Őszi varázs

Kossa Gusztávné
Kossa Gusztávné

Őszi varázs

Nagyon szeretem a természetet, imádom az évszakok színkavalkádját, a tükröződést, az ellenfényes képeket. Nem vagyok nagy fotós, de mindent megörökítek,  ami utamba kerül és tetszik. Én operatőrként dolgoztam a 90-es években, a kamerához jobban értek, a filmkészítéshez. Ez a kép egy őszi kerékpár túra alkalmával készült egy Huawei Mate 9-es telefonnal. A telefonom, mindig kéznél van. Komoly gépem nincsen. Minden észrevételt megköszönök.

Értékelés

Gyönyörű az őszi táj, viszont a kompozíció nem a legideálisabb. Egyrészt a kép ferde, jobbra dől, és ez instabil hatást eredményez. A másik, hogy a táj igényli a perspektívát, amit a széles látószög eredményez. Azt látom, hogy a kép egy részlete ki lett vágva az eredetiből, ami jócskán csökkenti a térérzetet, ráadásul még némi ráközelítést is sejtek, ami megintcsak a perspektíva kárára megy. Ha filmes szakkifejezéssel élnék, akkor a nagy totált hiányolom.

Pedig olyan szépen adja magát a helyszín. Sokkal jobban dominálna az előtérben az a kis fa stég (ha nem így nevezik, elnézést kérek érte) közelről, nagylátószöggel. Akkorával, amekkorát csak bír az említett telefon. Márpedig a mobilok óriási előnye, hogy látványos teret lehet velük létrehozni.

A vágásról még annyit, hogy kár érte. Érdemes lett volna fekvő formátumban, aranymetszésben vagy harmadolásban elhelyezni a kis fa építményt, és a háttérben láttatni az őszi színekben pompázó fákat.

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Kossa Gusztávné további fényképei

A tenger a mindenem

Ez a kép úgy tökéletes ahogy van. Egyetlen észrevételem van, amit semmiképp nem hibának gondolok, pusztán szubjektív véleménynek. Számomra ez a táj a fekvő formátumot igényli. Annak ellenére, hogy nagylátószöggel…

Őszi varázs

Gyönyörű az őszi táj, viszont a kompozíció nem a legideálisabb. Egyrészt a kép ferde, jobbra dől, és ez instabil hatást eredményez. A másik, hogy a táj igényli a perspektívát, amit…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató