Fórum / Professzionális fényképezés / Mire van szüksége egy profi fotósnak az induláshoz?

Mire van szüksége egy profi fotósnak az induláshoz?

Létrehozta: Badinszky-Tolvaj Annamária39 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia András!

Akkor még szerencse, hogy megkérdezted, így nem lesz kellemetlen meglepi. Legközelebb pedig ha itthon leszel, várunk sok szeretettel!

2016-09-23 20:45:28 • Szalay Krisztián

Beregi András

Szia Krisztián,

Köszönöm szépen a válaszodat, jogos..sajnos nem számoltam az FX váz okozta szorzóval…hacsak nem, addig beszerzek egy Full frame-s gépet, de erre zéró az esély :)) November első hétvévéjén sajnos nem tartózkodok az országban, de remélem a következőre el tudok menni.
Köszönettel:
András

2016-09-22 11:56:27 • Beregi András

Szalay Krisztián

Szia András!

Nem, pont ellenkezőleg. Az 50-est tudod univerzálisabban használni, főleg kis helyiségben, mert nagyobb a látószöge. Amiket kinéztél obikat, azok FX-es objektívek, a D7100 váz pedig DX méretű. Ebből adódóan a gyújtótávolságot kb 1.6-tal kell megszorozni (szorzótényező). Tehát az 50-es alap így is kb 80-as enyhe-teleként fog funkcionálni. Még így is kérdéses, hogy el fogsz-e férni a stúdióban, amikor egészalakos képet készítenél.

Gyere el novemberben a 4 órás tanfolyamra, mert erről is fogunk beszélni részletesen. Ha már stúdiót építesz, akkor érdemes megalapozni.

2016-09-22 05:38:29 • Szalay Krisztián

Beregi András

Kedves Krisztián,

a véleményedre lennék kiváncsi, egy jó portré objektív vásárlásán gondolkozom. Nagyon vaciállok khárom objektív között ( egyébként egy nikon D7100-hoz lesz ) mindkettő fix gyújtótávolságú. Egyik a Nikon AF-S 85mm f/1.8 G míg a másik ugyanúgy a nikon fix 50-es 1,8as vagy 1,4-es fényerővel. Amennyiben jók az információm a 85-öst jobban tudnám használni, 3,4-es és egész alakoshoz valamint mellpotréhoz, mint az 50-est. Egy kisebb studiót szeretnék kialakítani majd, aminek a legnagyobb faltól falig távolsága, kb maximum 3-3,5 méter sajnos és 13-14 nm. Köszönöm szépen előre is a válaszodat :
András

2016-09-21 08:39:22 • Beregi András

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Nagyon szívesen! Semmi gond, legalább tiszta a két fogalom közötti különbség.

2016-08-23 08:15:45 • Szalay Krisztián

Géczi Emese

Köszönöm szépen, igen rosszul írtam kit objektívvel vettem.

2016-08-22 15:54:49 • Géczi Emese

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Gratulálok a fényképezőgéphez! Írtad, hogy alapobjektívvel vásároltad. Nem kitobjektívet akartál írni véletlenül? Az alap- és a kitobjektív közötti különbséget megtudhatod ebből a cikkből.

Portrézáshoz pedig fix 50mm-es f1.8 alapobjektívet javaslok, azzal szépen el tudod életleníteni a hátteret úgy, hogy a fotóalanyod rajzolata éles marad.

2016-08-21 08:24:52 • Szalay Krisztián

Géczi Emese

Kedves Krisztián! Köszönöm válaszaidat,végül egy Canon 750d-t vettem, alap optikával. Legalább még egy optikát szeretnék, ami elsősorban portrézáshoz lenne jó. Mi a véleményed?

2016-08-21 04:55:18 • Géczi Emese

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Igen, az például egy teljesen jó gép. Ajánlom szíves figyelmedbe a Canon oldalát (amennyiben Canon gépet akarsz vásárolni), ahol a gyártó szépen kategorizálta a gépeid. Olvasd el, hogy mit ír az egyes típusokhoz, és válaszd k iazt, amelyik számodra a legmegfelelőbb. Az első két kategóriából bármit megvehetsz kezdésnek. Később értelemszerűen csak a profi kategória gépei lesznek a meghatározó típusok.

http://www.canon.hu/for_home/product_finder/cameras/digital_slr

2016-07-26 06:03:58 • Szalay Krisztián

Géczi Emese

Kedves Krisztián! Köszönöm válaszodat! Sok mindent áttanulmányoztam, megfogadom a tanácsodat és egy kevésbé komoly gépet veszek. De itt megakadtam, mert rengeteg gépet néztem már, de nem tudom melyik lenne jó? Talán a Canon 60D? De Nikont is nézegettem. Ha tudnál valamilyen ajánlani nagyon megköszönném!

2016-07-25 13:15:40 • Géczi Emese

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Ahogyan a cikkben olvashattad, nem javaslom elsőre a komolyabb gép megvásárlását. Ennek okát részletesen kifejtem a posztban. Ennek ellenére, ha mégis ilyen gépet szeretnél, akkor legalább a Nikon D610 váz megvásárlását javaslom, de inkább a D810-et. Ezek azok a vázak, amikkel minőségi munkát lehet végezni. Az ez alatti kategória gépei nem adnak olyan eredményt, amiért pénzt lehet elkérni jó szívvel.

A minőségi vázhoz természetesen minőségi objektívek is kellenek. Kezdetben vehetsz egy 50mm-es alapobjektívet például egy D610 vázhoz. Ez megvan félmillióból. Ameddig kitapasztalod a gépet, addig tökéletes, és utána látni fogod, hogy milyen irányba menj tovább.

Viszont azt is tudnod kell, hogy a képzés a legfontosabb. Neked kell tudni, hogy mit mikor hogyan és honnan fényképezz. Innen indul minden, aztán jön a technika.

2016-07-24 07:50:09 • Szalay Krisztián

Géczi Emese

Kedves Krisztián! Jelenleg amíg meg nem ismerem a gépet magamnak, de fontos lenne, hogy már most is jó minőségű képeket tudjak készíteni. Később ker. tevékenységre.  Köszönöm!

2016-07-24 05:41:30 • Géczi Emese

Szalay Krisztián

Kedves Emese!

Az attól függ, hogy mire szeretnéd használni: saját magad szórakoztatására vagy kereskedelmi tevékenységre? Ettől ugyanis nagymértékben függ, hogy mit érdemes venni.

Addig is szíves figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket:
Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

2016-07-23 19:46:14 • Szalay Krisztián

Géczi Emese

Kedves Krisztián! Sok hasznos infót olvastam az oldalon! Szeretném a tanácsodat kérni! Tükörreflexes gépet szeretnék venni. Jelenleg a portré és természetfotózás esetleg rendezvény fotózása érdekel. Baráti alapon fényképeztem esküvőt, gyerekeket, most egy kisebb divatbemutatóra kértek fel. Ezek alapján milyen gépet ajánlanál? Jelenleg max 400-500 e Ft-ot tudok rá szánni, objektívvel együtt! Akár Canon akár Nikon! Objektíven milyet javasolnál?Előre is köszönöm!

2016-07-22 15:15:52 • Géczi Emese

Szalay Krisztián

Szia Gábor!

Gratulálok az obihoz, és persze, hogy érdekel a tapasztalatod! Nagyon örülnék neki, ha leírnád, hogy mire jutottál vele! :)

A portrézáshoz annyit hozzáfűznék, hogy ha kis mélységélességgel készítesz fotót valakiről, akkor a 2.8-as fényrekesz ad akkora mélységélességet, hogy az arc kellően éles legyen. Szemre fókuszálj! Az a lényege, hogy minél közelebb menj az alanyhoz (tehát ne utólag vágd meg a képet, hanem eleve úgy töltse ki az ember a képmezőt, ahogyan azt végső formájában látni szeretnéd), és az alanytól minél messzebb legyen a háttér. Így kapsz szépen elmosott hátteret.

2016-07-22 09:08:39 • Szalay Krisztián

Danó Gábor

Szia Krisztián!

Köszönöm a választ.
A tanácsodat megfogadva, ma meg is vettem és ma el is jutott hozzám az új objektív! :) :)
Nagyon kíváncsi vagyok rá!

Azt hiszem most egy-két napra eltűnök a világból…

Ami nem lesz nehéz, hiszen, most is 4.700km arrébb járok Budapesttől! :D :D
Ha érdekel a véleményem és a tapasztalatom az obival kapcsolatban, később szívesen megosztom.

üdv.
Gábor

2016-07-22 04:15:32 • Danó Gábor

Szalay Krisztián

Szia Gábor!

Először is üdv a Fórumban és köszönöm az elsimerést! :) Nagyon jó gépet vettél, és ahogyan tapasztaltad is, nincs mit megbánni rajta. Az objektívhez is annyit fűznék hozzá, hogy jó, de azért a nagyobb fényerő jól jön. Portrézáshoz nem ajánlanék mást, csak a gyártó 50 mm-es alapját, lehetőleg f1.4 fényerővel. Hobbi vázakhoz az f1.8-at szoktam javasolni, de esetedben az f1.4-es profi lencse lesz a nyerő. Professzionális minősége van, torzítása elhanyagolható, akár néhány milliméteres mélységélességet is képes produkálni, és kiváló egészalakos képektől kezdve egészen a közeli felvételekig. Zoomolni a lábaddal kell, de pont ez a szépsége ennek a cuccnak.

Ebben sem fogsz családni, és még azt is megkockáztatom, hogy nem fogod levenni a gépedről. :)

2016-07-19 10:02:19 • Szalay Krisztián

Danó Gábor

Szia Krisztián.

Teljesen új vagyok itt nálad az oldalon.
Először is gratulálni szeretnék hozzá. Látszik, hogy sok energiát fektettél bele, és tetszik, hogy minden kérdésre válaszolsz. :) :)
Nagyon régóta szerettem volna már vásárolni magamnak egy kissé komolyabb (de nem full profi) gépet fotózásra, és nemrégiben meg is vettem a kiszemelt gépecskémet.

Egy Canon EOS 6D-t, egy Canon EF 24-105 F4L IS USM obival.

Első nap közel 500 fotót készítettem vele próba képpen, és őszintén megmondom minden fillért megért a masina!! :) :)
Az alábbi kérdéseim volnának feléd:
Mi a véleményed magáról a vázról és a hozzá vásárolt obiról? Van e vele tapasztalatod?
1 nap alatt rájöttem, hogy sok helyen jól jött volna f/2,8-as fényerő az f/4 helyett.

Milyen obit ajánlasz hozzá amit portréra tudnék használni,aminek már szép rajzolata van?
Valamint ha érdekelne a makrózás, akkor milyen obit érdemes vásárolni még hozzá?

Egyenlőre ennyi röviden.
Előrre is köszönöm a válaszod.
:)

2016-07-18 17:03:17 • Danó Gábor

Szalay Krisztián

Péter, nagyon szívesen! Ha bármi olyan tapasztalatod van, amit megosztanál, ne fogd vissza magad!

2016-02-04 12:31:11 • Szalay Krisztián

Pánczél Péter

Ha lesz egy kis időm, akkor bemegyek a WestEndbe a Pana boltba és teszek egy próbát.
Ha sikerül, akkor megosztom a tapasztalataimat.
Köszi a segítséget!
Péter

2016-02-02 11:55:15 • Pánczél Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató