Piros szirmok

Szabó István
Szabó István

Piros szirmok

Karácsonyi kaktusz piros szirmai ellenfényben. Már régóta érdekel a makró fotózás és mivel a fix 50-es objektívemnek van a legszebb rajzolata és bokeh-ja ezért gondoltam miért ne lehetne egy sima nagyítóüveggel és manuál fókusszal makrózni. Elég macerás meg kell valljam, mert nem elég a gépet tartani, de még a nagyítót is, és állvány helyszűke miatt szóba se jöhet, szóval ez a kép kézből készült visszatartott levegővel.

Értékelés

A kísérletezés meghozza gyümölcsét. Nem hiába tartottad vissza a levegőt! Tökéletes az expozíció, a komponálás is úgy jó, ahogy van. A kreativitás külön dicséret érdemel. Látszik a tudatos fényképezés és az is, hogy szereted csinálni azt, amit csinálsz. Túl sokat hozzáfűzni nem tudok, hiszen minden lényeges információt leírtál. Nagyon szép munka! 

Megjegyzés az olvasóhoz: a leírásban szerepel a bokeh szó. A bokeh olyan szóródási körök, amelyeket a blende lamellái és az életlenség együttese hoz létre. Ha érdekel bővebben, hogy mi ez pontosan, keress rá a neten, találsz érdekes dolgokat.

Hozzászólások

Szabó István

Köszönöm szépen az értékelést :)

2013-11-15 16:24:55 • Szabó István

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! :)

2013-11-15 21:35:05 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Szabó István további fényképei

Nárciszok

A fotónak különösen szépek a színei, már-már festményszerű hatást keltenek. A virágok elhelyezése harmonikus. A háttér kellően életlen, kiemeli a témát. Szép munka, gratulálok!

Utolsó pillangó

Azt ugyan szoktam kérni, hogy virágot, méhecskét, valamint ezek kombinációját mellőzzük feltöltéskor, de az is igaz, hogy a lepkét kifelejtettem a sorból. :) A fotó viszont jó. Az expozíció és…

Piros szirmok

A kísérletezés meghozza gyümölcsét. Nem hiába tartottad vissza a levegőt! Tökéletes az expozíció, a komponálás is úgy jó, ahogy van. A kreativitás külön dicséret érdemel. Látszik a tudatos fényképezés és…

Díszcseresznyefa virágzás

Virágokat nem nagyon szoktam kiértékelni, mert már lassan Dunát lehetne rekeszteni velük, de ez a kép annyira szép, hogy kivételt teszek. A kis mélységélesség miatt elmosódott a háttér, ami gyönyörűen…

Őszi avar

Gyönyörű őszi kép, néhány centis mélységélességgel, harmonizáló színekkel és tökéletesen megválasztott nézőponttal. Tökéletesen be lett állítva minden expozíciós érték is. István, szép munka!

Hibiszkusz cseppek

A hibiszkuszról készült közelkép a nem szokványos kompozíció miatt kifejezetten művészi hatást eredményez. A csekély mélységélesség a nyitott rekesznek köszönhető. Az életlen háttér szépen kiemeli a levelet és a vízcseppeket.

Anyu

A fotó hűen tükrözi a nyugalmat és a meghittséget. Szabályos az elhelyezés és kifejezetten jót tesz a képnek a szürkés színtónus. Két dolog van, ami kicsit zavaró. Az egyik a…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató