A helység kalapácsa

A helység kalapácsa

Fotó: Bíró Balázs

Avagy kovácsmester egy pápai vásárban. Szokás szerint a kép kicsit spontán, egyértelműen ezt a szép darab embert akartam a középpontba, szerszámai és művei közé helyezni. Nem segítettek persze a test nem túl szokványos arányai…
Sokat segített viszont, hogy a “vándorműhelyt” a mester halogénekkel vette körbe, ezzel tudtam elválasztani az arcélet a háttérben látható (bár e szögből nem túl dekoratív) Nagytemplom szürkéjétől. A közelgő alkonyat és a lassú film miatt sajnos nem tudtam megadni azt a kicsit több mélységet képnek, amit szerettem volna. A kép idén júniusban készült Pápán, azon a játékfesztiválon, aminek már senki sem tudja a nevét, annyiszor átkeresztelték.
A számok: Nikon FE2-es 50mm f/1.8 AI-S objektívvel, manuálisan f/2.8 rekesszel 1/125 idővel Ilford Pan 100-ra.

Köszönöm, hogy megosztod!

Értékelés

Nagy öröm, hogy egyre több analóg technikával készült fotó érkezik a képértékelőbe, fogadd elismerésem! Jó választás volt filmre rögzíteni a pillanatot, úgy gondolom, hogy jobban visszaadja a vásár hangulatát a kép, mintha steril, digitális technikával készült volna. Két dolgot szeretnék megemlíteni, amivel még szebbé lehetne tenni a képet. Az egyik, hogy sok az üres tér a mester feje felett, aminek tulajdonképpen nincs szerepe a kompozícióban, csak úgy ott van. Ha fekvő formátumban készült volna a kép, ezt a felesleges helyet ki lehetett volna használni arra, hogy belecsempésszünk a háttérbe néhányat a mester szerszámai közül. A másik dolog pedig, hogy ha egy kicsit jobbra lép a fotós, akkor a távolban lévő fehér épület kerül a mester mögé, így a nagyobb kontraszt és nagyobb tárgy-háttér távolság jobban kiemelte volna az alanyt. Látszik a tudatos komponálás, így az is, hogy megfelelő előtér került a képre. Szép munka, csak így tovább!

Tetszett Balázs fényképe? Ha igen, akkor tiszteld meg őt annyival, hogy nyomsz neki egy lájkot! Köszi!

Bíró Balázs további képei

Porte de la Monnaie 2001A helység kalapácsa

Te mit gondolsz erről a képről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább

Nézd meg ezeket a képeket is!

  • Fehők alatt-felhők felett
  • Belefér az, ha mondom!
  • Jutalom a hőségben
  • Apa-lánya meghittség
  • Szimplán elveszni a részletekben
  • Opel sosekopel
  • Békaperspektíva
  • Cím nélkül
  • A természet rajzolta
  • A dolmányos varjú