Görög óvárosi ajtó

Görög óvárosi ajtó

Fotó: Kövesi Zoltán

Ez az a kép, ami rávilágított arra, hogyan szeretnék fényképezni. Nincs megvágva, semmi utómunka, csak a fényképezőgép saját élénk tónusú monokróm beállítása. Egy fantasztikus óvárosban készült, szűk, omladozó  sikátorban, természetes fényviszonyok mellett, polár szűrővel. Maga az ajtó természetes színeiben nem volt rendkívüli, a környezete is jelentéktelen volt, de szerintem így sokkal messzebb repít a múltba.
Fényképezőgép: Sony A58, 18mm, 1/80, ISO 200, rekesz 4.5

Köszönöm, hogy megosztod!

Értékelés

Először is nagyon örülök neki, hogy rátaláltál arra a stílusra, amit magadénak érzel! Ez az egyik legfontosabb dolog a művészetben. Az erős kontraszt hangsúlyossá teszi a fények és az árnyékok által rajzolt képet. Bevallom, hogy első ránézésre azt hittem, hogy kicsit túlzott lett a vignettálás az utómunka során, de aztán olvastam a leírásban, hogy utómunkáról szó sincsen. Örülök, hogy törekedtél arra, hogy az exponálás a lehető legjobb legyen, és ne a számítógépen kelljen képet faragni belőle. Szép felvétel, csak így tovább!

Tetszett Zoltán fényképe? Ha igen, akkor tiszteld meg őt annyival, hogy nyomsz neki egy lájkot! Köszi!

Kövesi Zoltán további képei

MagányosanGörög óvárosi ajtóTihanyi Belső-tó vihar előtt

Te mit gondolsz erről a képről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Kövesi Zoltán

2015-10-09 07:19:23

Valóban nincs utómunka. Egy fa gerendázatú boltíves átjáróban van ez az ajtó. Így sütött be a nap, ezért tűnik el a felső része az árnyékban.

Szalay Krisztián

2015-10-09 08:40:18

Sejtettem, hogy valami hasonló huncutság van a dologban. Szépen visszaadja azt a környezetet.

Szabó Zoltán

2015-11-05 15:50:51

Már bocsánat, de mivel "magasztosabb" a gép előre beállított jpg motorjával csinálni az "utómunkát", mert itt azért erről van szó. Mintha valaki raw-ban fotózva a számítógépen tudatosan szerkeszti meg a fotóját? Konkrétan szerintem semmi, csak egy előre beállított monokróm funkcióval még az ff-be konvertálással sem kell foglalkozni.

Kövesi Zoltán

2015-11-06 06:49:19

Való igaz, de max. annyival - ha ez magasztosabb -, hogy egyből az a kép jött ki a gépből, amit én látni és megmutatni akartam, s nem utólag dolgoztam azon, hogy kívánt eredményt elérjem.

Szabó Zoltán

2015-11-06 08:27:11

Igen, de mindenki aki ezzel a beállítással csinálta volna meg ezt a fotót, pont ugyanezt az eredményt kapná! Amúgy félre ne érts, szerintem ez egy nagyon jó felvétel, tök tetszik, de a tudatos szerkesztés és utómunka a digitális fotózás velejárója, akár csak az analógban az előhívás, és még inkább a nagyítás. Szóval nekem nem a fotóddal van bajom, csak nem tartom igazságosnak, és reálisnak, hogy egy fotó eszmei értékén dobna az, hogy a fényképező gép csinálta az utómunkát, nem ps-ben vagy lr-ben készült :)

Szalay Krisztián

2015-11-06 14:10:19

Nem is annyira az eszmei értékről van szó, hanem az alkotói munkáról, az odafigyelésről. Persze, hogy sok dolgot megtehetünk utólag, de miért ne a felvétel elkészítésekor hoznánk ki belőle a legtöbbet? Nagyon örülök neki, hogy Zoltán igyekezett ott helyben megtenni mindent, amit csak lehet.

Szabó Zoltán

2015-11-06 15:36:43

Igen, de a gép által szerkesztett fotóban mitől több a munka? Pont annyi, bár szerintem még kevesebb odafigyelést igényel mint egy saját, ez esetben fekete fehér konverzió. És mint mondtam, én nem elbagatelizálni akarom ezt, mert ez egy nagyon jó kép, de amióta létezik fotózás, az utómunka azóta legalább olyan fontos mint maga a kép elkészítése, ha már nagyítottatok negatívról tudjátok, hogy ott megy az igazi boszorkánykodás :)

Kövesi Zoltán

2015-11-08 09:32:35

Szerintem innentől érdemes lenne átvinni a párbeszédet a fórumba :D Nem muszáj, de figyelembe vehetjük azt is, hogy nem vagyok sem profi, sem haladó amatőr. Inkább lelkes :) Azt írod, hogy ha valaki ugyanezekkel a beállításokkal fényképezett volna, ugyanezt az eredmény kapta volna. Igen, ha pont ugyanabban az időpontban, pont ugyanabból a szögből, pont ugyanolyan távolságból, ugyanolyan géppel, azzal az expozíciós korrekcióval, úgy beállítva a polár szűrőt stb :) Ugyanezzel az erővel, ha elárulod egy képed utómunkájának PS beállításait, ugyanazt az eredményt lehet kihozni, ha minden más is megegyezik. Nem igaz? :) Szerintem tényleg érdekes a téma, hogy melyik miért pro és kontra: PS-ben utómunkát végezni, vagy manuál beállítás mellett valamilyen effektet használni, s korrigálni a beállításokat.

Szalay Krisztián

2015-11-08 19:22:18

Egyetértek! Létrehoztam egy új topikot a fórumban Fényképezés és utómunka címmel. Folytassuk ott!

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább

Nézd meg ezeket a képeket is!

  • Ladik
  • Pelyhes
  • A felfedező Velencében
  • Magányos fa
  • Nyamm
  • Szeretet
  • Piros szirmok
  • Elmúlás
  • Útszéli fogadó
  • Utcazenész