Tollat a tyúkudvarból

Tollat a tyúkudvarból

Fotó: Kelemen Zoltán

A kép Pentax K-R géppel és auto chinon 1:19 50mm manuális objektívvel készült. Lovastábor alatt két kislány beszaladt a tyúkudvarba tollért, amikor az egyik kijött és sietve indult többi táborozó közé megmutatni szerzeményét, megkértem egy pillanatra, hogy álljon meg. Amerre a kislány néz, egy fehér falú épület van, az árnyékot sok éves diófa adja. A kérdésem, hogy témáját tekintve elegendő információt közvetít egy szemlélőnek? Megragadja-e, kíváncsivá teszi a tekintetet egy pillanatra a kép összessége? A kislány felsőtestéből többet kellet volna fényképeznem, és inkább hangsúlyosabban balra kellett volna elhelyezni, hogy a tekintete egy tágabb térbe nézzen?

Köszönöm, hogy megosztod!

Értékelés

Egy felvételen a szemlélő tekintetét a világos területek irányítják. Mindig azt a részt vesszük észre elsőnek, ami a legvilágosabb. Ebben az esetben a kislány nyakát és a hátát. Bár nagyon szépek a tónusok az arcon, mégis dominánsabb a közvetlenül megvilágított testrész.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a kislány arca mellett kellett volna több helyet hagyni, amivel egyet is értek, hiszen abba az irányba réved a tekintete. Másik megoldásként az álló formátum jöhetett volna szóba, és úgy valóban több látszana a testből is.

Azt mellékesen jegyzem meg, hogy az eredeti oldalarányt jobb lett volna megtartani. Így nagyon látszik a felvételen az utólagos vágás. Mindezekkel együtt nagyon szép és hangulatos a felvétel.

Tetszett Zoltán fényképe? Ha igen, akkor tiszteld meg őt annyival, hogy nyomsz neki egy lájkot! Köszi!

Te mit gondolsz erről a képről?

Ha hozzá szeretnél szólni, jelentkezz be! Bejelentkezés

Hogyan válassz fényképezőgépet?

Milyen fényképezőgépet érdemes vásárolni? Mi a legjobb választás annak, aki szeretne megtanulni fényképezni, esetleg munkát szeretne vállalni? Mi a jelentősége a tükörreflexes gépeknek? Elsősorban ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a kis útmutató.

Mivel a Fórumban újra és újra találkozom olyan kérdésekkel, amelyekre már számos esetben megadtam a választ, így ideje volt, hogy megszülessen ez az ebook, ami tartalmaz minden fontos tudnivalót a megfelelő gép kiválasztásához. Ingyenes, nem kell érte fizetni semmit. Mindenkinek elküldöm e-mailben, aki feliratkozik a 101 Fotótipp sorozatra.

Neked is sok szeretettel ajánlom, ha tervezed a gépvásárlást, illetve szeretnél egyre szebb képeket készíteni. Mindkettőhöz segítséget nyújt számodra a 101 Fotótipp sorozat!

Tovább

Nézd meg ezeket a képeket is!

  • Malmö tengerpart
  • Vajon hány csillagos?
  • Kalóriabomba
  • Tücsök koma
  • Elhagyatott
  • Magány
  • Akit más érdekel...!
  • Különös életérzés
  • Esti vadászok