Tollat a tyúkudvarból

Kelemen Zoltán
Kelemen Zoltán

Tollat a tyúkudvarból

A kép Pentax K-R géppel és auto chinon 1:19 50mm manuális objektívvel készült. Lovastábor alatt két kislány beszaladt a tyúkudvarba tollért, amikor az egyik kijött és sietve indult többi táborozó közé megmutatni szerzeményét, megkértem egy pillanatra, hogy álljon meg. Amerre a kislány néz, egy fehér falú épület van, az árnyékot sok éves diófa adja. A kérdésem, hogy témáját tekintve elegendő információt közvetít egy szemlélőnek? Megragadja-e, kíváncsivá teszi a tekintetet egy pillanatra a kép összessége? A kislány felsőtestéből többet kellet volna fényképeznem, és inkább hangsúlyosabban balra kellett volna elhelyezni, hogy a tekintete egy tágabb térbe nézzen?

Értékelés

Egy felvételen a szemlélő tekintetét a világos területek irányítják. Mindig azt a részt vesszük észre elsőnek, ami a legvilágosabb. Ebben az esetben a kislány nyakát és a hátát. Bár nagyon szépek a tónusok az arcon, mégis dominánsabb a közvetlenül megvilágított testrész.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a kislány arca mellett kellett volna több helyet hagyni, amivel egyet is értek, hiszen abba az irányba réved a tekintete. Másik megoldásként az álló formátum jöhetett volna szóba, és úgy valóban több látszana a testből is.

Azt mellékesen jegyzem meg, hogy az eredeti oldalarányt jobb lett volna megtartani. Így nagyon látszik a felvételen az utólagos vágás. Mindezekkel együtt nagyon szép és hangulatos a felvétel.

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, szolgáltatásaiddal. Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

Olvass tovább

Hullócsillag és villám fotózás

A hullócsillagok és a villámok fotózása az egyik legnépszerűbb fényképezési téma azok között, akik egy kicsit is többre vágynak a céltalan kattintgatástól. Villámot és hullócsillagot nem lehetetlen küldetés lencsevégre kapni, de azért igényel némi fotográfiai jártasságot. Ez a cikk alapvető információkat közöl a témában.

Olvass tovább

Milyen mértékig kívánatos az utómunka?

A fotográfiában az egyik legvitatottabb téma az utómunka kérdése. Vannak akik ellenzik azzal az indokkal, hogy az már nem fényképészet a szó legszorosabb értelmében, és ott vannak persze azok is nem kis létszámban, akik utómunka nélkül el sem tudják képzelni az életet. Hol a határ? Lehet-e racionális középutat találni?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató