Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Fórum » Professzionális fényképezés » Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?
Létrehozta: Szalay Krisztián
Szalay Krisztián

2017-02-16 19:21:07

Szia Zita!

Bármelyik MILC gépet megvásárolhatod, aminek tetszik a képe. Amiket kinéztél, teljesen rendben vannak. Az objektív az, amin elsődlegesen múlik a kép, tehát arra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Legyen minél nagyobb fényereje és szép rajzolata. Javaslom, hogy nézz körül a Sony és a Canon MILC vázakhoz gyártott objektívek között. Nézz sok példaképet, mert abból fogod látni, hogy melyiknek tetszik igazán a képe. Tehát az objektívek irányából indulj neki!

Telegdy Zita

2017-02-16 00:59:16

Kedves Krisztián, tanácsodat kérném, melyik tükör nélküli gépet ajánlanád kolibri (és más gyorsan mozgó állat) fotózáshoz. Eddig Canon tükör reflexes gépeket használtam, de túl zajos, amikor a tükör felcsapódik, akkor a madárkák elröppennek. Néztem a Canon M5 és az új M6 de érdekel a Sony alfa kategória is. De nyitott vagyok más fele is. Én a legjobbat szeretném. Fontos, hogy tudjak használni ... 300 – 600 mm-es objektíveket. Köszönöm előre is a segítséget.

Szalay Krisztián

2017-02-01 09:10:51

Kedves Csilla!

Elsősorban nem a váz a döntő, hanem az objektív, ugyanis az obi felelős a kép kirajzolásáért. Az határozza meg a képszöget (teret), az obitól függ az is, hogy ha gyengébb a fény, akkor is szép rajzolatot kapj. A váz sem elhanyagolható, az igaz. Ha nekem kellene a kettő közül választani, a Nikont választanám, de ne ebből indulj ki! Nézd meg élőben, és amelyik számodra szimpatikus, válaszd azt! Hasonló eredményre számíthatsz mindkettőtől.

Ha pedig objektívet vásárolsz, akkor 80-300 mm körülire lesz szükséged. Ami fontos, az a jó fényerő (f4-nél gyengébbet nem érdemes vásárolnod). Nézhetsz más gyártó által készített objektíveket is, csak arra figyelj, hogy a kapcsolódási pont megfelelő legyen.

Istenes Csilla

2017-01-31 13:51:24

Kedves Krisztián!
Két gép között vacillálok. Az egyik a Nikon D7200-as, a másik a Canon EOS 80D.
A következő két főterületre szeretném használni:
Állatok fotózására (~10-60 méter távolságra lévő és folyton és gyorsan mozgó állatokhoz)
Családi, otthoni képek készítéséhez (nagyra kinagyítható, részletgazdag, éles képeket szeretnék, esetleg sötétebb szobában is készítve)
Nem vagyok teljesen kezdő, de profi sem. De szeretnék tanulni! :)
A fentebb említett két célra melyik lenne az ideálisabb?
Köszönöm, és köszönöm a (2016-11-29-én ajánlott) cikket is. Nagyon egyszerűen és érthetően ennek ellenére profi módon van fogalmazva. Nagyon hasznos olvasmány.

Szalay Krisztián

2017-01-09 13:12:52

Zsuzsa, nagyon szívesen!

Kiss Zsuzsanna

2017-01-08 19:10:53

Köszi a segítséget!

Szalay Krisztián

2017-01-08 08:55:04

Kedves Regina!

Nagyon jó gépet választottál, nem szükséges újabb típust vásárolnod. Nem lesz számottevő különbség. Tudnod kell, hogy ezek a gépek nem egy életre lettek tervezve. Teljesen rendben van, hogy ezzel fogsz tanulni. A 18-105-ös objektív átfog akkora látószöget, hogy unverzálisan tudd használni.

Válaszom kiegészítéseként ajánlom szíves figyelmedbe a Hogyan kezdjem el a fotózást? című írásomat. Ott még részletesebben írok erről.

G. Nagy Regina

2017-01-07 17:43:58

Kedves Krisztián!
Teljesen kezdőként most próbálok belemerülni a fotózás mélységeibe. Februárra jelentkeztem egy tanfolyamra, azonban gépet is csak most fogok vásárolni. Szeretném még a tanfolyam előtt, hogy ott már a saját gépemmel tudjak ismerkedni. Amit kinéztem, az a Nikon d5300 18-105mm DX VR objektívvel. Egyik kérdésem az lenne, hogy megéri-e a különbséget az AF-P 18-55 VR objektívhez képest, amit a legtöbb helyen alapból adnak hozzá. A másik, hogy a Nikon d5300 és a d5500 között van-e akkora különbség, amiért megérné a d5500-t venni (kb 50 ezer forint a különbség).
Köszönöm szépen a választ előre is!
Szép estét!

Szalay Krisztián

2017-01-04 12:17:59

Szia Zsuzsanna!

Értem. Ahhoz, hogy profi felvételek készíts, profi eszközökre van szükséged, ami inkább a milliós nagyságrendhez közelít. Viszont van köztes megoldás is. Megoldás lehet számodra, hogy vásárolsz egy Nikon D5300 + 50mm f1.8 párost, egy állványt, ami stabilan tartja a gépet, valamint egy hobbi vakuszettet, amivel meg tudod világítani úgy a cipőket, hogy az minőségi eredményt produkáljon. Nem árt beszerezni egy tárgysátrat is hozzá. Ez bőségesen elegendő lesz neked ahhoz, hogy a webáruházba minőségi képeket tölts fel. Érdemes még az utómunka alapjait is elsajátítani, hogy a végeredmény a profi hozzáállást tükrözze.

Kiss Zsuzsanna

2017-01-03 20:14:55

Szia Krisztián!
A cipőket egyenlőre közösségi oldalra töltöm fel eladásra, szeretnék egy webshopot később.  Most a képeket egy kompakt Fuji 12 megapixeles régebbi géppel csinálom és Fast Stone-al utómunkázok rajtuk. Többségük jól sikerül, ha megfelelőek a fényviszonyok, de a fekete velúr cipők néha nem látszódnak megfelelően. A háttér világos szürke. Nagyon sok rossz minőségű képeket látok kisebb üzletek közösségi /weboldalain, én szeretnék profi képeket.

Szalay Krisztián

2017-01-03 13:13:56

Csaba, nagyon szívesen!

Kababik Csaba

2017-01-03 12:53:58

Köszönöm!

Szalay Krisztián

2017-01-03 12:32:15

Szia Csaba!

Ne aggódj emiatt, nem fog baj történni, ha néha le kell venned a szűrőt. Igen, vannak olyan alkalmak, amikor kell a fény. Olyankor el kell tudnod dönteni, hogy a szűrő levételével vagy az expozíciós értékek változtatásával kompenzálod a fényerő veszteséget. Mindkét eset előfordulhat, szituációtól függ, hogy melyik a jó választás. Nem árt, ha van egy állványod is, mert ha nem mozog a téma, akkor használhatsz olyan hosszú záridőt is, ami megfelel az adott fényviszonyoknak úgy, hogy a szűrő is rajta van a gépen.

Úgyhogy nyugi, jól döntöttél!

Kababik Csaba

2017-01-03 09:07:34

Szia Krisztián!

Örülök a válaszodnak, mert közben meg is rendeltem egy Polaroid cirkulár polárszűrőt. De aztán elkezdtem gondolkodni, hogy jó döntés volt-e a fényerő csökkenés miatt. Nem lesz-e túl sok olyan szituáció, amikor le kell majd vennem és akkor védtelenül marad a lencse. Mindegy! Használom és majd kiderül. Ha úgy látom jónak, majd beszerzek egy UV-t is.

Köszönöm

Szalay Krisztián

2017-01-02 22:44:13

Szia Zsuzsa!

Cipőket fotózhatsz kompakttal is. A kérdés, hogy milyen minőségre van szükséged. Ennek tükrében érdemes gépet választani. Ha elmondod, hogy mi a felhasználási terület, akkor már jobban le lehet szűkíteni a kört.

Szalay Krisztián

2017-01-02 21:38:18

Szia Csaba!

Mindenek előtt viszont kívánok Boldog Új Évet!

Kérdésedre válaszolva, elsődlegesen a lencse védelme a legfontosabb. Ha már a kreativitást említetted, akkor a cirkuláris polárszűrőt ajánlom. Azzal sokkal többre mész mint az UV szűrővel. Rajta is hagyhatod az obin, csak azzal kell számolnod, hogy valamennyit vissza fog a fényből.

A kijelzőre vehetsz fóliát és műanyagot is. Amelyik a szimpatikusabb. Tásákban pedig óriási a választék. Érdemes elmenni szaküzletbe és körülnézni. Egyébként pedig nagyszerű, hogy így gondoskodsz a gépről.

Szalay Krisztián

2017-01-02 21:30:31

Attila, így már más a helyzet. Igen, megéri a 80.000 Forint különbséget. Nagyon jó kis gép a Nikon D7100! Főleg, ha még vásárolsz hozzá fényerős obikat, akkor meg pláne szép eredményre számíthatsz.

Kiss Zsuzsanna

2017-01-02 17:59:32

Szia Krisztián! Cipőfotózásra szeretnék egy fényképezőgépet. Melyik a legalapabb gép, ami megfelel erre a célra szerinted? Kell hozzá vaku és objektív is, ha igen milyet javasolsz? Köszi a segítséget.

Kababik Csaba

2017-01-02 09:09:52

Sziasztok!

Első körben szeretnék mindenkinek boldog új évet kívánni. 15 évet vártam egy komolyabb SLR gépre. Igaz korábban volt egy Praktica EE3-asom, de éppen a digitális fényképezés elterjedésekor akartam magamnak egy Nikon F60-ast. Szerencsére nem mentem bele, mert rohamosan teret nyert a digifotózás. Így a pénzemet egy Canon S1iS bridge gépre költöttem. A Praktica után nagyon élveztem az előnyeit. Sajnos azonban kinőttem, és el is romlott 40 ezer expo után. Most eljutottam odáig, hogy megvettem egy D5300-ast. Csak attól, hogy DSLR és nagyobb a felbontása nem vártam sokat, de egy élmény vele a fotózás.

Szeretnék a frontlencsére valami védelmet. Nem tudom milyen szűrőt lenne érdemes első körben (UV, ND), a kreativítás is szempont. Továbbá az lenne még a kérdésem, hogy a kijelzőre milyen fóliát érdemes venni. Illetve egy könnyen kezelhető táskát is szeretnék neki. Mit javasoltok?

Köszönet.

Dobos Attila

2017-01-02 07:38:55

A váltás az jelen pillanatban már nem kérdès, mert meg van a d5100 új tulajdonosa! A kèrdés inkább az, hogy megéri e a 80ezer forint a különbséget a 2 gép között!?

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább