Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Nincs szükség semmilyen csodakártyára sem. :) Bőségesen elegendő lesz az, amit kinéztél. Azt az előbb elfelejtettem mondani, hogy ha valamikor pár év múlva lecseréled a vázat, az objektívet akkor sem kell eldobnod, hiszen minőségi lencséről van szó.

2013-11-10 20:21:20 • Szalay Krisztián

Lojkó Gábor

Nagyon szépen köszönöm! Meggyőztél ;) Akkor ebből egy D3200 lesz az alap obival. Jövő héten el kezdem megrendelgetni a cuccost. :) Eddig 16 gigás Class10-es kártyát használtam. Szerinted ez elegendő sebességben és méretben a DSLR-hez vagy vegyek valami ultra gyors csodakártyát? :)

2013-11-10 19:36:34 • Lojkó Gábor

Szalay Krisztián

A természetfotózás összetettebb dolog. Tágas terekhez, tájképekhez nagylátószögű objektív, makró képekhez kihuzat, közgyűrű vagy makró optika, távolról történő fényképezéshez pedig minél hosszabb gyújtótávolságú teleobjektív ajánlott.

2013-11-10 17:27:54 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

Kulterire gondoltam,termeszetfotozas inkabb

2013-11-10 17:22:00 • Horváth Marcell

Szalay Krisztián

Marcell, nem igazán értem a kérdésed. Nincs olyan, hogy kültéri meg beltéri objektív. Sportfotóhoz nagy fényerejű teleobjektív szükséges. Olyan gyújtótávolsággal, ami az aktuális feladathoz szükséges.

2013-11-10 17:15:06 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

Meg egy kerdesem lenne.Az alap obi melle milyet erdemes venni,Canonban es Nikonban egyarant,kulterre,zoomolashoz,sporthoz,stb.

2013-11-10 16:57:12 • Horváth Marcell

Szalay Krisztián

Marcell, jól tetted! Az a legjobb, ha élőben megnézed, és azt veszed, amelyik szimpatikusabb. Majd mesélj, hogyan vált be a cucc. :)

Gábor, egyáltalán nem kérdeztél hülyeséget, és pont azért van a Fórum, hogy választ kapj a kérdésedre. Szerencsére egyszerűbb a megoldás mint amilyennek látszik. Ahogyan eddig is írtam, az alap objektív az, amit elsőnek érdemes megvenni. Nem kell bele stabilizátor. A régi gépekben sem volt, teljesen felesleges. Nagy legyen a fényereje, az a lényeg. Egy 1.8-as Nikkor 50mm-es obi kb 50ezer körül mozog. Sokkal jobb megoldás mint a gyengébb zoom objektívek. Az alap obi egy FX formátumú gépen nagyjából megfelel az emberi szem látószögnek. Ez egy DX formátumon valamivel kisebb szöget jelent.

Azért ezt ajánlom orrba-szájba, mert viszonylag olcsó és jó. Általános célra kiváló. Igaz, hogy nem tudsz vele nagylátószögű, nagy térérzetű képeket készíteni, de idővel tudsz majd venni ilyet is hozzá, amennyiben erre igény van. Viszont rendkívül szép portrékat tudsz vele csinálni és gyengébb fényviszonyok között is sokkal jobb eredményt ad. Tehát én a Nikon D3200 + Nikkor 50 f/1.8 mellett tenném le a voksom, de természetesen a döntés a tiéd. Egyáltalán nem kell félni az alap objektívtől, nem harap. :) Legalábbis nem fájdalmasat.

Csodák nincsenek, egy-két objektívvel nem lehet a világot megváltani. Egy alap objektív nagyon sok célra jó, gyönyörű képeket készít, torzítása minimális. Nekem ez vált be a legjobban műtermi fotózásnál is. Csalódni nem fogsz benne.

2013-11-10 15:12:19 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

Köszi a válaszokat Krisztián. Most voltam MM-ben, megfogni élőben is a masinákat. Szerintem 100D-lesz. Igaz, hogy kicsi, de pont ez a jó. Elmegy a MILC-ek irányába már, könnyebben magammal tudom vinni, nem kell "hátizsák" hozzá.És idei modell….és szerintem veszek hozzá egy fix obit, mert én is otthoni képekkel fogom kezdeni, család, szülinap, karácsony, stb.Ha majd kitavaszodik, jöhet a zoom és a kinti világ.

2013-11-10 13:35:26 • Horváth Marcell

Lojkó Gábor

Ahogy látom, hasonló a "problémám" Marcelléhez :)

2013-11-10 12:46:14 • Lojkó Gábor

Lojkó Gábor

Kedves Krisztián!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra! Meglepődtem, hogy mennyire nincs aktív, jól használható fórum sehol. Nálam a Nikon-Canon dilemma már eldőlt a Nikon oldalára. De itt le is ragadtam :) Most készülök belépni a DSLR világába. Az elmúlt években a pici kompaktoktól egy Lumix DMC-FZ45-ig jutottam, ahonnan már úgy gondolom, nem érdemes tovább pénzt költeni kategórián belül. A lumixxal imádtam makrózni és pl teliholdat fotózni, tehát a két végletet, erre szuper volt a gép, de ez a használat 10% volt. 90%-ban családi eseményekre, természetfotózásra használtam. De gyenge fényviszonyok között… hagyjuk is. Szóval elfogadtam, hogy ha belépek a DSLR világába, jó ideig le kell mondanom arról a 10%-ról, amit a legjobban szerettem. De hosszú távon megéri és majd ha sikerül megtanulnom az új technikát és lesz pénzem ezekre az obikra, kárpótolnak a képek majd :) Már lassan 2 éve győzködöm magam, hogy feljebb kell lépni és mostanra sikerült eldöntenem egy családi esemény után, ahol a gyenge fényviszonyok között, lakásban kattintgattam és visszanézve a képeket, végleg elfogyott a türelmem :) Teljesen amatőr vagyok, de azt még én is tudom, hogy a "legbelépőbb" szintű DSLR-rel is fényévekkel jobb képeket lehet csinálni, mint akármilyen csúcs bridge géppel. ...és akkor jöjjön az én dilemmám, amiben a véleményedet szeretném kérni. Visszaolvastam itt a fórumon is, amivel még jobban elbizonytalanodtam. Na akkor nagy vonalakban. (és előre is elnézést a laikus megfogalmazásokért, eddig is full amatőr voltam, de a DSLR egyenesen kínai nekem) :))
Az elmúlt hetekben azt hittem, hogy sikerült eldöntenem, hogy pontosan mit is akarok, de mára el is bizonytalanítottam magam :) Alap gondolat: full kezdő vagyok, meg akarom tanulni a DSLR alapjait tanulni és a fotózás alapjait is újra, mivel 1-2 éve már nem foglalkoztam a témával sikerélmény hiányában. Kinéztem nagy felindulásomban a D3200-at kitben 18-55mm-es és 55-300-as obival. Aztán ahogy olvasgattam a fórumokon az öreg rókákat, lejjebb adtam 18-55 és 55-200-asra, majd még lejjebb. Minden hozzá értő azon a véleményen volt, hogy egy kezdő vegye a 18-105-ös obival. A 18-55-ös még tanulásra se jó, mert nem sok siker élményt fog adni, legalább is ezt mondták sokan. Tehát eddig a 120ezer és a 200ezer forintos határok között mozogtam. .200ezer a felső határ. Ezért nem tudok sajnos D5200-ban gondolkodni, mert az már obikkal együtt nagyon fölé menne. Bát ha neked van erre megoldásod, szívesen meghallgatom ;) Ennyit szánnék max rá. Azért mentem lejjebb sokkal, mert sok olyan véleményt olvasta/kaptam, hogy elsőre minden képpen alap obival kezdje el az ember és nézze meg, fog-e működni a dolog és csak után fejlesszünk. Ezzel egyet is értek. Azt hittem így nem lesz nehéz dolgom, de tévedtem :) És akkor lássuk végre a dilemmám. D5200 álom marad :( így 1. D3200+18-55mm, 2. D3200+18-105mm, 3. D3200 váz+50mm fix obi. Ez utolsó új és tőled származik :) De amatőrként ettől félek, talán azért mert hülye vagyok még ehhez :) Ha jól tudom, az 50mm-es alapobiban nincs stabi. Félek, így szintén nem fogok tudni jó képeket készíteni gyenge fényviszonyok között. És a zomm hiánya miatt nem sok mindenre tudom használni. Stabival meg már 55ezerbe kerül. Van értelme kezdőként ezt vennem úgy, hogy zoom obit még nem is vettem. Nehezen látom meg ebben a "megéri" feliratot :) De tudom, ez egy full laikus (hülye) megállapítás, de remélem Te helyre teszed ezt bennem :)
A másik, hogy nekem úgy tűnik, hogy a D5200 messze nem tud annyival többet, mint amennyivel drágább , így kezdőként teljesen felesleges abban gondolkodnom. Jól meggyőztem magam, mi? :)
Szóval kezdő tanulóként szeretném megúszni a legolcsóbban a dolgot, de amit kell, azt megveszem! Nem akarok feleslegesen pénzt kidobni az ablakon. Azt szeretném megvenni, amivel érdemes megtanulni a DSLR fotózás ALAPJAIT! Ha megszeretem, úgy is vennem kell obikat, de ha nem válik be, eladáskor nem kéne nagyot buknom :)
Hát hirtelenjében ez lenne az én nagy dilemmám és elnézést a kissé hosszas fejtegetésért és a laikus (hülye) kérdésekért!
Segítségedet előre is köszönöm!
Ja és még egy kérdés: Vásároltál már obit külföldről? Gondolom te is tudod, hogy az e-bay-en 30-50%-kal is olcsóbban hozzá lehet jutni az obikhoz. Mi a véleményed erről? Mondjuk az 50mm AF-S pont nem olcsóbb, de pl. az AF fele annyiba kerül.

2013-11-10 12:40:26 • Lojkó Gábor

Szalay Krisztián

Erre a célra valószínűleg elegendő lesz a kitobi. :) Azért írtam, hogy érdemes kitobi helyett egy jó alap objektívet vásárolni, mert az ára ötvenezer körül mozog, 1.8-as fényereje van, csodás képet alkot. Ugyan fixen lát, nem tudsz vele zoomolni, viszont általános célra tökéletesen megfelelő. Persze ez csak javaslat. Való igaz, hogy profi fotós nem vásárol kitobit és gyenge fényerejű objektíveket.

2013-11-10 11:31:48 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

Szia,

mint ahogy irtam, kezdő fotós lennék, kezdő témákkal. Gyerek, család, szomszédok, macska a kerítésen és kitudja hova és meddig.:-)
Vehetnék 2,8-as obi százezrekért, de úgy gondolom azt nem érdemlem meg.A hasonlatot azért irtam, csak, mert láttam az árakat, hogy egy kezdő fotós miből indulhat ki. De azt vettem észre, hogy a kit és a külön megvásárolható obik nem nagyon térnek el egymástól.Ha meg olyan gyenge lenne az említettek fényereje, akkor kitben árulnák csak, mert profi fotós nem vesz már ilyet külön. Nemdebár? :-)

2013-11-09 22:34:49 • Horváth Marcell

Szalay Krisztián

Mindkét gép belépő szintű gép, tehát számottevő különbség nem fog jelentkezni. Hasonló a szenzor mindkettőben ami a képet rögzíti. Az a lényeg, hogy milyen minőségben jut be a fény a gépbe az objektíven keresztül. Tehát az obi az, ami elsősorban meghatározza a kép minőségét.

Persze, hogy ugyanaz az obi kitben is és külön is, ha ugyanarról a termékről beszélünk. Ahogyan korábban már többször is leírtam, a kitobik jóval gyengébb képet produkálnak mint a nagy fényerejű társaik. Amiket leírtál obikat, azok gyengék. Pontosabban attól függ, hogy milyen célra szeretnéd használni.

Érdemes elolvasni visszafelé ezt a topikot, mert ezek már legalább ötödször merülnek fel, és mindig ugyanaz a megoldás.

2013-11-09 22:08:16 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

De az elképzelhető, hogy a KITben is ugyanolyan van, amit külön is meg tudnék venni?Nem?
Legalábbis, amit néztem az ilyen….Ha külön venném, akkor 30-al lenne több, mint a KIT.Akkor ez nem biztos, hogy csak "marketinges" KIT.
Ez 18-55mm f/3,5-5,6D AF-S ED DX VR és ez 55-200mm f/4-5,6G AF-S ED VR DX nem olyan rossz,nem?

És a két géppel kapcsolatban véleményed?

2013-11-09 21:42:44 • Horváth Marcell

Szalay Krisztián

Szia Marcell! Azt nem gondolnám, hogy ugyanolyan obiból gyártanának külön gyengébbet meg jobbat, inkább általánosságban elmondható, hogy a kitobik gyengén muzsikálnak. A kitobi többnyire általános felhasználásra való, van valamekkora zoom tartománya és gyengébb fényereje. Azért ezt adják hozzá, hogy valamivel el lehessen adni megfizethető áron. Azt javaslom, hogy ne ilyen csomagban vedd meg, hanem külön a vázat és vegyél hozzá egy nagy fényerejű alapobjektívet. Hálás dolog lesz.

2013-11-09 20:46:30 • Szalay Krisztián

Horváth Marcell

Sziasztok,

örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert gépvásárlás előtt állok. Sok fórumot olvasgattam, keresgéltem, de mind régi, ez talán a legújabb a témában. És hát az aktuális kérdésről szól. Nike vagy Adidas? :-)
Én belépő gépet keresek Nikon D3200 és a Canon 100D között vagyok most. De a leginkább az érdekelne engem, hogy igaz-e, hogy amit pl kitben árulnak obi az nem ugyanaz a minőségű, mintha külön megvennéd ugyanazt?Talán van benne valami, mert ha külön számolok egy vázat, 18-55 és 55-200-as obit, akkor az néha 60-90 rugóval is több lehet, mintha egyben venném. Itt persze a paraméterek ugyanazok, pl fényérték, stb.

2013-11-09 17:47:32 • Horváth Marcell

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen!

2013-11-06 17:14:46 • Szalay Krisztián

Ulrich István

Köszönöm a segítséget !

2013-11-06 17:13:48 • Ulrich István

Szalay Krisztián

Szia István! Pont egy hete volt szerencsém az általad említett Nikon Coolpix L820 bridge géphez. Ahhoz képest, hogy nem egy csúcstechnika, elég szép képet csinált. A másik Canont nem ismerem, ahhoz nem tudok hozzászólni. Érdemes elmenni egy olyan boltba, ahol van mind a kettő, és esetleg ki is lehet próbálni. Ugyan az üzletben nem fog sok minden kiderülni, az viszont igen, hogy melyik áll jobban kézre, melyik tűnik számodra a szimpatikusabbnak.

2013-11-06 17:10:06 • Szalay Krisztián

Ulrich István

Szia!
Szeretnék venni egy fényképező csak nem tudom milyet!
Igazából hobbira szeretném családi,táj stb…
Már kettő kinéztem mi a véleményed?
Az egyik a Nikon Coolpix L820 a másik a
Canon Powershot Sx500 IS.
Köszönöm.

István

2013-11-06 16:51:27 • Ulrich István

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató