Tollat a tyúkudvarból

Kelemen Zoltán
Kelemen Zoltán

Tollat a tyúkudvarból

A kép Pentax K-R géppel és auto chinon 1:19 50mm manuális objektívvel készült. Lovastábor alatt két kislány beszaladt a tyúkudvarba tollért, amikor az egyik kijött és sietve indult többi táborozó közé megmutatni szerzeményét, megkértem egy pillanatra, hogy álljon meg. Amerre a kislány néz, egy fehér falú épület van, az árnyékot sok éves diófa adja. A kérdésem, hogy témáját tekintve elegendő információt közvetít egy szemlélőnek? Megragadja-e, kíváncsivá teszi a tekintetet egy pillanatra a kép összessége? A kislány felsőtestéből többet kellet volna fényképeznem, és inkább hangsúlyosabban balra kellett volna elhelyezni, hogy a tekintete egy tágabb térbe nézzen?

Értékelés

Egy felvételen a szemlélő tekintetét a világos területek irányítják. Mindig azt a részt vesszük észre elsőnek, ami a legvilágosabb. Ebben az esetben a kislány nyakát és a hátát. Bár nagyon szépek a tónusok az arcon, mégis dominánsabb a közvetlenül megvilágított testrész.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a kislány arca mellett kellett volna több helyet hagyni, amivel egyet is értek, hiszen abba az irányba réved a tekintete. Másik megoldásként az álló formátum jöhetett volna szóba, és úgy valóban több látszana a testből is.

Azt mellékesen jegyzem meg, hogy az eredeti oldalarányt jobb lett volna megtartani. Így nagyon látszik a felvételen az utólagos vágás. Mindezekkel együtt nagyon szép és hangulatos a felvétel.

Negyedszerre is megjelenik!

A Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes művet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Mi okozza az égbolt kiégését?

Kültéri felvételek esetén gyakori probléma, hogy napos időben vagy túl világos az égbolt, vagy a talaj túl sötét. Hiába igyekszünk köztes értékre fényt mérni, az óriási kontraszt ugyanúgy érzékelhető lesz a képen. A megoldás nem csak a beállításokban keresendő.

Olvass tovább

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató