Henyélés a mólón

Tolnai Ádám
Tolnai Ádám

Henyélés a mólón

Nikon D7100, AF-s NIKKOR 18-105mm, f/5.6, 1/400s, ISO 100. Ezen a képen, az otthoni kedvenc egész napos tevékenységét örökítettem meg. Végeztem egy kis színkorrekciót, vágást, kontraszt/fényerő korrekciót. Remélem ez még belefér, és nem lett túl mű. Bár páran megjegyezték a szemek élénkségét! Annyit változtatnék még utólag, hogy nagyobb rekesszel készíteném, így a téma teljes egészében éles lenne, nem csak nyakig. Első képeim egyike.

Értékelés

A nagyobb rekeszt gondolom úgy érted, hogy nagyobb értékkel, azaz szűkíteni a rekeszt, és így kapsz nagyobb mélységélességet. Ez is lehet egy megoldás, és az is, ha nagylátószöggel dolgozol. Minél rövidebb a gyújtótávolság (ezzel együtt a látószög növekszik), annál nagyobb mélységélességet kapsz.

Lehetett volna még annyival túlexponálni, hogy a világos területek még ne égjenek be, vagy ha már utómunkáltad a képet, akkor a sötétebb területek kaphattak volna némi derítést.

Ami nekem picit zavaró a képen, az a túlzott vágás. Szerintem ezek az oldalarányok nem tesznek jót a képnek. A kép méreténél is érdemes az aranymetszést, arany arányt figyelembe venni a legjobb hatás elérése érdekében.

Hozzászólások

Tolnai Ádám

Köszönöm az értékelést, és a hasznos infókat! Legközelebb figyelni fogok ezekre,  a kép készítésekor, és az utómunkálatban is!

2014-08-02 09:25:27 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen, és örülök, ha tudtam ezzel segíteni!

2014-08-09 19:21:38 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Tolnai Ádám további fényképei

Napfelkelte Stájerországban

Érdemes volt korán kelni, ez a felvétel évek múltán is biztosan kedves lesz. A kép tökéletesen visszaadja a hajnali hangulatot, amiről a felszálló köd és a pirosló ég árulkodik. Az…

Berepülés

Jót tett a képnek a rendkívül rövid zársebesség, így szépen, élesen körvonalazódik a madár. Fotó szempontjából szerencsésebb lett volna közelebbről fényképezni, de ahogy írtad, ez nem volt kivitelezhető. Szerencsére így…

Henyélés a mólón

A nagyobb rekeszt gondolom úgy érted, hogy nagyobb értékkel, azaz szűkíteni a rekeszt, és így kapsz nagyobb mélységélességet. Ez is lehet egy megoldás, és az is, ha nagylátószöggel dolgozol. Minél…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató