Bakonyi túrázás

Bogdán István
Bogdán István

Bakonyi túrázás

A kép Nikon D60 géppel készült, M módban. Rekesz F11, fókusz 18 mm, a záridő 1/1.6, ISO 100. Borongós időben készült a Cuha-szurdokban, ND szűrőt használtam. A képet állvánnyal készítettem, a kövek között, patakban állva. Mivel még tanulom a fotózást, így nem tudom eldönteni, a kép élessége megfelelő-e?

Értékelés

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is, ha azt nem magyarázom el, de most kénytelen vagyok. Úgyhogy csak a lényegét írom le.

A hiperfokális távolság lényege, hogy a mélységélesség tartományát hozzáadod a végtelen fókuszhoz, és így megkapod a lehető legnagyobb élességi zónát. Erre remek kalkulátorok léteznek, meg van képlete is, ami alapján lehet számolni.

Ebben az esetben (APS-C méret, f11 rekesz, 18mm gyújtótávolság) a hiperfokális távolság 1.45 méterre van. Ha tehát erre az értékre állítod az élességet a fenti paraméterekkel együtt, akkor az úgy a lehető legjobb.

Ezt persze lehet még növelni a rekesz zárásával, mondjuk f22-re. Hiszen ha állvány van nálad, akkor bármeddig tudsz exponálni. 22-es értékű fényrekesz állásnál a hiperfokális távolság 0.73 méter lesz.

Hozzászólások

Bogdán István

Kedves Krisztián!
Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot, igyekszem tanulni belőle. Szeretnék idővel egy komolyabb objektívet is beszerezni, addig a meglévő felszereléssel gyakorolok:) További szép napot! István

2018-06-28 06:28:03 • Bogdán István

Szalay Krisztián

István, nagyon szívesen! Addig is, amíg a kitobival fényképezel, alkoss ilyen szépeket!

2018-06-28 14:01:48 • Szalay Krisztián

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Bogdán István további fényképei

Mindjárt itt a vihar

Ebben az esetben teljesen jó választás volt a fókuszt a végtelenre állítani, hiszen abban a tartományban látható a téma. A másik képednél a hiperfokális távolságot ajánlottam, viszont itt nem lett…

Bakonyi túrázás

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is,…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató