Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Watz Nikoletta

Kedves Krisztián!

Abszolút hobbi szinten fotózok csak, viszont nagyon szeretem, és lassan itt az ideje, hogy megvehessem az első tükörreflexes gépemet, ami egy Nikon Coolpix S3500-at fog váltani.
Első körben a Nikon D5200-as modelljében gondolkozom, főleg háziállatokat, illetve kutyás sporteseményeket (agility verseny, obedience stb), valamint családi eseményeket fotóznék vele.
A kérdés, hogy a gép megfelelő választás-e, vagy érdemesebb másban gondolkozni, valamint milyen objektívet érdemes vennem hozzá, esetleg rögtön az elején szükség lesz-e másra (pl. vaku) is?
Illetve Canon-ban egyáltalán nem vagyok otthon, melyik Canont érdemes kézbe fogni összehasonlításképp a Nikon mellé?

2015-11-25 11:51:54 • Watz Nikoletta

Szalay Krisztián

Profi cuccoknál a két fő irányvonal a gyorsaság és a nagy felbontás. Előbbit főleg riport és sportképekhez ajánlatos választani, a másikat műtermi, reklám és művészi célokra. Márka szerint pedig azt, amelyik szimpatikusabb. Mindkettő profi eszközöket gyárt.

Ami pedig az említett két gépet illeti, a D810A típust kimondottan asztrofotósoknak készítették, a Canont meg azoknak, akiknek kell a nagy felbontás és a részletgazdagság.

2015-10-17 09:54:45 • Szalay Krisztián

Horváth Gábor

Profi kategóriánál mikor melyik gépet érdemes választani? Gondolok itt például Nikon D810A és Canon EOS 5Ds (vagy 5Ds R) közötti választásnál. Megapixelek közötti különbség nem lényeg. Szóval mikor melyik? Lehet valami szerint dönteni a választásnál?

2015-10-17 06:36:48 • Horváth Gábor

Szalay Krisztián

Szia Ramóna!

Több dologtól függ a gép kiválasztása. Először is olvasd el ezt a blogbejegyzést, hogy ne érjen meglepetés. Ha még ezek után sem állt össze a kép, írj nyugodtan!

2015-08-27 15:16:29 • Szalay Krisztián

Kertész Ramóna

Szia Krisztian!
Nemtudok donteni hogy canon vagy nikon fenykepezot vasaroljak.
-Nikon d5200
-canon 100d
Te melyiket ajanlanad jobban?

2015-08-26 21:48:13 • Kertész Ramóna

Szalay Krisztián

Szia Dávid! Attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Mindenek előtt olvasd el a blogbejegyzések között a "Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?" című posztot. Nagyon sok dolgot meg fogsz belőle tudni a gépválasztással kapcsolatban.

2015-08-12 16:15:29 • Szalay Krisztián

Horvath David

Kedves Krisztian!
Szeretnek venni egy fenykepezot de nem tudok donteni ketto kozott.
-nikon d3200 (18-105mm VR objektiv)
-nikon d5200 (18-55mm VR objektiv)
Melyiket valasszam ? Melyiket ajanlanad jobban?
Elore is koszonom a valaszod.

2015-08-12 01:03:16 • Horvath David

Szalay Krisztián

Szia Adorján!

Először is gratulálok a géphez, másodszor pedig nagyon köszönöm, hogy írtál róla! Egyetértek, valóban fontos, hogy vásárlás előtt tapizzuk meg a gépet. Az elég sokat elmond róla. Persze, azért tájékozódjunk is, hogy mit tud. :)

2015-06-13 18:16:41 • Szalay Krisztián

Rigó Adorján

...sok időnek elkellet telnie amire újra írtam :) Végül a canon eos 70D-t választottam, és abszalut megvagyok vele elégedve. Zárójelben, én mindenkinek azt ajánlom, hogy legelőször menjél el egy boltba, ahol kézbe lehet venni, esetleg kipróbálni. Számomra sokkal kényelmesebben feküdt a kezemben mint a nikon, meg a színvilág, ez volt a két fontosabbik dolog amiért így döntöttem.

2015-06-12 17:49:45 • Rigó Adorján

Szalay Krisztián

Bea, nagyon szépen köszönöm! Örülök, ha tudtam segíteni! Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan! Ami pedig a gyermek érdeklődését illeti, csak biztatni tudom! :)

2015-05-28 11:27:56 • Szalay Krisztián

Ágoston Beáta

Kedves Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm gyors és részletes válaszod :-) Sokat segítettél a döntésben. Köszönöm az ajánlatot, már nézegettem munkásságod. További sok sikert kívánok munkádhoz, könyved megjelenéséhez.

Üdvözlettel: Bea.

2015-05-28 11:15:58 • Ágoston Beáta

Szalay Krisztián

Kedves Bea!

Teljesen jogos a felvetés, és amit olvastál a gépről, az is helytálló. Azt hozzáteszem, hogy ez nem a Nikon sajátossága, hanem mindegyik gépé ebben a kategóriában. Az említett gép egy bridge gép, ami a kompakt és a tükrös gépek ötvözete. Véleményem szerint inkább a kompaktokhoz áll közelebb. A megbízható gyors gépek viszont nagyságrendekkel többe kerülnek, még a kompaktok között is.

Ha gyermeked tényleg ennyire érdekli a fotózás, akkor valószínű érdemes az L840 árához még egy 30-ast hozzácsapni, és vásárolni egy belépő szintű tükrös gépet. Például a Nikon D3200 + 18-55 kitobival, vagy Canon EOS 1200D, szintén 18-55mm-es kitobival. Ezektől nem kell csodát várni minőségben, viszont az említett probléma kiküszöbölhető, és meg lehet vele tanulni fényképezni.

Idén megjelenik a könyvem második kiadása, amit sok szeretettel ajánlok a gép mellé. Ha már megvan a technikai alap, jó azt megtámogatni tudással is. Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

2015-05-28 11:10:55 • Szalay Krisztián

Ágoston Beáta

Szia Krisztián!

Alábbiakban szeretném segítséged kérni. Gyermekem most fog ballagni általános iskolából. Nagyon érdekli a fotózás, érzéke is van hozzá. Arra gondoltunk, hogy kapna ajándékba egy fényképező gépet. A Nikon Coolpix L840-et választottuk. Jobban utána olvastunk és több helyen azt olvastuk, hogy lassú a Nikon, illetve a zoomolásnál sokáig keresi a fókuszt, ha belemozdulnak, akkor már mosódott is. Arra gondoltunk, hogy talán ez a lassúság csak a zoomolásnál jelentkezik, de tapasztalatunk nincs benne. - a véleményekből ez nem derül ki - Ezzel kapcsolatban tudnál nekem írni? Vagy esetleg javasolni gépet fentiekre hivatkozva? Válaszod előre is köszönöm :-) Üdvözlettel: Bea.

2015-05-28 08:34:52 • Ágoston Beáta

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Ha majd megveszed a cuccot, jelezz vissza, hogyan boldogulsz vele, és ami a legfontosabb, hogyan vált be a céljaidra.

2015-05-21 08:11:49 • Szalay Krisztián

Rigó Adorján

Srácok, köszönöm szépen a rám szánt időtöket ! Ádám, ha a döntésem az eos 70D lessz, egyszer majd szívesen találkoznék, készítünk pár fotót es összehasonlítjuk :)

2015-05-20 15:27:32 • Rigó Adorján

Szalay Krisztián

Szia Adorján!

Egyetértek Ádámmal. Mindezek mellett azt tudom mondani, hogy nézd az összhatást. Amelyik jobban tetszik, amelyik számodra szimpatikusabb, azt vedd meg. Bevallom, hogy ilyen mélységében nem szoktam átnézni a teszteket. Egységében nézem, hogy úgy milyen. Mindig van jobb és jobb, még akár egy azon márkán belül is. Válassz ki egyet, amelyiknek amúgy tetszik a rajzolt képe, és az lesz az igazi barátod. :)

Bízom benne, hogy a döntésben tudtam segíteni!
Ádám, neked pedig ismét köszönöm a közreműködést!

2015-05-20 09:44:02 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Adorján!
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy megnéztem az oldalt, és ez nem az a "tipikus" összehasonlítás, amikor a két gépet a kitobikkal, ugyanazon a témán hasonlítják össze. Amit ezzel mondani akarok, az az, hogy az sem mindegy milyen objektívet használsz. Azok a különbségek amiket leírtál, szvsz az eltérő optikák miatt vannak (pl, fényerő, gyújtótávolság), na és persze akad itt ott egy kis utómunka is!
Azt mondom, ha ez így van, ahogy leírtad, hogy az adatok terén is jobb meg mindenhogy a D7100, de a Canon-os képek jobban tetszenek, akkor ha megveszed a Nikont, minden képnél az fog beugrani, hogy: "Kár hogy nem a Canon-t vettem" (Nekem egyébként D7100-am van.)
Nekem is a 70D volt a másik kiszemeltem de amikor a Nikont is meg a Canont is kézbe vettem, a Nikon vitt mindent nálam! :)
Remélem valamit azért tudtam segíteni!

2015-05-19 20:48:36 • Tolnai Ádám

Rigó Adorján

Kedves Krisztián !

Honlapodra a mai napon regisztráltam,  mivel többször is felléptem, fölég a fórumokat böngészni.
Igazából nekem is lenne egy kérdésem, és ha nem veszed túl nagy szemtelenségnek, hogy csak így a semmiből azzal kezdem, hogy létszíves segíts nekem egy kérdőjelt megvitatni ....

Egy ideje gondolkozok két fényképezőgép között : Canon eos 70D vagy a nikon d7100. Az érdekesség az, hogy mint kinézetre, mint műszaki adatok (fotózás szempontjából a nikon a jobb ) szempontjából a nikon a szimpatikusabb, mégis valahogy a Canon kepei jobban tetszenek.
Van egy oldal : https://pixelpeeper.com/  ahova képeket lehet feltölteni, és kategorizálva vannak a képek, fényképezőgép típus, objektív típus , stb szerint. Ki választom a nikont,. külön a canont, és rákattintok pár képre, ezt eredeti méretben, teljes nagyításban jelennek meg. Es én úgy figyeltem meg h a canon képek élesebbek, úgy nagy általánosságban, valahogy az éles részék peremen az elmosódott háttértől jobban körvonalazódik, míg a nikon képek mintha egy kicsit beleolvadnak a háttérbe, értem ugyanúgy az éles részek menten….

Es nem értem azt, ha a nikon mégis jobb, miért van ez…..  Es megköszönöm az időt amit rám fordítanál :)

2015-05-18 16:26:48 • Rigó Adorján

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm, igyekszem segíteni, ahogy tudok! :)
Ugyan nagyon jó mindegyik gép, amit felsoroltál, de kereskedelmi célra azért csak a tetejéről lenne célszerű választani. A D610 tűnik számodra ideális megoldásnak. Fullframes gép, bármikor tudsz venni hozzá profi objektíveket, és bőségesen kiszolgál. Van egy 50-es alapobjektíved, azzal például tökéletes egységet alkot. Az alapján amennyire ismerem a fotózási helyzeted, ezt választanám.

2015-05-16 20:14:58 • Szalay Krisztián

Németh Zsuzsanna

Kedves Krisztián!

Nagyon szépen köszönöm a választ !
Vázat mindenképpen szeretnék cserélni, csak nem tudom, hogy melyik lenne logikusabb döntés.
Jelenleg 3 között gondolkodom, de mivel aprócska százezreket ugranak, így nem tudom, hogy jobb döntés lenne-e a "legolcsóbbat" megvenni és mellé obikat beszerezni, vagy egyéb döntést hozni.
Mivel eddig csak jó döntést hoztam a tanácsaid alapján, szeretnélek megkérdezni erről a három verzióról is (technikailag értem a különbségeket)
Egyik lehetne a D 7100 több obival, vagy D7200 vagy önmagában D610 de arra már nem tudnék most obit beszerezni. A DX-esekkel szabadna egyáltalán majd fotózni hivatásosként (most nem törvényileg értem, mert láttam már "fotóst" D3200-vel is…..) ?
Te melyiket választanád ezek közül?

2015-05-14 10:58:15 • Németh Zsuzsanna

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató