Henyélés a mólón

Tolnai Ádám
Tolnai Ádám

Henyélés a mólón

Nikon D7100, AF-s NIKKOR 18-105mm, f/5.6, 1/400s, ISO 100. Ezen a képen, az otthoni kedvenc egész napos tevékenységét örökítettem meg. Végeztem egy kis színkorrekciót, vágást, kontraszt/fényerő korrekciót. Remélem ez még belefér, és nem lett túl mű. Bár páran megjegyezték a szemek élénkségét! Annyit változtatnék még utólag, hogy nagyobb rekesszel készíteném, így a téma teljes egészében éles lenne, nem csak nyakig. Első képeim egyike.

Értékelés

A nagyobb rekeszt gondolom úgy érted, hogy nagyobb értékkel, azaz szűkíteni a rekeszt, és így kapsz nagyobb mélységélességet. Ez is lehet egy megoldás, és az is, ha nagylátószöggel dolgozol. Minél rövidebb a gyújtótávolság (ezzel együtt a látószög növekszik), annál nagyobb mélységélességet kapsz.

Lehetett volna még annyival túlexponálni, hogy a világos területek még ne égjenek be, vagy ha már utómunkáltad a képet, akkor a sötétebb területek kaphattak volna némi derítést.

Ami nekem picit zavaró a képen, az a túlzott vágás. Szerintem ezek az oldalarányok nem tesznek jót a képnek. A kép méreténél is érdemes az aranymetszést, arany arányt figyelembe venni a legjobb hatás elérése érdekében.

Hozzászólások

Tolnai Ádám

Köszönöm az értékelést, és a hasznos infókat! Legközelebb figyelni fogok ezekre,  a kép készítésekor, és az utómunkálatban is!

2014-08-02 09:25:27 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen, és örülök, ha tudtam ezzel segíteni!

2014-08-09 19:21:38 • Szalay Krisztián

Április 30-ig féláron!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A mélység titka

A fénykép két dimenzióba sűrített három dimenziós tér látványa. A függőleges és a vízszintes kiterjedések még könnyűszerrel megjeleníthetőek, de mi történik a mélységgel? Megmarad, avagy elvész a harmadik dimenzió?

Olvass tovább

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Tolnai Ádám további fényképei

Napfelkelte Stájerországban

Érdemes volt korán kelni, ez a felvétel évek múltán is biztosan kedves lesz. A kép tökéletesen visszaadja a hajnali hangulatot, amiről a felszálló köd és a pirosló ég árulkodik. Az…

Berepülés

Jót tett a képnek a rendkívül rövid zársebesség, így szépen, élesen körvonalazódik a madár. Fotó szempontjából szerencsésebb lett volna közelebbről fényképezni, de ahogy írtad, ez nem volt kivitelezhető. Szerencsére így…

Henyélés a mólón

A nagyobb rekeszt gondolom úgy érted, hogy nagyobb értékkel, azaz szűkíteni a rekeszt, és így kapsz nagyobb mélységélességet. Ez is lehet egy megoldás, és az is, ha nagylátószöggel dolgozol. Minél…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató