Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Erdélyi József

Én egy Canon EOS 60D gépet használok és nagyon elégedett vagyok vele. Természetesen mind a két gyártónak vannak drágább és valószínűleg jobb gépei, de nekem - mint amatőr fotósnak - tökéletesen megfelel ez a gép. Meggyőződésem, hogy innen már az objektív a sarkalatos pont. Sajnos az igazán jó objektívek sok százezerbe kerülnek, így egyenlőre egy Sigma 50 mm / 1:1,4 és egy Tamron 18-270 /1:3,5-6,3 objektívvel amatőrködöm.

2012-09-02 12:51:00 • Erdélyi József

Domonkos Rico

Első gondolatként azt tudom mondani, hogy mindkét gyártó professzionális mérnökökkel fejleszt fényképezőgépeket az alapszintű, a hobbi és a profi fotósok számára.
Hogy az ember melyiket választja, az szerintem leginkább azon múlik, hogy melyik esik kézre.
Mindkét márkát lehet jól és rosszul is használni. Mindkét márkánál meg kell tapasztalni, hogy mik a gyengeségei és mik az erősségei. Mi például Canon-t használunk, ami nagyon háklis a helyes exponálásra, az alulexponált képeket kíméletlenül bünteti képzajjal. Leginkább ergonómiai kérdés, hogy az ember mit választ szerintem. A Nikon és a Canon is ad állati jó, jó és kevésbé jó objektíveket. Az azonos árfekvésben lévő cuccokat összehasonlítva azonban nagyon is fej-fej mellett halad a két márka. Remélem nem lesz ebből a topikból Canon-Nikon flame war.

2012-09-02 10:01:51 • Domonkos Rico

Szalay Krisztián

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek esetében újra és újra felmerül a kérdés: Nikon vagy Canon? Valaki az egyikre esküszik, valaki pedig a másikra. Mindkét gyártó egyre korszerűbb technikával és folyamatosan fejlődő minőségű eszközökkel áll elő. Melyik lesz számunkra a szerencsés választás?

Ennek a posztnak nem a vérremenő vita a célja, hogy meggyőzzük egymást, hogy melyik a jobb márka. Elsősorban azok írjanak, akik használják egyik vagy másik, esetleg mindkét gyártó termékeit, és megosztanák tapasztalataikat. Melyek az egyes márkák erősségei és gyengéi?

2012-09-02 08:57:58 • Szalay Krisztián

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató