Mindent a gazdiért...

Osztrovszky István
Osztrovszky István

Mindent a gazdiért...

Nikon D7100, Nikkor 85mm/1.8 objektív
1/1600 sec,  f 3.2 ISO 320
A Rám-szakadékban készült a kép, egy olyan pillanatban, amikor sikerült felmászni egy sárral és bőséges nedvességgel borított “csőlétrán”. Aki járt ott az utóbbi években, az tudja, hogy esőzések után nem egy leányálom végigmenni ezen a szakaszon. De, hogy nem kutyának való, az egészen bizonyos. Ahogy felértem, és megfordultam, meglepődve láttam, hogy a létra mellett egy kutyust ráncigálnak felfelé. Kicsit döbbenetes volt, és talán ezért is van az, hogy nem volt sem időm, sem lehetőségem azzal foglalkozni, hogy aranymetszésbe komponáljam a főszereplőt: de talán a szeme mindent elmond a gazdija iránti pillanatnyi érzéseiről…És szerintem ez a lényeg…

Értékelés

Jól elkapott pillanatról van szó, a körülményekhez képest egészen jól sikerült megörökíteni a kutyust. A középre komponálásért kár egy kicsit. Nyugodtan meg lehete mutatni egy nagyobb területetet is, hogy szavak nélkül is érthető legyen a szituáció, illetve akkor a gazdátlan kézfej is értelmet nyerne a képen. Jó az expozíció, a rövid záridőnek köszönhetően nincsenek bemozdulások, sőt még a fröccsenő vízcseppek is kirajzolódnak. Csak így tovább!

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Osztrovszky István további fényképei

Mindent a gazdiért...

Jól elkapott pillanatról van szó, a körülményekhez képest egészen jól sikerült megörökíteni a kutyust. A középre komponálásért kár egy kicsit. Nyugodtan meg lehete mutatni egy nagyobb területetet is, hogy szavak…

Repülő álarcok

Gyönyörű, harmonikus a felvétel, szépen komponált és jól exponált. A madarak átlós elhelyezése feszültséget ad a képnek, ami a növeli a dinamikát. Az élesség függ az obi rajzolatától, a fókusz…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató