Sziluett

Utczás Gábor
Utczás Gábor

Sziluett

Nikon D3100 géppel fotóztam, egy sötét épületbelső, kifelé a napfény felé! Érzésből és a hangulat alapján szerkesztettem. Milyennek találod a képet? Miképpen lehetett volna többet, vagy jobbat kihozni a témából? Fekete- fehérben szerintem jobb lenne, mi a véleményed? HDR effekt jól állna neki, nem?

Értékelés

A kép elnevezése ellenére ez nem egy kimondottan sziluett kép, hiszen a sötétebb területeken is látjuk a részleteket, a mintázatot. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit lehetett volna belőle kihozni, az függ attól, hogy mi az üzenete képnek? Mit szerettél volna kifejezni vele?

Ha a kép elnevezéséből indulunk ki, akkor feltételezem a sziluett-szerű megjelenítés lett volna a cél úgy, hogy a belső tér alulexponáltsága emelje ki a kapunk beszűrődő fény sugarait. Ebben az esetben csak szimplán kevesebb fényre lett volna szükség, amit ebben az esetben praktikusan a fényérzékenység csökkentésével lehetett volna elérni. A kép adataiból látom, hogy 1400 ISO-val készült a felvétel, automata üzemmódban. Automatika esetében az expozíció korrekcióval lehetséges a megvilágítást (expozíciót) szabályozni.

A fekete-fehér tónusok drámaibbá teszik a képet, azonban abban az esetben nem árt, ha nagyobb a kontraszt, azaz a különbség a világos és a sötét tónusok között. A HDR effekt akkor jön jól, ha a világos területeket és a sötéteket is részletgazdaggá akarjuk tenni.

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató