Melankólia

Benkőné Biró Enikő
Benkőné Biró Enikő

Melankólia

Hobbifotósként nagyon szívesen fényképezem a házi kedvenceket. Van egy fekete kutyánk és három fekete macskánk. És mindig meggyűlik a bajom velük. Vagy a háttérrel túl nagy a kontraszt, vagy egyszerűen kivehetetlen az arcuk például. Már ha egyáltalán sikerül a mozgó állatokat egy-egy nyugodt állapotban elcsípni. Erre van esetleg 1-2 jó tanácsod? Ez a sok próbálkozás közül még egy jobban sikerült kép, Nikon D7000-es géppel készült, egy 18-140-es objektívvel.

Értékelés

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a téma lesz sötét és részlettelen, vagy a háttér ég ki. Megoldás több is van.

A legegyszerűbb, amikor te magad választasz olyan helyszínt, ahol a kutya nincs fedett, árnyékos helyen, vagy te fotózol a fény forrása felől. Ebben az esetben a kutya mögül. Igaz, hogy akkor nem a feje látszana. Na, de a viccet félretéve, amikor tudod, hogy fényképezni fogsz, elcsalogathatod az árnyékból.

A másik megoldás a vakuzás, persze lágy fénnyel. Lehet kapni úgynevezett softbox-ot, amit akár a beépített vakura, akár rendszervakura is rögzíthetsz, és azon keresztül fényképezel. Ekkor szépen, lágyan lesz megvilágítva az alany, és részletgazdagabb lesz a kép.

Hozzászólások

Benkőné Biró Enikő

Köszönöm szépen a tanácsokat!

2018-07-02 12:32:21 • Benkőné Biró Enikő

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Benkőné Biró Enikő további fényképei

Tavasz

Abszolút van létjogosultsága ennek a fajta kreativitásnak. Sőt, sokkal természetesebb hatás kelt, mintha utómunka során árnyaltad volna. Azonban még jobb lenne az eredmény, ha nem lenne a kép alulexponált. Azaz…

Melankólia

Az általad is felvetett probléma igen gyakori jelenség. Ennek az az oka, hogy az alany - jelen esetben a kutya - kevesebb fényt kap mint a háttér. Így vagy a…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató