Sziluett

Utczás Gábor
Utczás Gábor

Sziluett

Nikon D3100 géppel fotóztam, egy sötét épületbelső, kifelé a napfény felé! Érzésből és a hangulat alapján szerkesztettem. Milyennek találod a képet? Miképpen lehetett volna többet, vagy jobbat kihozni a témából? Fekete- fehérben szerintem jobb lenne, mi a véleményed? HDR effekt jól állna neki, nem?

Értékelés

A kép elnevezése ellenére ez nem egy kimondottan sziluett kép, hiszen a sötétebb területeken is látjuk a részleteket, a mintázatot. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit lehetett volna belőle kihozni, az függ attól, hogy mi az üzenete képnek? Mit szerettél volna kifejezni vele?

Ha a kép elnevezéséből indulunk ki, akkor feltételezem a sziluett-szerű megjelenítés lett volna a cél úgy, hogy a belső tér alulexponáltsága emelje ki a kapunk beszűrődő fény sugarait. Ebben az esetben csak szimplán kevesebb fényre lett volna szükség, amit ebben az esetben praktikusan a fényérzékenység csökkentésével lehetett volna elérni. A kép adataiból látom, hogy 1400 ISO-val készült a felvétel, automata üzemmódban. Automatika esetében az expozíció korrekcióval lehetséges a megvilágítást (expozíciót) szabályozni.

A fekete-fehér tónusok drámaibbá teszik a képet, azonban abban az esetben nem árt, ha nagyobb a kontraszt, azaz a különbség a világos és a sötét tónusok között. A HDR effekt akkor jön jól, ha a világos területeket és a sötéteket is részletgazdaggá akarjuk tenni.

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató