Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

A tavasz jellegzetességei

2019. 02. 17. | Szalay Krisztián

A téli álmából ébredő természet mindannyiunkra hatással van. Az életerő, a vitalitás számtalan formájában nyilvánul meg, nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Kreativitásunkat például kibontakoztathatjuk a tavasz szépségeiben.

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége. Összefoglaltam néhány pontban, hogy melyek azok a képalkotási technikák, amik a tavaszi kompozíciókat látványossá tehetik, persze a teljesség igénye nélkül. Ezek mindegyikéről külön-külön is részletesen írtam a 101 Fotótipp sorozatban, itt most egy összegzést olvashatsz, ami kimondottan a tavaszi témákhoz kapcsolódik.

Növekedés és életenergia

Mi szimbolizálhatná jobban ezt az évszakot mint a megújulás, az újjászületés, az ébredés, a kibontakozás, vagy az életerő? Hogyan jelenítenénk meg ezeket a fogalmakat? Mivel kifelé áramló, terjeszkedő megnyilvánulásról beszélünk, a dinamizmust, a növekedést kell megmutatnunk. Erre az egyik legjobb megoldás, ha a békaperspektíva nézőpontjából készítjük el a felvételt.

Az előtérben lévő virágok óriásinak látszanak a jól megválasztott nézőpontnak köszönhetően.

A békaperspektíva egy alacsony pozícióból a magasba való tekintést jelenti. Vedd fel egy béka nézőpontját, és máris érthetővé válik, hogy ez a perspektíva honnan kapta a nevét, valamint az is, hogy miért tűnik oly hatalmasnak a környezet. Minél alacsonyabb helyzetből fényképezünk, annál monumentálisabbá tudjuk tenni az adott témát. A monumentalitás a nagyság, az erő, a rendíthetetlenség szimbóluma.

Atmoszféra

Elképzelhető, hogy a koránkelésre való biztatással nem tudom magam a szívedbe lopni. Aki korán kel, olyan látványvilágot lel, amit máskor nem. A tavaszi napok hajnali atmoszférája nyugodt, bensőséges hangulatot áraszt, valamint egy új dolog kibontakozását vetíti előre. Sokat számít a közeg, ha az illeszkedik mondanivalónkhoz, azaz a kép üzenetéhez.

Ilyen látvány nem fogad napközben.

Az ellenfény

A fényképezőgépre szemből érkező fényt nevezzük ellenfénynek. Az ellenfényben fényképezett téma kontúrja kerül megvilágításra, míg a felénk eső oldala derítetlen marad, azaz árnyékban lesz. Ez önmagában nem probléma, ha ettől a kép látványvilága nem csorbul. A gond akkor van, ha a fény és az árnyék különbsége (kontrasztja) olyan nagy, hogy a derítetlen felület már kivehetetlen, és az ellenfény által kiemelt kontúr elveszíti lágyságát. Természetesen deríthetünk vakuval vagy derítőlappal, de ebben a cikkben csak az évszak szempontjából tekintünk a témára.

Az ellenfény gyönyörűen kiemeli a témát.

A kora tavaszi napfény szerencsére elég gyenge ahhoz, hogy az ellenfény adta lehetőséget szépen ki tudjuk használni, főleg a napfelkelte és naplemente időszakában. A túl erős fény nem igazán kedvez ennek a jelenségnek. Az ellenfénynek fátyolfelhők jelenlétében is lehet szerepe, mert ilyenkor a vékony felhőréteg gyengíti a Nap erejét.

Színek és tónusok

A tavasz kétségtelenül a kivirágzás időszaka, azonban színei még visszafogottabbak, tónusai lágyabbak, finomabb átmenetet képeznek. Ezek mindegyike érzékelteti az évszak jellegzetes képi világát, és ha igazán tavaszt szeretnénk ábrázolni, akkor erre nem árt törekedni, tudatosan keresni azokat a helyszíneket, a helyszínek azon részét, ahol mindez visszaköszönhet.

Visszafogott és barátságos színek a képen.

Akkor lesz sikeres egy fénykép, ha annak üzenet egyértelmű a néző számára. Ehhez arra van szükség, hogy minden ami a képen szerepel, egymást erősítse. Tehát, ha mondanivalónk a tavasz éltető ereje, amit egy nyíló virágon keresztül mutatunk meg, akkor minden ebbe az irányba mutasson. Ennek megfelelően válasszunk napszakot, időjárási körülményeket, helyszínt, nézőpontot.

A cikkben leírtak szolgálhatnak közös nevezőként, azonban tuti recept nem létezik, és nem is kell, hogy létezzen. Fontos, hogy mindenki a saját elképzelése szerint alkosson. Ez az önkifejezés lényege, és ez így van jól.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató