Áhítat

Petruska Tamás
Petruska Tamás

Áhítat

Az idén nyáron tett kerékpározásaink alatt készült ez a kép a Balaton felvidék egyik legszebb helyén a Káli medence lábánál .A Káptalantóti templom kertjében látható ez a szobor ,melynek részletét fényképeztem le./ A templom 1770 környékén épült / Sajnos a déli órákban voltunk ott és a fények nagyon kemények voltak, színesben már szinte a kiégés határán.Ezért inkább fekete-fehérré alakítottam.Az objektív egy ASAHI PENTAX SMC 1:3,5   135mm manuális objektív volt.

Értékelés

Érdekessé teszi a képet a nem hétköznapi kompozíció. Általában szerencsésebb, ha a kép alanya kitölti a rendelkezésre álló területet, itt azonban a felfelé néző tekintet és a felette lévő üres tér áhítatot kölcsönöz a képnek. Ha még egy kicsit feljebb lenne az alany a fotón, és ki lenne mozgatva a középpontból jobb oldalra, harmonikusabb hatást nyújtana, de megtartaná a különlegességét. A szürkeárnyalatos kép jó választás volt, és mivel kellően életlen a háttér, a kicsi kontrasztok ellenére is kiemelkedik a kép témája. Szép munka, csak így tovább!

Hozzászólások

Petruska Tamás

Köszönöm Krisztián az értékelést .A kompozícióban ismét igazad van.Nagyon középre szerkesztettem,de mellettem szól ,hogy belógó villany vezetékek és zászlórudakat tüntettem el evvel a vágással. Köszönettel Tamás.

2015-09-04 10:20:38 • Petruska Tamás

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Persze, a helyszínen lehetnek akadályok, amiket a monitor előtt nem látunk. Azért viszont dicséret jár, hogy kihagytad a zavaró elemeket! Várjuk a további fotóidat a képértékelőbe!

2015-09-05 12:11:11 • Szalay Krisztián

Április 30-ig féláron!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A mélység titka

A fénykép két dimenzióba sűrített három dimenziós tér látványa. A függőleges és a vízszintes kiterjedések még könnyűszerrel megjeleníthetőek, de mi történik a mélységgel? Megmarad, avagy elvész a harmadik dimenzió?

Olvass tovább

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Petruska Tamás további fényképei

Víz-szintes tükröződés

Ebben az esetben nagyon jó választás volt a ferde síkok szerinti komponálás, hiszen ez adja a dinamikáját a képnek. Ráadásul a témához is megfelelően illeszkedik. Szintén szerencsés volt fekete-fehér tónusokban…

Áhítat

Érdekessé teszi a képet a nem hétköznapi kompozíció. Általában szerencsésebb, ha a kép alanya kitölti a rendelkezésre álló területet, itt azonban a felfelé néző tekintet és a felette lévő üres…

Adjon az ég

Még egy koncertfotón is lehet alkalmazni helyesen a kompozíciós szabályokat. Az aranymetszésben elhelyezett énekes, valamint a ferde vonalvezetés dinamikát ad a képnek. Az expozíció helyes, az 1/250 zársebesség éppen elég…

Túl a csúcson..

Kompozíció szempontjából egy érdekes kettősség figyelhető meg a képen. Amikor az aranymetszést és a Fibonacci-sorozatot említjük, legtöbbször a csigaházon szoktuk demonstrálni. Tehát a csigaház a tipikus aranymetszés szerint épül fel,…

Észrevétlenül

Igazi jó szociográfiai felvétel! A szürke tónusok növelik a kép drámaiságát. Semmi gond nincs a megvágással, tökéletesen visszaadja a kép a belváros hangulatát. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató