Tónusok és kontraszt

2019. 04. 23. | Szalay Krisztián

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Minden egyes színnek, beleértve a semleges szürkét is, vannak sötét és világos árnyalatai, melyeket tónusoknak nevezünk. A teljes tónustartomány egy skálát képez a legsötétebb árnyalattól a legvilágosabb árnyalatig. Mivel ez egy szakmai blog, így illendő némi szakmaiságot vinni a témába legalább a tónusok elnevezéseit illetően.

A fotográfiában és a képfeldolgozásban a teljes tónustartományt öt részre szokás felosztani. A legsötétebb árnyalatokat árnyékoknak nevezzük. Ezt követik a sötét tónusok. A skála középső tartományában foglalnak helyet a középtónusok, amit a világos tónusok, és legvégül a csúcsfények követnek. Ezeken az elnevezéseken hivatkozunk az egyes tartományokra.

A tónusok közötti különbséget kontrasztnak nevezzük. Minél nagyobb a különbség a tónusok között, annál nagyobb a kontraszt. A legnagyobb kontrasztot az a szélsőséges eset jelenti, amikor egy fényképen szinte csak árnyékokat és csúcsfényeket látunk. Erre jó példa a cikk borítóképe. Kisebb a kontraszt egy olyan felvételen, ahol a tónusok zöme a középtartomány körül mozog, mint például egy ködös, borús tájképen, ahol nincsenek markáns eltérések a sötétebb és világosabb területek között.

Nem cél mindenáron nagy kontrasztot kapni, hiszen vannak témák, melyekhez csekély tónuskülönbség illik, de azt tudni kell, hogy a kontraszt növelésével a kép karakteresebbé válik, a térbeliség jobban kifejeződik, és összességében látványosabb eredményt kapunk.

Érdemes szürke tónusokban, azaz fekete-fehérben gondolkodni még akkor is, ha színes fényképet készítünk, hiszen nem a színek, hanem az árnyalatok, a sötét és világos váltakozása, egymáshoz való viszonya alkotja magát a képet. A plasztikussághoz, azaz a kidomborodó, térbeli formák megjelenítéséhez szükség van valamekkora kontrasztra. A klasszikus portréfotózásban is ezért világítunk egyik oldalról erősebben, hogy különbséget kapjunk a tónusok között.

Jól megfigyelhető a tónusok különbsége által létrehozott rajzolat, ami térbeli hatást eredményezett.
A színek további információként szolgálnak a néző számára, a kép jellegét továbbra is a tónusok, illetve azok kontrasztja határozza meg.

A fotós szem fejlesztéséhez, az érzék finomításához kezdd el szemügyre venni a különböző felületeken és formákon megjelenő fényeket és árnyékokat. Figyeld meg, hogyan változik egy épület falának rajzolata árnyékban, szemből vagy oldalról, súrlófénnyel megvilágítva különböző napszakokban. Készíts képet valamiről vagy valakiről a déli órákban, majd ismételd meg ugyanazt a beállítást a lemenő napfényben is, és vesd össze a kettőt! A téma kimeríthetetlen, de minden egyes megfigyelés gazdagabbá tesz.

A lényeg, hogy tudatosan figyeld a formákat, a fényeket és az árnyékokat, valamint ezek együttes hatását! Többet fogsz általa fejlődni mint gondolnád.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt.

Itt az ideje, kell!

Legfrissebb bejegyzések

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Hogyan kezdjünk el látni?

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy bizonyos esetekben egészen élesen és konkrétan, élénk színekben látod a világot, máskor meg homályos, tompa, elmosódott látvány tárul eléd. Mi lehet a titka annak, hogy meglátjuk-e azt, ami az orrunk előtt van, és hogy érzékeljük-e egy adott látvány szinte objektív, harsogó élményét?

Olvass tovább

Tónusok és kontraszt

Vonatkoztassunk el a fénykép témájától, a fotón megjelenő színektől, az alkalmazott kompozíciós technikáktól, és egy egészen érdekes, mindent átható jelenséggel találjuk szembe magunkat, ami alapvetően határozza meg a kép jellegét.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató