen jó minőségű videókat képesek készíteni a hozzáértő kezek. Különbet, mint néhány azonos árkategóriában mozgó videokamera. Adott tehát a kérdés, milyen gépet válasszunk.

Pár dolog, amit érdemes tudni. A keretünk 300 ezer körül mozog, de nincs kőbe vésve. Plusz számolunk arra, hogy kiegészítőkre is szükség lesz, ami további költségeket fog jelenteni. Rövid, 5-15 perces filmek elkészítésére használnánk, tehát nem elvárás, hogy több órás anyagot rögzítsen egyszerre. Magához a videózáshoz jó pár dolgot beszereztünk az évek során, legyen szó állványokról, sliderekről, hangosításról, vagy épp megvilágításról. Tehát tisztában vagyunk azzal hogy egy ebben az árkategóriában mozgó géppel nem fogunk csodákat művelni, de a gép hiányosságait egy profi kamerához képest, megpróbáljuk egyéb eszközökkel és kreativitással ellensúlyozni. Eddig olcsóbb videokamerákkal dolgoztunk. Ebből rögtön két dolog is következik. Egyrészt, semmilyen fényképező kiegészítővel nem rendelkezünk, tehát abszolút nem vagyunk márkához kötve, bármit választunk, a kiegészítőket meg kell majd venni hozzá. Másrészt semmiféle komolyabb tapasztalattal nem rendelkezünk a fényképezőgépes videózással kapcsolatban, így abszolút csak a papírra vetett adatokra tudunk hagyatkozni, de az sokszor kevés.

A hosszú monológ után tehát azt kérdezném, hogy érdemes-e egyáltalán amatőr szinten abban gondolkozni, hogy fényképezőgéppel videózzunk?  Ha igen, akkor DSLR vagy MILC? Ajánlott márka és típus? Nyilván ez ennél sokkal bonyolultabb kérdés, hogy csak úgy rávágjon valamit az ember. De van olyan gép, ami kiemelkedik ezen a téren a többi közül ebben az árkategóriában?

Előre is köszönöm a segítséged.

2018-03-29 23:53:49 • Horpácsi József

Szalay Krisztián

Kedves Bianka!

Ahogyan azt az útmutatóban is írtam, a nagyobb gyújtótávolság tartomány azt jelenti, hogy univerzálisabban használhatod az objektívet. Tehát nincs semmi gond. Ellenkezőleg, jobban rá tudsz közelíteni a témára.

2018-03-09 11:21:49 • Szalay Krisztián

Gyöngyösi Bianka

Kedves Krisztián!

Szeretnék elkezdeni komolyabban foglalkozni a fotózással, ezért ma megrendeltem az első "tanuló gépemet", egy Nikon D5300-at 18-140 AF-S VR Kitben. Az lenne a kérdésem, hogy szerinted jó választás volt-e, vagy inkább az általad említett 18-105-ös objektívvel kellett volna megrendelnem? Mi a különbség a két objektív között? Melyik a jobb?

2018-03-08 10:31:50 • Gyöngyösi Bianka

Szalay Krisztián

Kedves Szilvia!

A kép minősége elsősorban az objektívtől függ. A legolcsóbb megoldás portréhoz egy 50-es fix alap, f1.8 fényerővel. Ennél megfizethetőbbet nem tudok, ami hasonló minőséget produkálna. 100.000 Forintból éppenhogy kapsz egy belépő kategóriájú vázat. Tanuláshoz és hobbi fotózásra jó, de munkára nem javaslom. Először tanulás, gyakorlás, aztán vállalkozás.

2018-02-26 17:34:56 • Szalay Krisztián

Tóth Szilvia

Kedves Krisztián!
Olvastam hasonló kérdést,mint az enyém, hogy portré fotózáshoz(gyermek), általában mozgás közben, korlátozott természetes fényű helyiségben,milyen géppel (és objektívvel)érdemes fotozni, aki vállalkozásként szeretné elkezdeni! Utána is néztem ezeknek a gépeknek, viszont érdeklődni szeretnék, hogy házi használatra, van-e olcsóbb árkategóriáú(170 000 Ft gép+190 000Ft az objektív, esetleg 100 000Ft körüli gép), aminek a beállítása lehetővé tesz jó képek készítését?Köszönöm

2018-02-26 11:20:02 • Tóth Szilvia

Szalay Krisztián

Szia Richard!

Még mindig csak azt tudom neked ajánlani, hogy olvasd el légy oly kedves azt az útmutatót, mert benn van minden. Minden, amit tudni kell, és ami alapján össze tudod magadnak állítani a számodra megfelelő kezdő szettet.

Egyébként milyen vonalon akarsz elindulni? Egy jó erős APS-C-s rendszer, vagy megcélzod a fullframe-et? Az előbbinél a Nikon D7xxx és kezdetnek egy f1.8 alap, ha fullframe, akkor minimum D750, és szintén kezdetnek egy fényerős alap. Aztán úgyis látni fogod, hogy merre tovább. Ugyanez vonatkozik Canonra és Pentaxra is. Amelyik gyártó gépei szimpatikusabbak számodra, azt válaszd. Ahogyan ezt részletesen leírtam az útmutatóban. :)

2018-02-22 18:22:15 • Szalay Krisztián

Süle Richard

Kedves Krisztián!

Köszönöm! Utolsó próbálkozásom,hogy megtudjam az általad ajánlott kezdőszettet.Tehát mit ajánlanál? :)

2018-02-22 18:15:42 • Süle Richard

Szalay Krisztián

Köszönöm kedvességed, profinak azért nem mondanám magam, bőven van mit tanulnom nekem is. Hallgass nyugodtan a megérzéseidre, és kövesd azt az utat, amit jónak látsz. Főleg az említett tényezők ismeretében.

2018-02-20 16:03:33 • Szalay Krisztián

Süle Richard

Köszönöm a jó tanácsokat! Az említett kérdések nagy részre tisztázva van a fejemben,már csak egy két nyitott kérdés maradt :) Köszönöm a választ is ,szeretem kikérni a profi véleményeket mert így juthatok én is előrébb. A TE véleményed a komolyabb induló szettre pedig természetesen nagyon érdekel,hiszen ebből indultunk el :)

2018-02-20 10:15:10 • Süle Richard

Szalay Krisztián

Kedves Richard!

Oké, de akkor kérdésekkel kezdem én is. Mi a célod a sulival? Miért akarsz megtanulni fényképezni? Mihez kell az iskola? Mit vársz egy intézménytől? Milyen körülmények között képzeled el magad ideális helyzetben fotósként? Van-e konkrét kitűzött célod ezzel kapcsolatban?

Véleményem szerint nem érdemes vaktában lövöldözni, ha a fentiekre nincs kristály tiszta válasz, hiszen nincs egy konkrét helyzet vagy cél, ami felé haladhatnál. Csak szeretnél jó képeket készíteni tudatosan, mert örömöd leled az alkotásban? Fotósként szeretnél dolgozni? Ha igen, milyen konkrét területen? MIért azon a területen?

Természetesen nem azt kérem, hogy ezt mind válaszold meg itt, kizárólag csak magadnak. Abból már sokkal tisztábban fogod látni, hogy mi is az igazán neked való út. Én ezt nem tudom eldönteni helyetted. Saját magamra vonatkozóan el tudom, de ez nem általánosítható vélemény. Viszont, ha a fentieket letisztázod magadban, akkor biztosan közelebb kerülsz.

Én nem végeztem egyetemet, magán suliban tanultam. A tanfolyamokon szoktam erről beszélni, illetve az ott tapasztaltakról, és amiről nem szóltak ezek a képzések, pedig kellett volna. Nem azt mondom, hogy felesleges volt, mert mindenből lehet tanulni, de annyi bizonyos, hogy pont az alapokat kellett pótolnom az évek során. Olyan tényeket, összefüggéseket, amik minden egyes felvétel elkészítéséhez szükségesek. Csak akkor még nem tudtam, hogy mit kellene tudnom.

Ha minden áron szeretnéd, hogy mondjak egy komolyabb induló szettet, ám legyen! De előbb olvasd el, amit ajánlottam! :)

2018-02-19 20:46:34 • Szalay Krisztián

Süle Richard

Kedves Krisztián!

Először is köszönöm a válaszod! Másodszor elnézést ,hogy csak most reagálok csak hát sok a dolog :)
Az első kérdésem még akkor is áll,csak vegyük ki ,hogy a MOME a cél :) Érdekelne a TE szakvéleményed ,hogy mit ajánlanál.(Írni fogok a MOME ügyeletesének is és a kettő véleményt szeretném összefésülni ) .Még egy fontos dolog ami eszembe jutott. Mi a véleményed a MOME fotógráfia szakáról?Érdemes belevágni,vagy elegenedő lenne egy-két tanfolyam elvégzése a témában,Neked van-e esetleg személyes tapasztalatod erről az egyetemről? Érdekelne hogy Te hogyan indultál el (persze csak ha nem titok :) ) A kezdeti lépéseket hogyan tetted meg? Köszönöm előre is,és ne haragudj a sok kérdés miatt :)

Tiszteletem!

2018-02-19 17:25:13 • Süle Richard

Szalay Krisztián

Kedves Attila!

A komolyabban szeretne foglalkozni, komolyabb géppel az mit jelent pontosan? Úgy érted, hogy elkezdene tanulni fényképezni, és ehhez kellene valami? Vagy a telefont szeretné egyelőre meghaladni?

A két gép nem egy kategória. Az egyik egy bridge, a másik pedig egy tükörreflexes rendszer. A Sony előnye, hogy új, kompakt, és ahhoz nem szükséges továbbiakban beruházni, már amennyiben az a minőség elegendő. A Canon jobb választás lenne, de attól függ, hogy milyen állapotban van (nem mai gyerek az már), és milyen objektív van hozzá. Viszont ilyen idős gépet rizikós megvenni. Lehet jó, ugyanakkor az is benne van, hogy megadja magát. Összegezve, véleményem szerint a Sony ebben az esetben jobb választásnak néz ki, és majd amikor kinövi, lehet beruházni.

2018-02-17 18:52:31 • Szalay Krisztián

Csomor Attila

Kedves Krisztián,

14 éves lányom imád fotózni a telefonjával és szeretne komolyabban is foglalkozni természet fotózással komolyabb géppel. Ajánlottak egy használt Canon EOS 350D 35eFt körül, illetve neten láttam új Sony DSC-H300 48eFt-ért. Mi a véleményed?

Köszi!
Attila

2018-02-16 22:08:09 • Csomor Attila

Szalay Krisztián

Szia Angéla!

OKJ-s képzést illetően a Práter utcai suli lehet jó választás, illetve ha rákeresel a neten, van egy-két iskola még, akik szintén indítanak akkreditált képzést. A Focus Oktatóközpont például azt írja a honlapján, hogy gyakorlati helyet biztosít. Fotózni úgyis gyakorlatban fogsz megtanulni igazán.

Ami pedig a fényképezőgép vásárlást illeti, találsz a lap alján egy útmutatót, amiben mindent leírtam, amit tudni kell a megfelelő gép kiválasztásához. Azt mindenképp érdemes elolvasnod.

2018-02-12 17:14:30 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Richard!

Valószínűleg nem fogsz örülni a válaszomnak, ezért elnézést kérek! Természetesen össze tudok, de nem szeretnék. Ennek két oka van. Az egyik, hogy amit kezdőknek, tanulóknak ajánlani tudok, azokról igen részletesen írtam a lent látható útmutatóban, tehát felesleges lenne ismételni magam. A másik oka, hogy ha a MOME a cél, akkor őket kellene megkérdezni, hogy mit várnak el. Hiába mondok neked bármit, lehet hogy mást javasolnak, és akkor feleslegesen adtál ki pénzt. Azt javaslom, hogy kérdezz rá, hogy mi az alapvető elvárás, aztán írj nyugodtan, és akkor közelebb kerülünk a megoldáshoz.

2018-02-12 17:07:19 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató