Fórum / Professzionális fényképezés / Nagyformátumú fényképezés

Nagyformátumú fényképezés

Létrehozta: Aranyi Zoltán3 hozzászólás

Szalay Krisztián

Most néztem meg jobban a technikai adatokat. A belinkelt videón Kodak Tri-X Pan Professional síkfilmre dolgozik a fotós, aminek 1990-ben lejárt a szavatossága. A videó alatt ott van a technikai leírásokban. Érdekes, hogy mit bír.

2014-09-06 12:15:44 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Ez aztán az életérzés! :)

Az azért mekkora már, hogy 20x25 cm méretű síkfilmre dolgozik, majd azt kontaktolja egy az egyben fotópapírra. Micsoda részletgazdagság lehet azon a képen. Ekkora képrögzítő felületnek jelenleg nincs digitális párja, és valószín, hogy egy jó ideig nem is lesz. De nem csak a képminőségről van szó. Abban a képben benne van az alkotói munka, a fényképezés szeretete. Na, meg persze a hozzáértés.

Köszönöm, hogy belinkelted, és remélem sokakat megérint a dolog!

2014-09-06 12:06:02 • Szalay Krisztián

Aranyi Zoltán

Az igazi fotóst mindig is magával ragadja a régi technológiák alkalmazása, főleg ma amikor már boldog boldogtalan a digitális korszak előnyeit élvezi. Természetesen én is, és nagyon szeretem, csak hiányolom belőle azt a büntetést amit az analóg filmes korszaknál egy rosszul beállított gép eredményezett egy képen.

A digitális gépek a következő képen működnek, beállítod a gépet csinálsz egy képet megnézed az LCD-n majd látod, hogy mégsem olyan jó, csinálok egy újat másik beállítással. Megvan a hibázás lehetősége.

Sok képet látok, követek nagy fotósokat, akik minőségi munkát adnak ki a kezükből. Ugyanakkor az igazi fotós értékek amit a linkelt videón csodálhatnak meg a fotózás szerelmesei. Mára pont emiatt az engedékeny technológia miatt elveszni látszik. Remélem sokakat lenyűgöz, és magával ragad ez a 3 és fél perc, ahol többek közt a Photoshop analóg változatával is találkozhatunk.

http://vimeo.com/85624759

2014-09-05 08:34:08 • Aranyi Zoltán

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató