A tavasz jellegzetességei

2019. 02. 17. | Szalay Krisztián

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat nagyszerűen kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége. Összefoglaltam néhány pontban, hogy melyek azok a képalkotási technikák, amik a tavaszi kompozíciókat látványossá tehetik, persze a teljesség igénye nélkül. Ezek mindegyikéről külön-külön is részletesen írtam a 101 Fotótipp sorozatban, itt most egy összegzést olvashatsz, ami kimondottan a tavaszi témákhoz kapcsolódik.

Növekedés és életenergia

Mi szimbolizálhatná jobban ezt az évszakot mint a megújulás, az újjászületés, az ébredés, a kibontakozás, vagy az életerő? Hogyan jelenítenénk meg ezeket a fogalmakat? Mivel kifelé áramló, terjeszkedő megnyilvánulásról beszélünk, a dinamizmust, a növekedést kell megmutatnunk. Erre az egyik legjobb megoldás, ha a békaperspektíva nézőpontjából készítjük el a felvételt.

Az előtérben lévő virágok óriásinak látszanak a jól megválasztott nézőpontnak köszönhetően.

A békaperspektíva egy alacsony pozícióból a magasba való tekintést jelenti. Vedd fel egy béka nézőpontját, és máris érthetővé válik, hogy ez a perspektíva honnan kapta a nevét, valamint az is, hogy miért tűnik oly hatalmasnak a környezet. Minél alacsonyabb helyzetből fényképezünk, annál monumentálisabbá tudjuk tenni az adott témát. A monumentalitás a nagyság, az erő, a rendíthetetlenség szimbóluma.

Atmoszféra

Elképzelhető, hogy a koránkelésre való biztatással kicsit sem tudom magam a szívedbe lopni, de azt tudnod kell, hogy aki korán kel, olyan látványvilágot lel, amit máskor nem. A tavaszi napok hajnali atmoszférája nyugodt, bensőséges hangulatot áraszt, valamint egy új dolog kibontakozását vetíti előre. Sokat számít a közeg, ha az illeszkedik mondanivalónkhoz, azaz a kép üzenetéhez. Jókor lenni jó helyen, önmagában siker.

Ilyen látvány nem fogad napközben.

Az ellenfény

A fényképezőgépre szemből érkező fényt nevezzük ellenfénynek. Az ellenfényben fényképezett téma kontúrja kerül megvilágításra, míg a felénk eső oldala derítetlen marad, azaz árnyékban lesz. Ez önmagában nem probléma, ha ettől a kép látványvilága nem csorbul. A gond akkor van, ha a fény és az árnyék különbsége (kontrasztja) olyan nagy, hogy a derítetlen felület már kivehetetlen, és az ellenfény által kiemelt kontúr elveszíti lágyságát. Erre a megoldás a derítés, amit vakuval vagy derítőlappal végzünk.

Az ellenfény gyönyörűen kiemeli a témát.

Ha túl erős a napfény, az okozhatja továbbá az égbolt kiégését. Ennek elkerülésére használhatunk átmenetes semleges szűrőt, de adott esetben a polarizációs szűrő is jó szolgálatot tehet. Utóbbi a legtöbb esetben hasznos kiegészítőnek bizonyul.

A kora tavaszi napfény szerencsére elég gyenge ahhoz, hogy az ellenfény adta lehetőséget szépen ki tudjuk használni, főleg a napfelkelte és naplemente időszakában. A túl erős fény nem igazán kedvez ennek a jelenségnek. Az ellenfénynek fátyolfelhők jelenlétében is lehet szerepe, mert ilyenkor a vékony felhőréteg gyengíti a Nap erejét.

Színek és tónusok

A tavasz kétségtelenül a kivirágzás időszaka, azonban színei még visszafogottabbak, tónusai lágyabbak, finomabb átmenetet képeznek. Ezek mindegyike érzékelteti az évszak jellegzetes képi világát, és ha igazán tavaszt szeretnénk ábrázolni, akkor erre nem árt törekedni, tudatosan keresni azokat a helyszíneket, a helyszínek azon részét, ahol mindez visszaköszönhet.

Visszafogott és barátságos színek a képen.

A tavasz üzenete

Akkor lesz sikeres egy fénykép, ha annak üzenete egyértelmű a néző számára. Ehhez arra van szükség, hogy minden ami a képen szerepel, egymást erősítse. Egy példán keresztül szemléltetve, ha mondanivalónk a tavasz éltető ereje, amit mondjuk egy nyíló virágon keresztül mutatunk meg, akkor minden ebbe az irányba mutasson. Ennek megfelelően válasszunk napszakot, időjárási körülményeket, helyszínt, nézőpontot. Így fog egy kerek egészet alkotni kompozíciónk.

A cikkben leírtak szolgálhatnak közös nevezőként, azonban tuti recept nem létezik, és nem is kell, hogy létezzen. Fontos, hogy mindenki a saját elképzelése szerint alkosson. Ez az önkifejezés lényege, és ez így van jól. A lényeg, hogy alkossunk kedvünkre, vigyünk minőséget hétköznapjainkba, mert ez természeténél fogva érezteti hatását a világban. Erre pedig most nagyobb szükségünk van, mint valaha.

Illusztrációk és borítókép: pixabay.com

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató