Fórum / Általános fényképezés / A megfelelő fényképezőgép kiválasztása

A megfelelő fényképezőgép kiválasztása

Létrehozta: Lakatosné Kunsági Zsanett126 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia András!

Van egy konkrét javaslatom számodra, ami belefér a keretedbe. Ha megveszed a Nikon D3300-at, hozzá egy Sigma 10-20/3.5 EX DC HSM nagylátószögű zoom obival (persze Nikon foglalattal), azzal nagyon jól jársz. Óriási térhatás és extra tágas tér, ami kimondottan jól jön neked. Írtad, hogy portrés és makró nem játszik. No, ezzel nem is fog, viszont az épületekhez, belső terekhez tájképekhez nem is választhatnál jobban. És még a keretet sem léped túl.

2017-09-30 20:46:48 • Szalay Krisztián

Komádi András

Szia!

Kezdő fotós vagyok, eddig kompakt gépem volt/van. Elég sokat kell használnom az új munkám miatt. Főleg épületeket kell fotóznom kívül/belül, illetve tájképeket is. A portré nem érint, illetve a makró képek készítése. Mivel a munkám a hobbim ezért szeretnék a fotózás terén is jobban fejlődni. 
Regisztráltam az oldaladra és érkeznek a tippek is, illetve sok kommentet olvastam a fórumban és a neten. A keretem egyenlőre 150-250 eFt.
Tükörreflexes gépet szeretnék venni. Ahogyan néztem a korábbi írásokat a KIT "kombo" nem jó megoldás, használtan pedig nem merek venni. A vázra Nikon3300-ra gondoltam. Viszont az objektívhez, illetve az egyéb kiegészítőkhöz nem értek, hogy a fenti használathoz mit érdemes kezdőként választani.
Remélem sikerült értelmesen leírnom. Ha vázra is van egyéb ötleted szívesen veszem.
Köszi.

2017-09-30 20:33:18 • Komádi András

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen!

2017-09-21 20:56:07 • Szalay Krisztián

Cseh Bettina

Köszönöm!

2017-09-21 16:57:23 • Cseh Bettina

Szalay Krisztián

Szia Beke!

Ha a Canonhoz jó objektívet vettél, akkor célszerű lenne ennél a márkánál, főleg akkor, ha 100eFt alatt akarod tartani a kiadást. Máskülönben nem jössz ki ennyiből. Bár látatlanban nem tudok mit mondani az életlenség problémára, de gyanítom, hogy olcsóbb lenne megnézetni a gépet, mert lehet, hogy orvosolható a probléma. Ha tényleg cserére szorul a váz, akkor pedig úgyis abból tudsz gazdálkodni, amennyid van, tehát az be is határolja, hogy mi jöhet szóba.

Egyébként érdemes lenne vásárlás előtt elolvasnod azt az útmutatót, amit a 101 Fotótipp sorozat mellékleteként küldök el a feliratkozást követően. Nézz rá, mert hasznos infókat fogsz benne találni. Főleg akkor, ha a portrézol (gyerekfotókat is beleértem) és tájképeket fényképezel.

2017-09-21 12:36:55 • Szalay Krisztián

Cseh Bettina

Szia Krisztián,sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Nagyon szeretek fotózni, főleg tájakat és a gyerekeimet. Eddig egy Canon 1000d-s gépem volt, amivel meg is voltam elégedve , de kb 2 év óta nem készít éles képeket, illetve folyton dolga van, azt írja ki, hogy busy :-) Vettem hozzá egy új objektívet, de nem változott a helyzet. A lényeg, hogy most szeretnék egy új fényképezőt. A keret nem túl magas100 ezer ft alatt kell maradnom. Már sokat nézegettem, de már teljesen belegabalyodtam. Ami igazán tetszene, az jóval fél millió felett van. Olyat keresek, ami minél élesebb képet készít, a színekkel retusálásnál tudok játszani.
a Canon 100d-t, 1200/1300d-t nézegettem, esetleg Nikon D3300. Mivel Canonom volt eddig ahhoz van külső vakum, plussz obi jó lenne annál a márkánál maradni, de ha lenne jobb minőségű Nikon azt se bánnám.
Előre is nagyon-nagyon köszönöm, üdv Beke

2017-09-21 09:35:29 • Cseh Bettina

Szalay Krisztián

Kedves Hajni!

Nagyon szívesen, örülök neki, hogy tudtunk segíteni! Az a lényeg, hogy el tudsz kezdeni alkotni, és aztán pedig látni fogod, hogyan tovább.

Előre is jó fotózást kívánok!

2017-08-13 17:28:15 • Szalay Krisztián

Polefkó-Pap Hajnalka

Kedves Zsuzsi és Krisztián!

Köszönöm mindkettőtök válaszát!

Krisztián, valóban feliratkoztam és meg is kaptam, sőt el is olvastam az ebookot. Az is megerősített abban, hogy egyelőre bridge gépben gondolkodjak, nem tartom még magam elég felkészültnek ahhoz, hogy rögtön tükörreflexessel vágjak neki a tanulásnak.
Aztán persze az is lehet, hogy egy idő után úgy fogom érezni, mint Zsuzsi, hogy kinőttem, de ezt egyelőre még elég távolinak érzem.

Örülök, hogy abban is megerősítettetek, hogy jó választás a Lumix… arra meg, hogy végül az FZ200-at vagy 300-at vegyem-e meg, még alszom egyet. :-)
A tippeket mindenképpen figyelemmel fogom kísérni.

Köszönöm még egyszer, üdvözlettel:
Hajni

2017-08-12 20:29:27 • Polefkó-Pap Hajnalka

Szalay Krisztián

Kedves Hajni és Zsuzsi!

Először is köszönöm szépen Zsuzsinak az értékes hozzászólást! Nekem nem volt a kezemben egyik említett gép sem, így nem is tudnék testközeli élményekről beszámolni velük kapcsolatban, csak a tesztek, tesztfotók alapján. Így Zsuzsi sokkal hasznosabb infóval szolgált, mint amit mondani tudtam volna.

Annyit tennék hozzá, hogy igaza van Zsuzsinak, tényleg hamar ki lehet nőni a bridge gépeket. Hajni, láttam, hogy feliratkoztál a tippekre. Küldtem neked a feliratkozást követően egy PDF formátumú ebookot, amiben írtam a különböző kategóriákról néhány gondolatot. Érdemes lenne átolvasnod. Ha esetleg nem ment volna át, szólj nyugodtan, küldöm újra.

Ha mindenképpen a bridge kategóriánál maradsz, akkor támogatom a döntésed a Lumixot illetően, és nekem is az a véleményem, hogy nem feltétlenül fogsz érdemi különbséget találni az FZ200 és FZ300 modellek között a hétköznapokban.

2017-08-12 16:03:53 • Szalay Krisztián

Kovács Zsuzsa

Kedves Hajni!

Én első olvasatra a szenzor mérete, fényerő, stb. vonatkozásában nem érzem nagyon szembetűnőnek a különbséget az FZ200 és FZ300 között, de a szakmai szemmel történő értékelést inkább Krisztiánra bízom :)

Ha ez segít, én ugyan FZ300-at nem használtam, viszont az első komolyabb bridge gépem egy FZ200 volt. Nagyon szerettem, az alapok elsajátításához kiváló társam volt, lehetővé tett minden fontosabb manuális beállítást és a teljes gyújtótávolságon f2.8 fényerő megfizethetetlen. Bár bizonyos szint után elkezdtem érezni a korlátait, emiatt azóta DSLR-ra váltottam, mégsem fogok megválni tőle soha. Tökéletes "pehelysúlyú" alternatív társam amikor nincs feltétlenül DSLR minőségre szükségem :) Csak ajánlani tudom.

Sok sikert a választáshoz és a vásárláshoz! :)
Üdv: Zsuzsi

2017-08-12 08:57:49 • Kovács Zsuzsa

Polefkó-Pap Hajnalka

Kedves Krisztián!

Fényképezőgép vásárlása előtt állok és a döntésben szeretném a segítségedet, véleményedet kérni.

Először is a szempontjaim: szeretem a szép képeket, érdekel is a fotózás, de idáig csak kompakttal, automata módban fényképeztem, ennél szeretnék egy kicsit továbblépni. Teljesen általános célra használnám, de ha meg kellene határozni egy fő területet, amire használnám - mivel szeretek kirándulni, utazni - leggyakrabban talán a természetben fotóznék, tájképeket, városfotókat készítenék.
Tudásban is szeretnék továbblépni, fejlődni, annyi időt viszont valószínűleg nem fogok tudni vele tölteni, hogy a közeljövőben teljes mélységében elsajátítsam minden csínját-bínját… emiatt tükörreflexesig azért nem mennék, továbbá amiatt sem, mert nem szeretnék később sokat költeni rá kiegészítők, objektívek vásárlásával. E szempontok miatt a bridge gépek mellett döntöttem. Fontos számomra, hogy könnyen kezelhető, de manuális módban is használható legyen, fontos a képminőség, tehát éles, részletgazdag képet készíthessek vele, élethű, szép színekben. Extrém nagy optika nem fontos számomra, akkor már inkább a nagylátószög megléte.

Hosszas kutatómunka, értékelések, tesztek, műszaki leírások és összehasonlítások böngészése után a Panasonic Lumix gép mellett döntöttem.
Viszont azon belül négy típus is "versenyben van", az FZ72, FZ82, FZ200 és FZ300.
Eredetileg nem szerettem volna árban 100.000 Ft fölé menni, viszont ha tényleg sokkal jobb egy ennél drágább modell, akkor azért nem ragaszkodom feltétlenül ehhez a határhoz.
A szóban forgó gépek közül az FZ300 elég magasan a többi felett áll árban, viszont tényleg nagyon jókat olvastam róla. Az FZ200 és 300 Leica optikája is nagyon vonzó számomra, szemben a másik kettővel.
Azt azonban nem tudom eldönteni, valóban annyival jobb az FZ300, hogy érdemes legyen azt vennem (50-70%-kal magasabb áron a többihez képest), vagy a céljaimra tökéletesen megfelelne vajon az FZ200 is, vagy akár a másik két modell valamelyike?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Hajni

2017-08-11 09:04:03 • Polefkó-Pap Hajnalka

Szalay Krisztián

Szia Dani!

Nagyon szépen köszönöm a dicséretet! Örülök neki, hogy tetszik az oldal. Ami a kérdésed illeti, azt neked kell eldöntened, hogy számodra megéri a nagyobbik gépet választani, vagy elegendő a kisebb is. Szubjektív nézőpontommal esetleg tudlak segíteni a választásban.

Az biztos, hogy nagyon jól gondolkodsz, hogy az objektívre fekteted a hangsúlyt a váz helyett, hiszen mégiscsak az a lelke a rendszernek. Ha van egy erősen behatárolt rendelkezésre álló keret, amit a gépre fordíthatsz, akkor az obi legyen a prioritás. Abban az esetben, ha az obi mellé belefér még az a plusz ötvenes, akkor inkább a D5300. Annak ellenére, hogy mindkét gép a termékpaletta alsó kategóriáiának képviselői, mégiscsak van különbség a kettő között. Érdemes lenne kézbe venned mindkettőt, hogy lásd, megjelenésben is, fogásban is más.

Azt is számításba kell venned, hogy ha függővé válsz a fotózástól, akkor úgyis cserélni fogod a vázad. Viszont tanulni, tapasztalni, gyakorolni jó lesz. Erről írtam is bővebben abban az útmutatóban, amit a tippsorozathoz meg kellett, hogy kapjál. Ha esetleg nem érkezett meg, szólj nyuogdtan, küldöm újra.

Egyébként örülök a döntésednek, hogy feliratkoztál a tippkre. Mégiscsak a képalkotás a lelke a jó fényképeknek. Ha tudod, hogy mit honnan és hogyan fényképezz, akkor érdemes csak a technikát fejleszteni. Amit kinéztél gépet, azzal biztosan el leszel egy jó ideig.

2017-08-07 20:00:55 • Szalay Krisztián

Kiss Dániel

Szia Krisztián!
Először is szeretnék gratulálni az oldalhoz a 101 tipp sorozatod nagyon jó! Eddig telefonos fényképezés során vettem hasznát, ám szeretnék belépni a DSLR-ek világába. Nos, a kérdésem ehhez kapcsolódna.
Egy Nikon D3300 és D5300 között vacilálok. Részletesen utánaolvastam a gépeknek és a kettő közötti különbségeknek, de úgy érzem még így sem tudok dönteni. Szerinted megéri a közel 50k forintnyi különbség az 5300 javára vagy jobban járok, ha a különbözetet inkább egy fényerős fix obira fordítanám? Fotózni kezdetben hobbiszerűen szeretnék és a későbbiekben majd adja magát a dolog merre tovább, illetve táborok alkalmával videófelvételek készítése lenne a felhasználási kör. Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv. : Dani

2017-08-07 13:22:41 • Kiss Dániel

Szalay Krisztián

Szia Krisztián!

Előre bocsátom, hogy nem vagyok egy nagy sportfotós, minimális tapasztalatom van a területen. Asztaliteniszt fényképeztem valamikor, de azt sem sokáig. Volt akkor egy Nikon D80 vázam, és egy ilyen obim hozzá. Gyönyörűen tette a dolgát, álomszép képeket lehetett vele készíteni. Ezt a cuccot bátran ajánlom neked is, nyilvánvalóan nem D80 vázzal, hanem alsó hangon a D7xxx vonalat követve. APS-C szenzoros gépen ráadásul van még másfélszeres szorzód is a gyújtótávolságot illetően.

Természetesen nem csak Nikonban gondolkodhatsz, tapasztalatom viszont csak ezzel van sportban. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen távol vagy a témától. Szélsőséges esetekben lehet szükséged más obira, de úgy gondolom, hogy a fenti zoom tartománya tökéletes meg fog felelni számodra.

2017-07-18 11:59:25 • Szalay Krisztián

Szabó Krisztián

Szia Krisztián!

A segítségedet szeretném kérni, ugyanis össze szeretnék rakni egy minél profibb, ám minél gazdaságosabb csomagot sportfotózáshoz. Tudom ez némileg ellentmondásos feltétel. Villanyfényes mérkőzések, és teremsportok fotózásával foglalkozom elsősorban.

Véleményed szerint milyen objektívet érdemes választani: egy nagyobb fényerejű, ám kisebb zoom tartománnyal rendelkezőt? Illetve a váznál mire érdemes odafigyelni.

Az eddig készített sportfotóimnál nem vagyok saját magammal megelégedve, ugyanis számomra nem elég "lágyak" a képek…

Köszönöm a segítséget!

Üdv, Krisztián

2017-07-18 10:49:13 • Szabó Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Andrea!

Nekem úgy tűnik, hogy kapható a gép. Bár nem néztem alaposan utána, de az első webshop, amit a kereső kiadott, árul ilyen típust. Egyébként ez egy átlagos hobbi váz, ahogyan ebben az árkategóriában szinte mindegyik DSLR-ről elmondható. Nyugodtan megveheted.

Láttam, hogy feliratkoztál a 101 Fotótippre, aminek nagyon örülök! Már csak azért is, mert kellett kapnod egy útmutató elektronikus füzetet, ami a megfelelő fényképezőgép kiválasztásáról szól. Ha ezt átolvasod, nagyon sok dologra választ fogsz kapni.

Jó olvasást, és persze jó fotózást kívánok előre is!

2017-07-14 11:14:51 • Szalay Krisztián

Jakabfiné Hideg Andrea

Kedves Krisztián!

Hobbi fotózás iránt érdeklődve, kezdőként szeretnék venni egy DSLR fényképezőgépet magamnak.
Elsősorban gyermekeimet , a természetet, kirándulásainkat, családi eseményeinket szeretném megörökíteni.
Amit kinéztem magamnak : Canon EOS 200D + EF-S 18-55mm/f4-5.6 IS STM
Jelenleg még nem kapható, de szeretném a véleményedet kérni erről a fényképezőgépről, illetve ha ajánlanál olyat, ami megfelelne számomra. A keret, amennyit tudnék rááldozni, 200ezer forint körüli.

Köszönöm szépen válaszod!
Üdvözlettel,
Andrea

2017-07-14 09:08:03 • Jakabfiné Hideg Andrea

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

Megnéztem a képet, csodaszép! Viszont be kell vallanom, hogy nem igazán értem, hogy mit szeretnél az új géptől? Nem vagy megelégedve a jelenlegivel? Azért kérdezem, mert nem tudom, hogy miben tudnék tanácsot adni.

Ha csak annyi, hogy le akarod cserélni a gépet, mert vágysz egy jobbra, akkor ott van például az APS-C szenzoros gépek legjobbja a Nikon palettáján, azaz a D7xxx sorozat. Abban már van szervomotor, tehát az AF jelzésű obikat is tudod csatlakoztatni. Objektívet pedig mindig a látószögnek megfelelően kell választani. Erről részletesen írtam az útmutatóban.

Fejleszteni csak akkor érdemes, ha a jelenlegi nem felel meg a céljaidnak.

2017-05-04 13:27:54 • Szalay Krisztián

Horváth Tamás

Szia Krisztián !
Köszönöm   a segítséget mert eddig bárkit kérdeztem nem adott infót arról hogy melyik Objektív jó hozzá.
Engem leginkább Díszhalak fotózása fogott meg ez is abból adódott hogy halak tenyésztésével foglalkozok, illetve az apró rovarok és állatok amik érdekelnek fotózás szempontjából.  Emberek fotózását kizártnak tartom mert nem vonz a téma.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=675994279270039&set=a.152389691630503.1073741870.100005784194089&type=3&theater

2017-05-03 14:36:07 • Horváth Tamás

Szalay Krisztián

Szia Tamás!

Ha csak az a gondod a géppel, hogy nem mindegyik objektívvel tudod használni az AF-et, emiatt nem érdemes gépet cserélned, ha amúgy meg vagy vele elégedve. Azok az objektívek lesznek jók számodra, amire rá van írva, hogy AF-S, mert ez jelzi azt, hogy az objektívben van szervomotor.

Azt pedig nem lehet megmondani csak úgy, hogy milyen legyen a következő gép, és milyen obikat vegyél hozzá. Gépet és objektívet mindig adott felhasználási céllal vásárolunk. Ha jól láttam, feliratkoztál a tippsorozatra, ami nagyon jó döntés volt! Feliratkozáskor kellett kapnod egy ebookot, ami pont a kérdésedre adja meg a választ. Abban nagyon részletesen kifejtem, hogyan is érdemes gépet választani. Olvasd el, mielőtt gépet vásárolsz!

2017-05-03 09:06:31 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató