Fórum / Professzionális fényképezés / Közép- illetve nagyformátum

Közép- illetve nagyformátum

Létrehozta: Oláh Péter2 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Péter!

Nagyon örülök neki, hogy felhoztad a témát! A napokban a facebookon elém került ez a projekt, szemeztem vele én is. Kettős érzésem van a kameráról. Egyrészt a mobilitás garantáltan a precizitás rovására megy. Gondolok arra, hogy amíg egy nagyformátumú szerkezetnél precízen állíthatod az előlapot és a hátfalat, van masszív tartása a szerkezetnek, addig ennél a cuccnál nem biztos, hogy ez így lesz. Remélem tévedek és a mobil kivitel ellenére ugyanolyan jól használható szerkezet lesz. Kimondottan a fókuszálásra gondolok, mert az nagyformátumnál az előlap vagy a hátlap eltolásával lehetséges.

Ami pedig az alkotott kép minőségét illeti, kizárólag a nyersanyagon és az optikán múlik. Ha tehát megoldott a precíz fókuszálás, akkor biztosan jó lesz az eszköz. Kíváncsian várom én is.

Ami pedig a képzés részét illeti, utána fogok nézni, mert engem is érint a dolog. Addig is, ha bármilyen infód van, szívesen veszem! :)

2016-06-14 07:57:13 • Szalay Krisztián

Oláh Péter

Kedves Krisztián,

Eddig sajnos csak egyetlen órádra jutottam el, de ott is elég sokat beszélgettünk az analóg- illetve a nagy/középformátumú fotózásról, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni párat - bocs a teljesen laikus, kezdő kérdésekért… :)

- A Kickstarteren olvastam erről a projektről: http://mercurycamera.com/

Érdekes lehet ez egy kezdőnek…? (Kezdő vagyok, de csak ebben a “formátumban”) Tényleg olyan jó, mint amilyennek hirdetik? Sok mindent kell majd még vásárolni hozzá, de úgy tűnik, jól variálható és egy használt objektívvel akár még megfizethető is lenne…

- Hol lehet ilyen technikával ismerkedni…? Van erre valamilyen ötleted?

- Van az ilyen közép- vagy nagyformátumú gépeknek digitális “változata”?

Bocs, itt abba is hagyom, mert vagy 100 kérdésem van még, de nem akarlak elárasztani… :)

Előre is köszönöm!!!!
Péter

2016-06-13 14:22:04 • Oláh Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató