Tónusok és kontraszt

2019. 04. 23. | Szalay Krisztián

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Minden egyes színnek, beleértve a semleges szürkét is, vannak sötét és világos árnyalatai, melyeket tónusoknak nevezünk. A teljes tónustartomány egy skálát képez a legsötétebb árnyalattól a legvilágosabb árnyalatig. Mivel ez egy szakmai blog, így illendő némi szakmaiságot vinni a témába legalább a tónusok elnevezéseit illetően.

A fotográfiában és a képfeldolgozásban a teljes tónustartományt öt részre szokás felosztani. A legsötétebb árnyalatokat árnyékoknak nevezzük. Ezt követik a sötét tónusok. A skála középső tartományában foglalnak helyet a középtónusok, amit a világos tónusok, és legvégül a csúcsfények követnek. Ezeken az elnevezéseken hivatkozunk az egyes tartományokra.

A tónusok közötti különbséget kontrasztnak nevezzük. Minél nagyobb a különbség a tónusok között, annál nagyobb a kontraszt. A legnagyobb kontrasztot az a szélsőséges eset jelenti, amikor egy fényképen szinte csak árnyékokat és csúcsfényeket látunk. Erre jó példa a cikk borítóképe. Kisebb a kontraszt egy olyan felvételen, ahol a tónusok zöme a középtartomány körül mozog, mint például egy ködös, borús tájképen, ahol nincsenek markáns eltérések a sötétebb és világosabb területek között.

Nem cél mindenáron nagy kontrasztot kapni, hiszen vannak témák, melyekhez csekély tónuskülönbség illik, de azt tudni kell, hogy a kontraszt növelésével a kép karakteresebbé válik, a térbeliség jobban kifejeződik, és összességében látványosabb eredményt kapunk.

Érdemes szürke tónusokban, azaz fekete-fehérben gondolkodni még akkor is, ha színes fényképet készítünk, hiszen nem a színek, hanem az árnyalatok, a sötét és világos váltakozása, egymáshoz való viszonya alkotja magát a képet. A plasztikussághoz, azaz a kidomborodó, térbeli formák megjelenítéséhez szükség van valamekkora kontrasztra. A klasszikus portréfotózásban is ezért világítunk egyik oldalról erősebben, hogy különbséget kapjunk a tónusok között.

Jól megfigyelhető a tónusok különbsége által létrehozott rajzolat, ami térbeli hatást eredményezett.
A színek további információként szolgálnak a néző számára, a kép jellegét továbbra is a tónusok, illetve azok kontrasztja határozza meg.

A fotós szem fejlesztéséhez, az érzék finomításához kezdd el szemügyre venni a különböző felületeken és formákon megjelenő fényeket és árnyékokat. Figyeld meg, hogyan változik egy épület falának rajzolata árnyékban, szemből vagy oldalról, súrlófénnyel megvilágítva különböző napszakokban. Készíts képet valamiről vagy valakiről a déli órákban, majd ismételd meg ugyanazt a beállítást a lemenő napfényben is, és vesd össze a kettőt! A téma kimeríthetetlen, de minden egyes megfigyelés gazdagabbá tesz.

A lényeg, hogy tudatosan figyeld a formákat, a fényeket és az árnyékokat, valamint ezek együttes hatását! Többet fogsz általa fejlődni mint gondolnád.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató