Padok, amelyeken nem ül senki I.

Kovács Gyula
Kovács Gyula

Padok, amelyeken nem ül senki I.

Olyannyira visszavonhatatlanul benne jártunk az Őszben, hogy a november szinte már a küszöbön állt, és majdhogynem az ajtón kopogtatott.
Október vége, pontosabban már nagyon a vége volt. Igazi szűrt-fényű, aranyló, rozsdabarna, ezerszínű, bársonyosan meleg indián nyár (vagy vénasszonyok nyara).
A lombok egy rész még zöldellt, de már bokáig jártunk a korhadó vagy zörgő avarban, amelynek keserédes illata az elmúlásra és a közelítő télre emlékeztetett.
Október vége, az utolsó napfényes időszak az esős novemberi napok előtt. A liget fényárban úszott, én pedig órákat bóklásztam ott, és mégis valahol máshol voltam…
Valahogy megfogtak a padok, amelyeken nem ült senki. Ott szomorkodtak árnyékban, verőfényben, egyes egyedül, kettecsként vagy csoportosan: sorba avagy körbe rendezve, illetve csak úgy össze-vissza, társas magányukban, lombsátor alatt, fa tövében, tisztáson. Illettek különös hangulatomhoz.
A Népliget padjai…
Gép: Olympus SP 800UZ
Expozíciós adatok
- F-stop: f/5.3
- Expozíciós idő: 1/50 s
- Érzékenység: ISO 50
Budapest, 2013. október 15.

Értékelés

Ami legelőször feltűnik a képen, azok a szépen harmonizáló analóg színek. Jól kitölti a teret a pad, azáltal, hogy nem szemből lett fotózva az átlós vonalak a támla bal szélén lévő csillanáshoz vezetik a tekintetet. Sok-sok módon le lehet fotózni ezt a témát, attól függően, hogy mit akarunk üzenni vele. Ez is egy jó megoldás, köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

Kovács Gyula további fényképei

Padok, amelyeken nem ül senki I.

Ami legelőször feltűnik a képen, azok a szépen harmonizáló analóg színek. Jól kitölti a teret a pad, azáltal, hogy nem szemből lett fotózva az átlós vonalak a támla bal szélén…

Húrjaimat, hangnemedre hangolom - Fellépés előtt

A koncertfotózás során nem mindig adatik meg a lehetőség arra, hogy az általunk kiválasztott nézőpontból fotózzunk. Ehhez képest egészen jó szögből sikerült lekapni a témát. Egy apró testmozgást javasolnék a…

Fénykeretekben

Az is varázslatos, ami a fotón van, biztosan eszméletelen szép lehetett élőben. Művészi meglátás volt ezt lencsevégre kapni, és a kivitelezés is csillagos ötös. Dícséretes, hogy ilyen nagy dinamikatartomány mellett…

Valentin-napi üzenet

Kedves kis pillanat, jó, hogy megörökítetted. A változatos mohapárna szépen kiegészíti az általad kis semmilyennek titulált szívet. A kerítés kicsit elvonja a figyelmet a kép főtémájától, ha van rá lehetőséged,…

Káptalan borozói pillanatok

A felvétel és persze a kép leírása is fantasztikus! Ez a lényege az egésznek: meglátunk egy pillanatot, és megörökítjük. A sötét hely, a beszűrődő fény, az árnyékok, ezek mind hozzájárulnak…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató