Észrevétlenül

Petruska Tamás
Petruska Tamás

Észrevétlenül

A belvárosban láttam meg ezt az idős nénit, akin szinte mindenki átnézett. Nem akartam hatás vadász lenni, sokan fényképeztek már kolduló embereket. Engem az érdektelenség az emberek oldaláról fogott meg, ezért készítettem a képet. Fekete fehérben az igazi. Sajnos másképp nem tudtam megvágni a képet , más nézőpontot kellett volna választani. Pentax K-X 55-200 obi.

Értékelés

Igazi jó szociográfiai felvétel! A szürke tónusok növelik a kép drámaiságát. Semmi gond nincs a megvágással, tökéletesen visszaadja a kép a belváros hangulatát. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy aki sokat jár a belvárosban, gyakran találkozhat ezzel a koldus nénivel. Mondhatni képi eleme a fővárosnak.

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Petruska Tamás további fényképei

Víz-szintes tükröződés

Ebben az esetben nagyon jó választás volt a ferde síkok szerinti komponálás, hiszen ez adja a dinamikáját a képnek. Ráadásul a témához is megfelelően illeszkedik. Szintén szerencsés volt fekete-fehér tónusokban…

Áhítat

Érdekessé teszi a képet a nem hétköznapi kompozíció. Általában szerencsésebb, ha a kép alanya kitölti a rendelkezésre álló területet, itt azonban a felfelé néző tekintet és a felette lévő üres…

Adjon az ég

Még egy koncertfotón is lehet alkalmazni helyesen a kompozíciós szabályokat. Az aranymetszésben elhelyezett énekes, valamint a ferde vonalvezetés dinamikát ad a képnek. Az expozíció helyes, az 1/250 zársebesség éppen elég…

Túl a csúcson..

Kompozíció szempontjából egy érdekes kettősség figyelhető meg a képen. Amikor az aranymetszést és a Fibonacci-sorozatot említjük, legtöbbször a csigaházon szoktuk demonstrálni. Tehát a csigaház a tipikus aranymetszés szerint épül fel,…

Észrevétlenül

Igazi jó szociográfiai felvétel! A szürke tónusok növelik a kép drámaiságát. Semmi gond nincs a megvágással, tökéletesen visszaadja a kép a belváros hangulatát. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató