Meghitt naplemente

Rátkai Edit
Rátkai Edit

Meghitt naplemente

A kép egy Nikon D7100 -assal készült, f4,2, exp.idő: 1/2000. Ausztriában a Fakker - see tó partján készült. Csodás volt az “olvadozó“tél, és a “kopogtató” tavasz naplementéjének ölelésében látni ezt a “családot”. ;o). Szerettem volna, ha átjön a képen, hogy a hó ellenére mégis melegséget árasztanak. Tetszett a fa meleg barnaságának, és a hó fehérségének kontrasztja.

Értékelés

A lemenő napfény teszi meleggé, barátságossá a fotó témáját. Mivel mozdulatlan felvételről van szó, így felesleges az 1/2000 zársebesség. Valószínűleg magas fényérzékenységet is kellett állítani, hiszen ilyen rekesz és záridő értékek mellett a kép túlságosan alexponált lenne. Ilyen fényviszonyok mellett érdemes 100, 200 ISO érzékenységet állítani, hogy minimális képzajt kapjunk.

Ami pedig a kompozíciót illeti, elsőre nehéz megmondani, hogy mi a kép fő témája. A kis építmény vagy előtte a szobrok is? Vagy azok inkább előtérnek minősülnek? A megoldás a nagylátószög lett volna egy közelebbi nézőpontból, ami szétnyitja a teret és jobban elrendezi a képi elemeket, valamint növeli a térérzetet.

Hozzászólások

Rátkai Edit

Kedves Krisztián!
Nagyon köszönöm a lehetőséget, és az igen hasznos értékelést! Igyekszem ezeket jl megjegyezni ;o) annak érdekében, hogy minél szebb képeket készíthessek!

2014-03-14 18:56:56 • Rátkai Edit

Szalay Krisztián

Kedves Edit! Nagyon szívesen! Örülök neki, hogy hasznosnak találtad az értékelést! Jó fotózást kívánok! :)

2014-03-15 08:43:15 • Szalay Krisztián

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató