Fórum / A honlappal kapcsolatos témák / Milyen fényképezőgéppel érdemes a tanfolyamra jelentkezni?

Milyen fényképezőgéppel érdemes a tanfolyamra jelentkezni?

Létrehozta: Szalay Krisztián1 hozzászólás

Szalay Krisztián

A fotós tanfolyamoknak az a célja, hogy gyakorlati tudást adjon a tanulónak. Az elméleti részeket gyakorlati feladatok követik, amiket el kell végezni és be is kell mutatni a produkciót.

A legszerencsésebb az, ha rendelkezel egy tükörreflexes géppel. Az már mindegy, hogy analóg (filmes) vagy digitális a gép. A lényeg, hogy manuálisan lehessen az expozíciós értékeket állítani. Fényrekeszt, fényérzékenységet, zársebességet, a fókuszt. Erre a kis automata gépek nem képesek, mivel nem ez a céljuk.

Ha nem elérhető számodra a digitális tükörreflexes gép, akkor néhány ezer Forintért vehetsz használtan filmes gépet is. Itt számolni kell a filmhívás költségével is, viszont ezt kompenzálja a gép filléres ára. Ráadásul, ha ezzel megtanulsz fényképezni, garantáltan érteni fogod, hogy mi a fényképezés. Ebben az esetben a filmet vagy a nagyított papírképet szkennelned kell és azt kell a lecke mellé csatolni.

Gyakori jelenség a FujiFinepix digitális gép. Nem igazán a csúcstechnológia képviselője, és erős túlzás lenne azt állítani, hogy olyan mintha tükörreflexes gép lenne, de ha nincs más, az is megteszi. Ezt a kategóriát bridge kameráknak nevezik. A bridge hidat jelent, és azt jelképezi, hogy ez a típus hidat képez az automata gépek és a tükörreflexes gépek között. Természetesen nem csak a Fuji gyárt ilyen kamerákat, csak ez a legelterjedtebb.

Összegezve a fentieket, ha nincs tükörreflexes géped, próbálj valahonnan szerezni egyet. Az már mindegy, hogy filmes vagy digitális, hiszen mindkettő tökéletes lesz a tanulás céljára.

2012-05-22 17:36:09 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató