Halottak napján égő gyertyák csodállatos fényei

Szabó Réka
Szabó Réka

Halottak napján égő gyertyák csodállatos fényei

Ezt a képemet egy Panasonic TZ40-es kompakt géppel készítettem, ISO 100, f/3,9, 1/2s, fókusztávolság: 7,4mm. Halottak napján, este, mikor minden fény kihunyt olyan gyönyörű lesz a temető, olyan megható, olyan látványt nyújt, ami szinte megbabonázza az embert. Ahogy engem is mindig megbabonázott és miután nagyon rákaptam a fényképezésre, gondoltam megörökítem, természetesen tiszteletben tartva a kegyeleti jogokat. Így szépen fogtam magam, a kis kompakt gépemet és elmentem a temetőbe. Hihetetlen érzés volt, hogy nemcsak látom a gyertyák sokaságát, szépséges fényét az éjszakában egy igen meghitt pillanatban, hanem meg is tudtam örökíteni. Sok szép gyertya égett ekkor, engem mégis a piros fogott meg, hisz ennek a fénye a elkápráztató volt számomra. Így született meg ez a képem.

Értékelés

Szépen visszatükrözi a felvétel a megörökített hangulatot. Egyetlen zavaró dolog a képen, az, hogy a fotó témája elvész a képen. Sokkal hangsúlyosabb lenne, ha közelebbi nézőpontból készült volna a felvétel. A középre komponálást is célszerű elkerülni, hogy az amúgy statikus felvételen kis feszültség keletkezzen a súlypont kibillentésével. Erről lehet részletesen olvasni a letölthető anyagok között, Kompozíció címmel.

Hozzászólások

Szabó Réka

Köszönöm szépen az értékelést,igazán hasznos információkat kaptam. Az értékelésed alapján jobban megnéztem a képet és valóban elveszik a téma. A középre helyezést pedig csupán azért használtam,mert mindenki azt mondta,hogy a fő témát középre kell helyezni a fotón. De miután elovastam a könyved jöttem rá,hogy valóban unalmas és egyhangú,azóta igyekszem a gyakorlatban is használni az aranymetszést és harmadolást.

Még egyszer köszönöm!

2014-03-19 21:53:49 • Szabó Réka

Szalay Krisztián

Ki az a mindenki, ak azt mondta, hogy középre kell komponálni? :) Érdemes elolvasni könyveket rajzolásról, festészetről, azokban nagyon sok hasznos infó van a képalkotásról, de eljöhetsz az előadásra is, ott is kivesézzük rendesen példaképekkel.

2014-03-20 11:50:40 • Szalay Krisztián

Szabó Réka

Tény és való, hogy nem éppen profi fotósoktól érdeklődtem az elején a fotózásról, hanem ismerősöktől, akik régebb óta fényképeznek és ők mondták, hogy a fő témát mindig helyezzem középre. Szabályosan le is toltak, ha nem középen volt a fő téma, de miután elkezdtem jobban érdeklődni a fotózás iránt, elkezdtem mindeféle könyveket vásárolni, köztük a tiédet is és jöttem rá, hogy nem muszáj a fő téma középre helyeződjön :). Mindenképpen részt fogok venni az előadásodon, mert nagyon érdekel a fényképezés :)

2014-03-21 09:04:41 • Szabó Réka

Április 30-ig féláron!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A mélység titka

A fénykép két dimenzióba sűrített három dimenziós tér látványa. A függőleges és a vízszintes kiterjedések még könnyűszerrel megjeleníthetőek, de mi történik a mélységgel? Megmarad, avagy elvész a harmadik dimenzió?

Olvass tovább

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató