Melankólia

Benkőné Biró Enikő
Benkőné Biró Enikő

Melankólia

Hobbifotósként nagyon szívesen fényképezem a házi kedvenceket. Van egy fekete kutyánk és három fekete macskánk. És mindig meggyűlik a bajom velük. Vagy a háttérrel túl nagy a kontraszt, vagy egyszerűen kivehetetlen az arcuk például. Már ha egyáltalán sikerül a mozgó állatokat egy-egy nyugodt állapotban elcsípni. Erre van esetleg 1-2 jó tanácsod? Ez a sok próbálkozás közül még egy jobban sikerült kép, Nikon D7000-es géppel készült, egy 18-140-es objektívvel.

Értékelés

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a téma lesz sötét és részlettelen, vagy a háttér ég ki. Megoldás több is van.

A legegyszerűbb, amikor te magad választasz olyan helyszínt, ahol a kutya nincs fedett, árnyékos helyen, vagy te fotózol a fény forrása felől. Ebben az esetben a kutya mögül. Igaz, hogy akkor nem a feje látszana. Na, de a viccet félretéve, amikor tudod, hogy fényképezni fogsz, elcsalogathatod az árnyékból.

A másik megoldás a vakuzás, persze lágy fénnyel. Lehet kapni úgynevezett softbox-ot, amit akár a beépített vakura, akár rendszervakura is rögzíthetsz, és azon keresztül fényképezel. Ekkor szépen, lágyan lesz megvilágítva az alany, és részletgazdagabb lesz a kép.

Hozzászólások

Benkőné Biró Enikő

Köszönöm szépen a tanácsokat!

2018-07-02 12:32:21 • Benkőné Biró Enikő

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Olvass tovább

Benkőné Biró Enikő további fényképei

Tavasz

Abszolút van létjogosultsága ennek a fajta kreativitásnak. Sőt, sokkal természetesebb hatás kelt, mintha utómunka során árnyaltad volna. Azonban még jobb lenne az eredmény, ha nem lenne a kép alulexponált. Azaz…

Melankólia

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató