Virágok között

Kozma Anita
Kozma Anita

Virágok között

A kép Nikon Coolpix L830-as géppel készült, sokadik próbálkozásra. Beállításként a közeli módot választottam. Szeretem a természetfotókat,  és főleg a madarakat fényképezni. A problémám viszont az, hogy még nem találtam olyan beállítást, amivel el tudnám kapni a hirtelen mozdulatokat is, sajnos gyakran homályos képek készülnek. Ez az egyik kedvenc képem, de a háttér itt is homályos. Szeretnék tanácsot kérni, hogyan tudnék még élesebb képeket készíteni valamint a mozgást érzékeltetni.

Értékelés

A gyors mozzanatok megörökítésére a SPORT üzemmódot érdemes használni, vagy a zársebességet (shutter speed) manuálisan minél rövidebb időre állítani. Sajnos azonban az említett technikának vannak korlátai, így csak bizonyos keretek között lehetséges a gyors mozgás befagyasztott pillanatának megörökítése. A másik tényező a gép reagálása az exponáló gomb megnyomására. Egy bridge géptől mint amilyen az L830-as is nem lehet elvárni, hogy úgy reagáljon, ahogy a természetfotósok profi gépei.

A háttér életlensége pedig egyáltalán nem hiba, az a kis mélységélességi tartománynak köszönhető, amiről bővebben a könyvemben is, és az ingyenesen elérhető 101 Fotótipp sorozatban is írtam. A háttér életlenségének megvan az az előnye, hogy kiemeli a fő témát, hogy az ne olvadjon bele a háttérbe. Jelen esetben ha még életlenebb lenne, az sem lenne gond. A lényeg, hogy a madárka van a fókuszban.

Április 30-ig féláron!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A mélység titka

A fénykép két dimenzióba sűrített három dimenziós tér látványa. A függőleges és a vízszintes kiterjedések még könnyűszerrel megjeleníthetőek, de mi történik a mélységgel? Megmarad, avagy elvész a harmadik dimenzió?

Olvass tovább

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató