Bakonyi túrázás

Bakonyi túrázás

Fotó: Bogdán István

A kép Nikon D60 géppel készült, M módban. Rekesz F11, fókusz 18 mm, a záridő 1/1.6, ISO 100. Borongós időben készült a Cuha-szurdokban, ND szűrőt használtam. A képet állvánnyal készítettem, a kövek között, patakban állva. Mivel még tanulom a fotózást, így nem tudom eldönteni, a kép élessége megfelelő-e?

Köszönöm, hogy megosztod!

Értékelés

Nagyon jó a felvétel, gyönyörűen érzékelteti a mozgást a hosszú záridő. Ilyen esetben a legjobb megoldás az élességállítás tekintetében, ha a hiperfokális távolságot használod. Nem szeretek úgy írni bármiről is, ha azt nem magyarázom el, de most kénytelen vagyok. Úgyhogy csak a lényegét írom le.

A hiperfokális távolság lényege, hogy a mélységélesség tartományát hozzáadod a végtelen fókuszhoz, és így megkapod a lehető legnagyobb élességi zónát. Erre remek kalkulátorok léteznek, meg van képlete is, ami alapján lehet számolni.

Ebben az esetben (APS-C méret, f11 rekesz, 18mm gyújtótávolság) a hiperfokális távolság 1.45 méterre van. Ha tehát erre az értékre állítod az élességet a fenti paraméterekkel együtt, akkor az úgy a lehető legjobb.

Ezt persze lehet még növelni a rekesz zárásával, mondjuk f22-re. Hiszen ha állvány van nálad, akkor bármeddig tudsz exponálni. 22-es értékű fényrekesz állásnál a hiperfokális távolság 0.73 méter lesz.

Tetszett István fényképe? Ha igen, akkor tiszteld meg őt annyival, hogy nyomsz neki egy lájkot! Köszi!

Bogdán István további képei

Mindjárt itt a viharBakonyi túrázás

Te mit gondolsz erről a képről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Bogdán István

2018-06-28 06:28:03

Kedves Krisztián! Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot, igyekszem tanulni belőle. Szeretnék idővel egy komolyabb objektívet is beszerezni, addig a meglévő felszereléssel gyakorolok:) További szép napot! István

Szalay Krisztián

2018-06-28 14:01:48

István, nagyon szívesen! Addig is, amíg a kitobival fényképezel, alkoss ilyen szépeket!

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább

Nézd meg ezeket a képeket is!

  • Ajtók
  • Bécsi vásár
  • Csendélet
  • Fények játéka
  • Gregor Samsa vagyok, féreg. Dobálj meg almával!
  • Havsztrakt
  • Szürkeségből kiemelkedő Big Ben
  • Designed by Ferdinand Porsche
  • Bűbáj
  • Gondolkodom, tehát vagyok - Portré