Sötétben díszelgő

Ifj. Taraczközy Zoltán
Ifj. Taraczközy Zoltán

Sötétben díszelgő

A fotó egy Canon EOS 1000 D-vel készült, EF-s 17-85 is optikával és állvánnyal, késő délután egy út széli virágról. Úgy éreztem zavar a virágot övező zöldes környezet, illetve a háttér-fények sem voltak az eredeti felvételen nekem tetszőek, ezért kapott fénykorrekciót. Szerettem volna, ha a virág tónusai jobban kiéleződnek, ezért végül fekete lett a környezet. Még annyit, hogy a fekete nem kijelölés útján jött létre, hanem csak tónusok fényerejét húztam le többször egymás után. Ami biztosan hibának tűnik majd, hogy a téma nincs aranymetszésben, viszont kivágattal valamiért nem éreztem egyensúlyban a képet. Köszönöm előre is az értékelést!

Értékelés

Nem nevezném hibának, ahogy lesötétítetted a hátteret. Az utómunka program egy eszköztárat adnak a kezedbe, úgy dolgozol velük, ahogy neked tetszik. Egy hatást több módon is el tudsz érni. Ha ezt választottad, és sikeresnek találod, akkor elérted a célt. A tónusok megmaradását illetően arra gondolsz, hogy a finomabb részletek megmaradhattak volna a virágban? Ha igen, akkor javaslom, hogy a maszkolásnak nézz utána, csodákra képes. :)

Egyébként pedig nagyon érdekes hatása van a képnek, igazán látványos. Kifejezetten drámai hatást kelt a sötét háttér előtt az élénk színekben pompázó virág. Ügyes munka!

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Ifj. Taraczközy Zoltán további fényképei

Sötétben díszelgő

Nem nevezném hibának, ahogy lesötétítetted a hátteret. Az utómunka program egy eszköztárat adnak a kezedbe, úgy dolgozol velük, ahogy neked tetszik. Egy hatást több módon is el tudsz érni. Ha…

Időtlen a női szépség

Teljes mértékben szabályos képalkotással és helyes expozíciós értékekkel készült a portré. Azonban véleményem szerint a túlzott effektezés nem tett jót a képnek. Valószínű elég lett volna egy szürkeárnyalatos konverzió kontraszt…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató