Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Fórum » Professzionális fényképezés » Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?
Létrehozta: Szalay Krisztián
Tajti Krisztián

2013-01-20 10:49:35

Én egy Fuji bridge gépről váltottam át tükrösre.Volt lehetőségem egy Canon 30D-t kipróbálni.Jó kis gépnek tűnt a bridge után.Szétnéztem pár boltban,különböző gépeket kézbe fogtam,nézegettem.Sajnos kipróbálni ott nem volt lehetőségem.Van az ismerőseim körében Nikon és Canon párti is,mindenki próbált befolyásolni kicsit :) Nekem valamiért a Canon felé húzott a szívem… Úgyhogy leszűkítettem a keresést a márkán belülre.Pár napig teszteltem egy 550D-t ami egy belépő szintű gépnek számít.Tetszett,de a kezemhez képest kicsi volt a váza és pár órás fotózás után már kényelmetlen volt a fogása.Ezért egy kategóriával följebb léptem és egy 60D-re esett a választásom.Portrémarkolattal tökéletes a fogása.A gombok kézre esnek,menürendszere átlátható.Nem mellékes,h.a zárszerkezete elvileg kétszer annyit bír mint egy belépő szintű gépé.A tartozékok és objektívek kínálata több mint elégséges.Kéz alól is belehet szerezni dolgokat jóval a bolt ár alatt.A Nikon kiegészítők és tartozékok talán valamivel borsosabb áron kaphatók.A kérdésre válaszolva,h.Nikon vagy Canon?Válaszd azt amelyik szimpatikusabb,csalódni nem fogsz!Talán azt írhatnám személyes véleményként,h.ha csak fotózni kell akkor a Nikon talán valamivel jobb választás,de ha netán videózásra is használnád akkor legyen a Canon.De ez függ márkán belül az adott típustól is!Én nagyon elégedett vagyok a Canon gépemmel,pedig csak fotózásra használom.Amatőr és hobbi fotósként maximálisan elégedett vagyok a géppel.Fél éve nyúzom de nem tudok negatív dolgot említeni!

Szalay Krisztián

2012-10-08 15:46:50

Minket sem az érdekel elsősorban, hogy mi a neve a gépnek. Illetve ki a gyártója. Nem is azt akarjuk eldönteni, hogy melyik a jobb, ahogyan ezt a topik indító kommentben is írtam. Csak és kizárólag tapasztalatokat cserélünk, hogy kinek hogy vált be a gépe, miket tapasztalt ezekkel.

Soltész Zoltán

2012-10-08 14:58:32

Kedves fotós Barátaim !
Én úgy gondolom, nem kellene ezt a kérdést ennyire "kihegyezni" melyik márka a jobb. Abból kellene kiindulni , milyen célra kell gép. Mit várok tőle, mik azok a szempontok amiknek számomra megkell, hogy feleljen az áhított tipus.Nálam elsődleges szempont vol az első digi. gép választásánál, hogy milyen a "szeme", vagyis hogy lát. A második szempont, milyen tág lehetőségeket biztosít a blende állításra, vagyis mekkora a legkissebb és legnagyobb rekeszérték. Utánna a fényérzékeny felület nagysága, és érzékenysége. Természetesen számtalan dolgot írhatnék még. a pixel számot és van-e külső villanó csatlakozás, de végül is a vágyaimat a rendelkezésre álló tőkém szabta lehetőség koordinálta. Azért csak sikerült egy Nikon D 90 is venni. Szeretem a Fuji Finepix S7000-es gépet is ,mindegyiknek vannak előnyei is és korlátai is. A Fuji-val már 10000 képet csináltam és amire használom arra tökéletes. A Nikon-nal 2000 kép után is az ismerkedés fázisában vagyok, mert az egyéni beállításaimat tesztelem. Összegezve: ha a választott gép a paramétereiben biztosítani tudja amit elvérok, másodlagos, hogy mi a neve.

Szalay Krisztián

2012-10-01 14:49:46

Ilyen szép összefoglalót sem olvastam még ebben a témában. Egyébként valóban nem a magyarítástól fogja tudni valaki használni a gépét. Annak, aki komolyabban akar a témával foglalkozni, érdemes azt a néhány nemzetközi kifejezést megtanulni, ami a fotográfiában leginkább használatos.

Somogyi István

2012-10-01 12:03:39

Ha valakit csak az tart vissza a Nikon választástól, hogy nincs magyar nyelvű menü a gépben…. az eléggé elszomorít. Én személy szerint agyvérzést kapok a magyar menüktől. Olyan szinten hülyén tudnak fordítani, hogy az valami fájdalmas. Minden fotós programom (PS, Lightroom) angol nyelven használom. Volt szerencsém magyar verziót is használni és agyvérzés miket fordítanak..
Erre egy élő példa, bár ez már nagyon régi és már elfogadott a fotózásban a white balance, amit tükörben fordítottak fehéregyensúlyra. Ezzel csak az a "gond", hogy ez a dolog a színhelyességre vonatkozik adott fényviszonyok mellett (ezért van a beállításokban általában izzó, felhő, nap, kelvin érték,stb.).
De az eredeti témánál maradva, mindenkinek az lesz a favorit amit használ, amit megvett.

Én szerencsémre Nikon-t, Canon-t, Pentax-ot, Sony-t, Olympus-t is használtam. Jelenleg is egy ősrégi Olympus E-500-ast nyúzok, de Nikonra fogok váltani, de nem azért mert az jobb a többinél, hanem mert azt használtam a legtöbbet, kézre áll, ismerem, tetszik amit nyújt.

Ami talán a Canon mellett szól (de aki jobban otthon van ebben a témában az cáfoljon meg) hogy nagyobb a saját objektív parkja (magyarul amit ténylegesen a Canon gyárt) és ha jól tudom a saját gyártású objektívjei olcsóbbak valamivel, mint a Nikonnak. (Azonos termékek esetén pl Nikon 50mm f1.8 vs Canon 50mm f1.8 ez csak példa de itt kapásból a Canon 50-ese 10e ft-al olcsóbb)

A mondandóm zárásaként álljon itt egy "idézet" amit anno hallottam, de ez szintén nem bármelyik gyártó leszólására tett lépés :D

"A profik Canont, az igényesek Nikont használnak"

Szép napot mindenkinek

Tóth Zsolt

2012-09-27 22:52:47

Érdemes tudni hogy a Nikon DSLR -hez nincs magyar nyelvű menü,kivéve a Nikon D3200 az az eggyetlen ami tud magyarúl, Cannon DSLR gépek belépőszintű válltozataiba van magyar menü,a full frame válltozatokba viszont nem mindeggyikbe.

Szalay Krisztián

2012-09-26 09:05:28

Jelenleg a D3100 típus a Nikon DSLR palettáján a legkisebb, belépő szintű gép. Ugyan a Nikon tükörreflexes gépei között ennek van a legszerényebb tudása, azonban erre már lehet építeni. Nagyon jó kis hobbigépnek tűnik.

Nekem nincs tapasztalatom ezzel a típussal, és én is szívesen venném, ha írna ide olyan, aki ezt a gépet használja. Természetesen mindkét gyártó bármelyik gépéről jó, ha van tapasztalat, hiszen ennek a Topiknak pont ez a célja.

Szemán Katalin

2012-09-25 17:38:57

A Nikon D3100-ról van valakinek bármiféle tapasztalata?

Úgy látom, kezd népszerű lenni ez a típus a kezdő fotográfusoknál, mivel még a viszonylag olcsó kategóriába tartozik a belépő szintű tükörreflexes gépek körében. Kinek mik a tapasztalatai erről, érdemes-e ilyen gépet vásárolni, vagy más típust jobban megéri? Mik az előnyei, hátrányai?

Szalay Krisztián

2012-09-12 09:45:04

Való igaz, hogy vannak nagyon jó gépek a Nikon és a Canon termékein kívül is, amiről nagyon szívesen veszek/veszünk minden információt. Valószínűleg érdemes lenne külön topikot nyitni más gépeknek is, hogy ez a fórum téma tisztán maradjon meg annak, ami a címe is.

Balotai Zoltán

2012-09-12 01:04:10

Én Olympus párti vagyok, jelenleg egy E-620-ast használok. Nagyon szeretem, és most bajban vagyok, mert nem is tudok róla semmi negatívumot írni. Minden kézre áll, számomra a menüje is logikus, a gép váza elég könnyű, kicsi a mérete - talán a legkisebb a belépőszintű gépek közül. Állítólag - még nem próbáltam - bármilyen obival működik, tulajdonképpen ha találok az utcán egy konzervdobozt azt is ráakaszthatom :-). Tartósságát igazolja az a tény is, hogy - tapasztalatlanságom és hiányos ismereteim hiányában - kipróbáltam édesapám régi Zenitjéhez tartozó vakujával is, így elkészítettem, több mint 30 fotót, de még ezzel sem sikerült elpusztítani a beépített vaku szinkronizáló paneljét. Természetesen nem is volt célom. Tudja az 1 perces expot, illetve Bulb módban a fél órát. Nekem nem okozott problémát, hogy a rekesz csak 22-ig szűkíthető és a max ISO3200. Szerintem ez utóbbinál egyébként sem érdemes magasabb beállítást alkalmazni ebben a kategóriában. A Nikon - Canon párosból én egyértelműen az utóbbit választanám, egyébként pedig én újra Olympust vásárolnék!

Szalay Krisztián

2012-09-03 18:09:23

Természetesen bajnak nem baj, de mivel a Nikon és a Canon a piacvezető a digitális tükörreflexes fényképezőgépek területén, és mivel ez a két gyártó termékei a legjobbak jelenleg, ezért ezeket vesézzük ki. A Nikon Coolpix nem tükörreflexes gép, hanem egy automata kompaktgép. Ebben a topikban kimondottan a digitális tükörrefis (DSLR) kamerákra vonatkozóan gyűjtünk információkat. Teljesen igazad van, nem a gép tesz jó fotóssá valakit. :)

Marksteinerné Zsóka

2012-09-03 18:00:48

Az baj, ha sem egyik sem a másik? Nekem egy kis Sonym van (Alpha 330), ami az én tudásomnak és jelenlegi igényeimnek tökéletesen megfelel. Ezt sem mindig használom ki. A Nikont ismerem, az előző  gépem az volt, egy Coolpix, ami sajnos túl önálló volt, manuálisan szinte semmi állítási lehetőséggel. Tudom, nem ilyenekre gondoltatok, de szerintem nem mindig a gép teszi jó fotóssá a fotóst. :-)

Szalay Krisztián

2012-09-03 12:36:58

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a Canon stabilan tartja azt az irányvonalat, amit megszokhattunk tőle. Amikor piacra dob egy új típust, tudjuk, hogy mire számíthatunk. A Nikonnal nekem más a tapasztalatom. A Nikon néha olyan újításokkal áll elő, ami az eddig megszokottól eltérő eredményt ad. Más a színkezelés, a képrögzítés, stb. Természetesen pozitív értelemben értem, mert hátrányára még nem vált a változtatás.

Szabó Vanessza

2012-09-03 08:42:04

Nagyon örülök hogy felmerült ez a kérdés! Egy ideje már gyűjtök egy komolyabb gépre, még 3 havi fizetésemből kell kivennem egy részt és tenni a többi megspórolt pénzemhez, ez azt jelenti hogy szorít az idő. Mivel teljes nullán indultam, hogy mire is gyűjtsek elkezdtem nézegetni. Nyilván a Canon és Nikon jöhet számításba. Rengeteg tesztet megnéztem. Elmentem Budapestre és Bécsbe a nagyáruházakba, és kipróbáltam minden félét, fajtát. Számomra a Canon volt az ami rugalmasabb menürendszerrel rendelkezett (elsőre), és ahogy az előbbiekben szóltak, kézre állt. De egyáltalán nem vagyok magabiztos, ezért is írtam ide. A típushibákat nem igazán tudom egyik márkánál sem. Nagyon sokat segítenétek a döntésben ha minden jó, rossz tapasztalatot megosztanátok. Köszönöm, Wani

Erdélyi József

2012-09-02 12:51:00

Én egy Canon EOS 60D gépet használok és nagyon elégedett vagyok vele. Természetesen mind a két gyártónak vannak drágább és valószínűleg jobb gépei, de nekem - mint amatőr fotósnak - tökéletesen megfelel ez a gép. Meggyőződésem, hogy innen már az objektív a sarkalatos pont. Sajnos az igazán jó objektívek sok százezerbe kerülnek, így egyenlőre egy Sigma 50 mm / 1:1,4 és egy Tamron 18-270 /1:3,5-6,3 objektívvel amatőrködöm.

Domonkos Rico

2012-09-02 10:01:51

Első gondolatként azt tudom mondani, hogy mindkét gyártó professzionális mérnökökkel fejleszt fényképezőgépeket az alapszintű, a hobbi és a profi fotósok számára.
Hogy az ember melyiket választja, az szerintem leginkább azon múlik, hogy melyik esik kézre.
Mindkét márkát lehet jól és rosszul is használni. Mindkét márkánál meg kell tapasztalni, hogy mik a gyengeségei és mik az erősségei. Mi például Canon-t használunk, ami nagyon háklis a helyes exponálásra, az alulexponált képeket kíméletlenül bünteti képzajjal. Leginkább ergonómiai kérdés, hogy az ember mit választ szerintem. A Nikon és a Canon is ad állati jó, jó és kevésbé jó objektíveket. Az azonos árfekvésben lévő cuccokat összehasonlítva azonban nagyon is fej-fej mellett halad a két márka. Remélem nem lesz ebből a topikból Canon-Nikon flame war.

Szalay Krisztián

2012-09-02 08:57:58

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek esetében újra és újra felmerül a kérdés: Nikon vagy Canon? Valaki az egyikre esküszik, valaki pedig a másikra. Mindkét gyártó egyre korszerűbb technikával és folyamatosan fejlődő minőségű eszközökkel áll elő. Melyik lesz számunkra a szerencsés választás?

Ennek a posztnak nem a vérremenő vita a célja, hogy meggyőzzük egymást, hogy melyik a jobb márka. Elsősorban azok írjanak, akik használják egyik vagy másik, esetleg mindkét gyártó termékeit, és megosztanák tapasztalataikat. Melyek az egyes márkák erősségei és gyengéi?

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább