A helység kalapácsa

Bíró Balázs
Bíró Balázs

A helység kalapácsa

Avagy kovácsmester egy pápai vásárban. Szokás szerint a kép kicsit spontán, egyértelműen ezt a szép darab embert akartam a középpontba, szerszámai és művei közé helyezni. Nem segítettek persze a test nem túl szokványos arányai…
Sokat segített viszont, hogy a “vándorműhelyt” a mester halogénekkel vette körbe, ezzel tudtam elválasztani az arcélet a háttérben látható (bár e szögből nem túl dekoratív) Nagytemplom szürkéjétől. A közelgő alkonyat és a lassú film miatt sajnos nem tudtam megadni azt a kicsit több mélységet képnek, amit szerettem volna. A kép idén júniusban készült Pápán, azon a játékfesztiválon, aminek már senki sem tudja a nevét, annyiszor átkeresztelték.
A számok: Nikon FE2-es 50mm f/1.8 AI-S objektívvel, manuálisan f/2.8 rekesszel 1/125 idővel Ilford Pan 100-ra.

Értékelés

Nagy öröm, hogy egyre több analóg technikával készült fotó érkezik a képértékelőbe, fogadd elismerésem! Jó választás volt filmre rögzíteni a pillanatot, úgy gondolom, hogy jobban visszaadja a vásár hangulatát a kép, mintha steril, digitális technikával készült volna. Két dolgot szeretnék megemlíteni, amivel még szebbé lehetne tenni a képet. Az egyik, hogy sok az üres tér a mester feje felett, aminek tulajdonképpen nincs szerepe a kompozícióban, csak úgy ott van. Ha fekvő formátumban készült volna a kép, ezt a felesleges helyet ki lehetett volna használni arra, hogy belecsempésszünk a háttérbe néhányat a mester szerszámai közül. A másik dolog pedig, hogy ha egy kicsit jobbra lép a fotós, akkor a távolban lévő fehér épület kerül a mester mögé, így a nagyobb kontraszt és nagyobb tárgy-háttér távolság jobban kiemelte volna az alanyt. Látszik a tudatos komponálás, így az is, hogy megfelelő előtér került a képre. Szép munka, csak így tovább!

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Bíró Balázs további fényképei

A helység kalapácsa

Nagy öröm, hogy egyre több analóg technikával készült fotó érkezik a képértékelőbe, fogadd elismerésem! Jó választás volt filmre rögzíteni a pillanatot, úgy gondolom, hogy jobban visszaadja a vásár hangulatát a…

Porte de la Monnaie 2001

Az analóg fényképeket különösen szeretem. Ha ránézünk a képre, valóban szembetűnő a különbség, ha egy digitális képpel hasonlítanánk össze. Igen, valóban más. Maga a kép összhatásra szépen kommunikál, az átlós…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató