Görög óvárosi ajtó

Kövesi Zoltán
Kövesi Zoltán

Görög óvárosi ajtó

Ez az a kép, ami rávilágított arra, hogyan szeretnék fényképezni. Nincs megvágva, semmi utómunka, csak a fényképezőgép saját élénk tónusú monokróm beállítása. Egy fantasztikus óvárosban készült, szűk, omladozó  sikátorban, természetes fényviszonyok mellett, polár szűrővel. Maga az ajtó természetes színeiben nem volt rendkívüli, a környezete is jelentéktelen volt, de szerintem így sokkal messzebb repít a múltba.
Fényképezőgép: Sony A58, 18mm, 1/80, ISO 200, rekesz 4.5

Értékelés

Először is nagyon örülök neki, hogy rátaláltál arra a stílusra, amit magadénak érzel! Ez az egyik legfontosabb dolog a művészetben. Az erős kontraszt hangsúlyossá teszi a fények és az árnyékok által rajzolt képet. Bevallom, hogy első ránézésre azt hittem, hogy kicsit túlzott lett a vignettálás az utómunka során, de aztán olvastam a leírásban, hogy utómunkáról szó sincsen. Örülök, hogy törekedtél arra, hogy az exponálás a lehető legjobb legyen, és ne a számítógépen kelljen képet faragni belőle. Szép felvétel, csak így tovább!

Hozzászólások

Kövesi Zoltán

Valóban nincs utómunka. Egy fa gerendázatú boltíves átjáróban van ez az ajtó. Így sütött be a nap, ezért tűnik el a felső része az árnyékban.

2015-10-09 07:19:23 • Kövesi Zoltán

Szalay Krisztián

Sejtettem, hogy valami hasonló huncutság van a dologban. Szépen visszaadja azt a környezetet.

2015-10-09 08:40:18 • Szalay Krisztián

Szabó Zoltán

Már bocsánat, de mivel “magasztosabb” a gép előre beállított jpg motorjával csinálni az “utómunkát”, mert itt azért erről van szó. Mintha valaki raw-ban fotózva a számítógépen tudatosan szerkeszti meg a fotóját? Konkrétan szerintem semmi, csak egy előre beállított monokróm funkcióval még az ff-be konvertálással sem kell foglalkozni.

2015-11-05 15:50:51 • Szabó Zoltán

Kövesi Zoltán

Való igaz, de max. annyival - ha ez magasztosabb -, hogy egyből az a kép jött ki a gépből, amit én látni és megmutatni akartam, s nem utólag dolgoztam azon, hogy kívánt eredményt elérjem.

2015-11-06 06:49:19 • Kövesi Zoltán

Szabó Zoltán

Igen, de mindenki aki ezzel a beállítással csinálta volna meg ezt a fotót, pont ugyanezt az eredményt kapná! Amúgy félre ne érts, szerintem ez egy nagyon jó felvétel, tök tetszik, de a tudatos szerkesztés és utómunka a digitális fotózás velejárója, akár csak az analógban az előhívás, és még inkább a nagyítás. Szóval nekem nem a fotóddal van bajom, csak nem tartom igazságosnak, és reálisnak, hogy egy fotó eszmei értékén dobna az, hogy a fényképező gép csinálta az utómunkát, nem ps-ben vagy lr-ben készült :)

2015-11-06 08:27:11 • Szabó Zoltán

Szalay Krisztián

Nem is annyira az eszmei értékről van szó, hanem az alkotói munkáról, az odafigyelésről. Persze, hogy sok dolgot megtehetünk utólag, de miért ne a felvétel elkészítésekor hoznánk ki belőle a legtöbbet? Nagyon örülök neki, hogy Zoltán igyekezett ott helyben megtenni mindent, amit csak lehet.

2015-11-06 14:10:19 • Szalay Krisztián

Szabó Zoltán

Igen, de a gép által szerkesztett fotóban mitől több a munka? Pont annyi, bár szerintem még kevesebb odafigyelést igényel mint egy saját, ez esetben fekete fehér konverzió. És mint mondtam, én nem elbagatelizálni akarom ezt, mert ez egy nagyon jó kép, de amióta létezik fotózás, az utómunka azóta legalább olyan fontos mint maga a kép elkészítése, ha már nagyítottatok negatívról tudjátok, hogy ott megy az igazi boszorkánykodás :)

2015-11-06 15:36:43 • Szabó Zoltán

Kövesi Zoltán

Szerintem innentől érdemes lenne átvinni a párbeszédet a fórumba :D
Nem muszáj, de figyelembe vehetjük azt is, hogy nem vagyok sem profi, sem haladó amatőr. Inkább lelkes :)
Azt írod, hogy ha valaki ugyanezekkel a beállításokkal fényképezett volna, ugyanezt az eredmény kapta volna.
Igen, ha pont ugyanabban az időpontban, pont ugyanabból a szögből, pont ugyanolyan távolságból, ugyanolyan géppel, azzal az expozíciós korrekcióval, úgy beállítva a polár szűrőt stb :)
Ugyanezzel az erővel, ha elárulod egy képed utómunkájának PS beállításait, ugyanazt az eredményt lehet kihozni, ha minden más is megegyezik. Nem igaz? :)
Szerintem tényleg érdekes a téma, hogy melyik miért pro és kontra: PS-ben utómunkát végezni, vagy manuál beállítás mellett valamilyen effektet használni, s korrigálni a beállításokat.

2015-11-08 09:32:35 • Kövesi Zoltán

Szalay Krisztián

Egyetértek! Létrehoztam egy új topikot a fórumban Fényképezés és utómunka címmel. Folytassuk ott!

2015-11-08 19:22:18 • Szalay Krisztián

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Kövesi Zoltán további fényképei

Görög óvárosi ajtó

Először is nagyon örülök neki, hogy rátaláltál arra a stílusra, amit magadénak érzel! Ez az egyik legfontosabb dolog a művészetben. Az erős kontraszt hangsúlyossá teszi a fények és az árnyékok…

Magányosan

Való igaz, hogy nagyobb látószög jobban érzékeltette volna a teret, azonban a kép így sem rossz. Nem is a HDR zavaró benne, hanem a lágyítás. Ilyen esetben érdemes inkább a…

Tihanyi Belső-tó vihar előtt

Nagyon szép, művészi hatást eredményezett az utómunka az amúgy is jól komponált képen. A horizont vízszintben van, ahogy annak lennie kell, a stég átlós vonalvezetése ad némi dinamikát a képnek,…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató