A helység kalapácsa

A helység kalapácsa

Fotó: Bíró Balázs

Avagy kovácsmester egy pápai vásárban. Szokás szerint a kép kicsit spontán, egyértelműen ezt a szép darab embert akartam a középpontba, szerszámai és művei közé helyezni. Nem segítettek persze a test nem túl szokványos arányai…
Sokat segített viszont, hogy a “vándorműhelyt” a mester halogénekkel vette körbe, ezzel tudtam elválasztani az arcélet a háttérben látható (bár e szögből nem túl dekoratív) Nagytemplom szürkéjétől. A közelgő alkonyat és a lassú film miatt sajnos nem tudtam megadni azt a kicsit több mélységet képnek, amit szerettem volna. A kép idén júniusban készült Pápán, azon a játékfesztiválon, aminek már senki sem tudja a nevét, annyiszor átkeresztelték.
A számok: Nikon FE2-es 50mm f/1.8 AI-S objektívvel, manuálisan f/2.8 rekesszel 1/125 idővel Ilford Pan 100-ra.

Köszönöm, hogy megosztod!

Értékelés

Nagy öröm, hogy egyre több analóg technikával készült fotó érkezik a képértékelőbe, fogadd elismerésem! Jó választás volt filmre rögzíteni a pillanatot, úgy gondolom, hogy jobban visszaadja a vásár hangulatát a kép, mintha steril, digitális technikával készült volna. Két dolgot szeretnék megemlíteni, amivel még szebbé lehetne tenni a képet. Az egyik, hogy sok az üres tér a mester feje felett, aminek tulajdonképpen nincs szerepe a kompozícióban, csak úgy ott van. Ha fekvő formátumban készült volna a kép, ezt a felesleges helyet ki lehetett volna használni arra, hogy belecsempésszünk a háttérbe néhányat a mester szerszámai közül. A másik dolog pedig, hogy ha egy kicsit jobbra lép a fotós, akkor a távolban lévő fehér épület kerül a mester mögé, így a nagyobb kontraszt és nagyobb tárgy-háttér távolság jobban kiemelte volna az alanyt. Látszik a tudatos komponálás, így az is, hogy megfelelő előtér került a képre. Szép munka, csak így tovább!

Tetszett Balázs fényképe? Ha igen, akkor tiszteld meg őt annyival, hogy nyomsz neki egy lájkot! Köszi!

Bíró Balázs további képei

A helység kalapácsaPorte de la Monnaie 2001

Te mit gondolsz erről a képről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább

Nézd meg ezeket a képeket is!

  • Mosoly
  • Kapás van!
  • Préri kutya
  • Különös életérzés
  • Hullócsillag
  • Aratás alkonyatkor
  • A természet rajzolta
  • Tihanyi apátság
  • Benő és a békaperspektíva
  • Őrségi naplemente