Természet és fotózás

2014. 03. 02. | Szalay Krisztián

Bizonyára te is tapasztaltad már az erdei vagy vízparti séták nyugtató, terápiás hatását. A természet a maga szépségével, harmóniájával és energiáival segít bennünket elszakadni a világ zajától.

A stressz és a nyugtalanság meg tudja keseríteni a mindennapokat. Pedig a gondok és nehézségek ellenére élhetnénk vidáman, boldogan. Hogyan kapcsolódik ehhez a fényképezés?

A fényképezés kommunikáció. Vizuális kommunikáció. Minden fényképünkkel kommunikálunk, üzenetet hordozunk. Nincs ez másképp a természetben készült felvételekkel sem. A természetképek puszta látványa önmagukban képesek nyugalmat árasztani a kép szemlélőjében anélkül, hogy ténylegesen ott lennénk a felvétel helyszínén. Persze, egy fénykép nem fogja pótolni azt az élményt, amit a valós életben megtapasztalhatunk, azonban az esztétika csodákra képes.

A Wikipédia szerint az esztétika a szépség természetével foglalkozó filozófiai ág. A hangsúly a szépségen van. Amit szépnek látunk, gondolunk, érzünk, pozitívan hat ránk. Kísérletképpen idézz fel egy olyan pillanatot, amikor őszintén gyönyörködtél valamiben. Tölts el ezzel néhány pillanatot. Megvan? Milyen érzés ez számodra?

Az esztétika önmagában képes magasabb tartományba emelni érzelmeinket. Ez történik olyankor is, amikor egy fényképben gyönyörködünk. Ahogyan ránk, úgy másokra is hatással van a szépség és a harmónia. Minél több figyelmet szentelünk a pozitív érzelmeknek, annál több kellemes élményben lesz részünk az életben is. Ez nem misztika vagy ezotéria. Sokkal inkább maga az élet.

Érdemes néhány szót ejteni ennek miértjéről is. Fizikai univerzumunk energiából épül fel. Az anyag nem egy szilárd tárgy, hanem hullámok, rezgések. A gondolatoknak, érzelmeknek is vannak meghatározott hullámhosszai, tehát az is energia. Ugyan sokkal finomabb energia, mint a hang vagy a fény, de attól még létezik, és ezek az energiák mérhetőek is. Ezért létezhet az, hogy ha lehangoltan belépsz jókedvű emberek társaságába, feltehetően jobban fogod érezni magad. Átveszed azt a rezgést, ami abban a közegben uralkodik.

Ezért tehát arra bíztatlak, hogy járj minél többet a természetbe. A természet pozitív energiával tölt fel. Ha már úgyis szeretsz fényképezni, örökítsd meg azt, ami számodra a legcsodálatosabb és mutasd meg másoknak is! Fotósként sokkal többet tehetünk a pozitív jövő érdekében mint elsőre gondolnánk.

Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató