Angyal

Hódi Bernadett
Hódi Bernadett

Angyal

Nikon D50-es géppel készült kép. Az angyalkát ablak elé állítottam, innen kapta a közvetlen napfényt. A kép eredetileg ilyen, nincs utómunkálat. Kérdésem, hogy hogyan lett ilyen sötét a háttér?

Értékelés

Az angyalkára eső fényből az következik, hogy majdnem szemben volt az ablakkal, ahonnan a beszűrődő természetes fényt kapta. Mivel a fényképezőgép a napfény által megvilágított területre mért, ezért ahhoz állította be az értékeket. Ahonnan kevés fény verődött vissza, az a rész sötét lett. Azonban így kaptál jó eredményt, hiszen ha világosítani szeretted volna a képet a rekesz nyitásával és/vagy a zársebesség csökkentésével, akkor a képen látható világos területek kiégtek volna.

Ha az a cél, hogy a sötét részek is látszódjanak, akkor azokat a részeket is deríteni kell. Vagy megvilágítod valamivel, vagy visszatereled egy fényvisszaverő felülettel a nap fényét. Például derítőlappal.

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A tavasz jellegzetességei

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Olvass tovább

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató