Fórum / Általános fényképezés / Szines üvegablak fényképezése

Szines üvegablak fényképezése

Létrehozta: Szentmáry Elemér6 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Elemér!

Nagyon szívesen, és jó fényképezést kívánok!

2018-08-22 09:31:08 • Szalay Krisztián

Szentmáry Elemér

Kedves Krisztián!
A választ köszönöm, meg fogom próbálni.

2018-08-22 05:23:25 • Szentmáry Elemér

Szalay Krisztián

Kedves Elemér!

Így már értem. Mivel ellenfényben fényképezel, így azt tudod tenni, hogy annyira aláexponálod a képet, hogy az ablak szépen élesen, kontúrosan kirajzolódjon. A fényrekeszt zárd, amennyire lehetséges. Számíthatsz rá, hogy az ablakon kívül minden más területről elvesznek a részletek, viszont az ablak ki fog rajzolódni. Arra is számíthatsz, hogy az autofókuszt megzavarja az ellenfény. Ha előfordulna, akkor próbáld meg a kézi vezérlést.

A színek megint egy más dolog. Borús időben könnyebb a dolgod, viszont sokkal fakóbb színeket is fogsz kapni. Ha van a gépen lehetőség telítettebb színekre, akkor az még segítségedre lehet. Érdemes olyan napszakot választani, amikor nem pont szemből tűz be a Nap, hanem kissé oldalról.

Ja, és az állvány is jó szolgálatot tesz ilyenkor.

Bízom benne, hogy tudtam benne segíteni!

2018-08-21 12:36:40 • Szalay Krisztián

Szentmáry Elemér

Kedves Krisztián!
Magát az ablakot szeretném megörökíteni (Pl. Róth Miksa által készített ablakok). de az ablakon át szembe jövő fény miatt többnyire csak homályos, színes foltok lesznek a képen.
Üdv.: Elemér

2018-08-21 11:01:46 • Szentmáry Elemér

Szalay Krisztián

Kedves Elemér!

Mire gondolsz pontosan? Arra, hogy a színes üvegen át fényképezve módosulnak a színek, vagy a színes ablakok színeivel nem vagy megelégedve?

2018-08-21 08:49:43 • Szalay Krisztián

Szentmáry Elemér

Kedves Krisztián!
Panasonik Lumix FZ38-as készülékem van. Amatőr vagyok, főleg épületeket, tájakat, enteriőröket fényképezek. Ez többé-kevésbé sikerül is, amivel viszont mindig bajom van: a színes üvegablakok fényképezése (belülről). Mit kellene beállítanom, hogy felvételeim jobban sikerüljenek? (TV filmeken láttam, ez másnak is okoz problémát).
A választ előre is köszönöm (És elnézést, ha már volt valahol ilyen kérdés).
Üdvözlettel: Szentmáry Elemér

2018-08-20 12:29:17 • Szentmáry Elemér

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató