Mire van szüksége egy profi fotósnak az induláshoz?

Fórum » Professzionális fényképezés » Mire van szüksége egy profi fotósnak az induláshoz?
Létrehozta: Badinszky-Tolvaj Annamária
Szalay Krisztián

2016-09-23 20:45:28

Szia András!

Akkor még szerencse, hogy megkérdezted, így nem lesz kellemetlen meglepi. Legközelebb pedig ha itthon leszel, várunk sok szeretettel!

Beregi András

2016-09-22 11:56:27

Szia Krisztián,

Köszönöm szépen a válaszodat, jogos..sajnos nem számoltam az FX váz okozta szorzóval…hacsak nem, addig beszerzek egy Full frame-s gépet, de erre zéró az esély :)) November első hétvévéjén sajnos nem tartózkodok az országban, de remélem a következőre el tudok menni.
Köszönettel:
András

Szalay Krisztián

2016-09-22 05:38:29

Szia András!

Nem, pont ellenkezőleg. Az 50-est tudod univerzálisabban használni, főleg kis helyiségben, mert nagyobb a látószöge. Amiket kinéztél obikat, azok FX-es objektívek, a D7100 váz pedig DX méretű. Ebből adódóan a gyújtótávolságot kb 1.6-tal kell megszorozni (szorzótényező). Tehát az 50-es alap így is kb 80-as enyhe-teleként fog funkcionálni. Még így is kérdéses, hogy el fogsz-e férni a stúdióban, amikor egészalakos képet készítenél.

Gyere el novemberben a 4 órás tanfolyamra, mert erről is fogunk beszélni részletesen. Ha már stúdiót építesz, akkor érdemes megalapozni.

Beregi András

2016-09-21 08:39:22

Kedves Krisztián,

a véleményedre lennék kiváncsi, egy jó portré objektív vásárlásán gondolkozom. Nagyon vaciállok khárom objektív között ( egyébként egy nikon D7100-hoz lesz ) mindkettő fix gyújtótávolságú. Egyik a Nikon AF-S 85mm f/1.8 G míg a másik ugyanúgy a nikon fix 50-es 1,8as vagy 1,4-es fényerővel. Amennyiben jók az információm a 85-öst jobban tudnám használni, 3,4-es és egész alakoshoz valamint mellpotréhoz, mint az 50-est. Egy kisebb studiót szeretnék kialakítani majd, aminek a legnagyobb faltól falig távolsága, kb maximum 3-3,5 méter sajnos és 13-14 nm. Köszönöm szépen előre is a válaszodat :
András

Szalay Krisztián

2016-08-23 08:15:45

Kedves Emese!

Nagyon szívesen! Semmi gond, legalább tiszta a két fogalom közötti különbség.

Géczi Emese

2016-08-22 15:54:49

Köszönöm szépen, igen rosszul írtam kit objektívvel vettem.

Szalay Krisztián

2016-08-21 08:24:52

Kedves Emese!

Gratulálok a fényképezőgéphez! Írtad, hogy alapobjektívvel vásároltad. Nem kitobjektívet akartál írni véletlenül? Az alap- és a kitobjektív közötti különbséget megtudhatod ebből a cikkből.

Portrézáshoz pedig fix 50mm-es f1.8 alapobjektívet javaslok, azzal szépen el tudod életleníteni a hátteret úgy, hogy a fotóalanyod rajzolata éles marad.

Géczi Emese

2016-08-21 04:55:18

Kedves Krisztián! Köszönöm válaszaidat,végül egy Canon 750d-t vettem, alap optikával. Legalább még egy optikát szeretnék, ami elsősorban portrézáshoz lenne jó. Mi a véleményed?

Szalay Krisztián

2016-07-26 06:03:58

Kedves Emese!

Igen, az például egy teljesen jó gép. Ajánlom szíves figyelmedbe a Canon oldalát (amennyiben Canon gépet akarsz vásárolni), ahol a gyártó szépen kategorizálta a gépeid. Olvasd el, hogy mit ír az egyes típusokhoz, és válaszd k iazt, amelyik számodra a legmegfelelőbb. Az első két kategóriából bármit megvehetsz kezdésnek. Később értelemszerűen csak a profi kategória gépei lesznek a meghatározó típusok.

http://www.canon.hu/for_home/product_finder/cameras/digital_slr

Géczi Emese

2016-07-25 13:15:40

Kedves Krisztián! Köszönöm válaszodat! Sok mindent áttanulmányoztam, megfogadom a tanácsodat és egy kevésbé komoly gépet veszek. De itt megakadtam, mert rengeteg gépet néztem már, de nem tudom melyik lenne jó? Talán a Canon 60D? De Nikont is nézegettem. Ha tudnál valamilyen ajánlani nagyon megköszönném!

Szalay Krisztián

2016-07-24 07:50:09

Kedves Emese!

Ahogyan a cikkben olvashattad, nem javaslom elsőre a komolyabb gép megvásárlását. Ennek okát részletesen kifejtem a posztban. Ennek ellenére, ha mégis ilyen gépet szeretnél, akkor legalább a Nikon D610 váz megvásárlását javaslom, de inkább a D810-et. Ezek azok a vázak, amikkel minőségi munkát lehet végezni. Az ez alatti kategória gépei nem adnak olyan eredményt, amiért pénzt lehet elkérni jó szívvel.

A minőségi vázhoz természetesen minőségi objektívek is kellenek. Kezdetben vehetsz egy 50mm-es alapobjektívet például egy D610 vázhoz. Ez megvan félmillióból. Ameddig kitapasztalod a gépet, addig tökéletes, és utána látni fogod, hogy milyen irányba menj tovább.

Viszont azt is tudnod kell, hogy a képzés a legfontosabb. Neked kell tudni, hogy mit mikor hogyan és honnan fényképezz. Innen indul minden, aztán jön a technika.

Géczi Emese

2016-07-24 05:41:30

Kedves Krisztián! Jelenleg amíg meg nem ismerem a gépet magamnak, de fontos lenne, hogy már most is jó minőségű képeket tudjak készíteni. Később ker. tevékenységre.  Köszönöm!

Szalay Krisztián

2016-07-23 19:46:14

Kedves Emese!

Az attól függ, hogy mire szeretnéd használni: saját magad szórakoztatására vagy kereskedelmi tevékenységre? Ettől ugyanis nagymértékben függ, hogy mit érdemes venni.

Addig is szíves figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket:
Milyen fényképezőgépet válasszon egy kezdő fotós?

Géczi Emese

2016-07-22 15:15:52

Kedves Krisztián! Sok hasznos infót olvastam az oldalon! Szeretném a tanácsodat kérni! Tükörreflexes gépet szeretnék venni. Jelenleg a portré és természetfotózás esetleg rendezvény fotózása érdekel. Baráti alapon fényképeztem esküvőt, gyerekeket, most egy kisebb divatbemutatóra kértek fel. Ezek alapján milyen gépet ajánlanál? Jelenleg max 400-500 e Ft-ot tudok rá szánni, objektívvel együtt! Akár Canon akár Nikon! Objektíven milyet javasolnál?Előre is köszönöm!

Szalay Krisztián

2016-07-22 09:08:39

Szia Gábor!

Gratulálok az obihoz, és persze, hogy érdekel a tapasztalatod! Nagyon örülnék neki, ha leírnád, hogy mire jutottál vele! :)

A portrézáshoz annyit hozzáfűznék, hogy ha kis mélységélességgel készítesz fotót valakiről, akkor a 2.8-as fényrekesz ad akkora mélységélességet, hogy az arc kellően éles legyen. Szemre fókuszálj! Az a lényege, hogy minél közelebb menj az alanyhoz (tehát ne utólag vágd meg a képet, hanem eleve úgy töltse ki az ember a képmezőt, ahogyan azt végső formájában látni szeretnéd), és az alanytól minél messzebb legyen a háttér. Így kapsz szépen elmosott hátteret.

Danó Gábor

2016-07-22 04:15:32

Szia Krisztián!

Köszönöm a választ.
A tanácsodat megfogadva, ma meg is vettem és ma el is jutott hozzám az új objektív! :) :)
Nagyon kíváncsi vagyok rá!

Azt hiszem most egy-két napra eltűnök a világból…

Ami nem lesz nehéz, hiszen, most is 4.700km arrébb járok Budapesttől! :D :D
Ha érdekel a véleményem és a tapasztalatom az obival kapcsolatban, később szívesen megosztom.

üdv.
Gábor

Szalay Krisztián

2016-07-19 10:02:19

Szia Gábor!

Először is üdv a Fórumban és köszönöm az elsimerést! :) Nagyon jó gépet vettél, és ahogyan tapasztaltad is, nincs mit megbánni rajta. Az objektívhez is annyit fűznék hozzá, hogy jó, de azért a nagyobb fényerő jól jön. Portrézáshoz nem ajánlanék mást, csak a gyártó 50 mm-es alapját, lehetőleg f1.4 fényerővel. Hobbi vázakhoz az f1.8-at szoktam javasolni, de esetedben az f1.4-es profi lencse lesz a nyerő. Professzionális minősége van, torzítása elhanyagolható, akár néhány milliméteres mélységélességet is képes produkálni, és kiváló egészalakos képektől kezdve egészen a közeli felvételekig. Zoomolni a lábaddal kell, de pont ez a szépsége ennek a cuccnak.

Ebben sem fogsz családni, és még azt is megkockáztatom, hogy nem fogod levenni a gépedről. :)

Danó Gábor

2016-07-18 17:03:17

Szia Krisztián.

Teljesen új vagyok itt nálad az oldalon.
Először is gratulálni szeretnék hozzá. Látszik, hogy sok energiát fektettél bele, és tetszik, hogy minden kérdésre válaszolsz. :) :)
Nagyon régóta szerettem volna már vásárolni magamnak egy kissé komolyabb (de nem full profi) gépet fotózásra, és nemrégiben meg is vettem a kiszemelt gépecskémet.

Egy Canon EOS 6D-t, egy Canon EF 24-105 F4L IS USM obival.

Első nap közel 500 fotót készítettem vele próba képpen, és őszintén megmondom minden fillért megért a masina!! :) :)
Az alábbi kérdéseim volnának feléd:
Mi a véleményed magáról a vázról és a hozzá vásárolt obiról? Van e vele tapasztalatod?
1 nap alatt rájöttem, hogy sok helyen jól jött volna f/2,8-as fényerő az f/4 helyett.

Milyen obit ajánlasz hozzá amit portréra tudnék használni,aminek már szép rajzolata van?
Valamint ha érdekelne a makrózás, akkor milyen obit érdemes vásárolni még hozzá?

Egyenlőre ennyi röviden.
Előrre is köszönöm a válaszod.
:)

Szalay Krisztián

2016-02-04 12:31:11

Péter, nagyon szívesen! Ha bármi olyan tapasztalatod van, amit megosztanál, ne fogd vissza magad!

Pánczél Péter

2016-02-02 11:55:15

Ha lesz egy kis időm, akkor bemegyek a WestEndbe a Pana boltba és teszek egy próbát.
Ha sikerül, akkor megosztom a tapasztalataimat.
Köszi a segítséget!
Péter

Feliratkozás erre a témára
A hozzászólás csak a regisztrált felhasználóknak engedélyezett. Ha Te már regisztráltál, akkor lépj be a felhasználói neveddel és a jelszavaddal. Ha még nincs hozzáférésed, akkor regisztrálj, és küldök neked.Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább