Az öreg csikós

Tömösközi Károly
Tömösközi Károly

Az öreg csikós

Nikon D3200 készült. 55-200 mm f/4.0-5.6, 78 mm, ISO 400, 1/100 s, f/7.1 Szolnok, Gulyásfesztivál 2014. Borongós, esős idő. Az eredményhirdetésre gyülekező embereket pásztáztam. Kinéztem magamnak a karakteres embert és egy hirtelen mozdulattal lekaptam. Tettszett a eredetisége, a sárgult szakáll ás haj, a kissé poros, szőrös ruházat.

Értékelés

Nagyon szép és kifejező a portré. Az expozíció tökéletes, amihez hozzájárult a kissé borús idő is. Mivel nincsenek nagy kontrasztok, ezért viszonylag egyenletesnek mondható a derítés. Számomra a kép bal oldalán lévő belógó fej kicsit zavaró. Ezt egy közelebbi nézőpont megválasztásával ki lehetett volna küszöbölni. Az alany tekintete viszont ügyesen el lett kapva.

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Tömösközi Károly további fényképei

Őszi napfény

Nagyon szépen visszaadja a fénykép az őszi hangulatot. Nem mindennapi hatást nyújt a domináns előtér, az oldalról érkező napfény szépen leválasztja a leveleket kép többi részétől. A tornyot úgy lehetett…

Megpihenve

Egy igazán jól sikerült portrét láthatunk. Szépen kitölti a portréalany a képet, nagyszerű, hogy még előtér is került a képre. A felülről érkező napfény szépen leválasztja a gyerkőcöt az erdős…

Mézeskalács karácsonykor

Jót tett a képnek a nagy kontraszt, ami hangsúlyossá tette az egész kompozíciót. Minden képen a fehér területek vonzzák a tekintetet, ahogyan itt is. Először az előtérben lévő süti díszítését…

Az öreg csikós

Nagyon szép és kifejező a portré. Az expozíció tökéletes, amihez hozzájárult a kissé borús idő is. Mivel nincsenek nagy kontrasztok, ezért viszonylag egyenletesnek mondható a derítés. Számomra a kép bal…

Várakozó álláspont

Tökéletes expozíció, ügyesen elkapott pillanat, és szabályos portré! Nagyon szépen tükrözi a gyermek gondolatait a kép. Első ránézésre talán egy picit zavaró lehet, hogy a háttérben felbukkant még valaki, azonban…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató