Fórum / Általános fényképezés / Kép méretezése nyomtatásra

Kép méretezése nyomtatásra

Létrehozta: Bogya Tünde2 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Egy kicsit más a helyzet. Amikor digitális képet nyomtatsz, akkor annak van pontos mérete, amekkora lesz a nyomat, és van felbontása is, ami a részletgazdagságot határozza meg. Minél nagyobb a felbontás, annál több képpontból áll a kép. A felbontást dpi-ben (dots per inch, azaz egy hüvelyk alatt értendő képpontok száma) határozzuk meg. Ha egy kép legalább 300 dpi felbontású (azaz egy hüvelyken belül 300 képpont van), arról egész jó minőségű nyomat készíthető. Egy hüvelyk = 2,54 cm. Ez alapján már meg tudod határozni, hogy megközelítőleg mekkora felbontású képre van szükséged. Az nem baj, ha nagyobb felbontású a kép. Kisebb ne legyen lehetőleg.

2017-05-30 17:39:51 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

Sziasztok!
Az érdekelne hogyan kell méretezni kollázsolt, vagy igazolvány képeket (kb.20 drb.képet) digitális formában,hogy jó minőségiségű 10x15-ös képet kapjunk.
Van ilyen táblázat esetleg? hogy centiméter, hány megapixelnek felel meg?
Köszönettel,
Tünde

2017-05-30 12:37:23 • Bogya Tünde

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató