Gyors siker fotósként: growth hacking az online marketing segítségével

2018. 12. 21. | Máté Balázs

Ha nem csak magadnak szeretnél fotózni, biztos felmerült már benned sokszor a kérdés, hogyan juthatnál el minél több emberhez fotóiddal, esetleg szolgáltatásaiddal.

Legyél csak hobbi fotós, aki csak meg szeretnéd mutatni művészetét a világnak, vagy profiként ebből szeretnél élni, mindenképpen érdemes az online marketing erejét kihasználnod, hiszen ez vezet a gyors üzleti sikerhez (manapság az ilyen költséghatékony megoldásokat growth hacking-ként is emelgetik). Összeszedtem Neked a 3 legfontosabb online marketing trendet, melyekre érdemes lesz odafigyelned 2019-ben.

1. Még mindig a tartalom a király

A tartalommarketing már jó ideje az online marketing mozgatórugója. Tartalom nélkül nincs élet. De te szerencsés vagy, hiszen tartalomgyártással foglalkozol. Képes, videós tartalmakat készítesz nap mint nap. Persze-persze sokat hallottad, a tartalommarketing a szövegek írásáról szól. Igen, ebben sok igazság van, hiszen az emberek nagyrészt a Google szöveges keresőjét használják, de számodra a képkereső is nagyon releváns. A szöveges kereső persze csak akkor talál majd rád, ha írsz, mégpedig részletesen írsz dolgokról. Ha pl. foglalkozol glamour fotózással, és erről nincs fent egy részletes szolgáltatás leírás az oldaladon, soha nem találnak meg majd azok, akik galmour fotózást szeretnének. Persze, ha valaki nem ismeri ezt a kifejezést, és rákeres a Neten arra: „Szép képek rólam a férjemnek”, akkor még mindig nem te vagy az embere, ha nem írtál mondjuk egy cikket arról, mire is jó a galmour fotózás.

A tartalom és a SEO

De! Most jön a te nagy előnyöd másokhoz képest! Rengeteg képed van, mellyel illusztrálhatsz egy tartalmat. A képekről írsz pár sort, és már készen is van egy több oldalas, értékes tartalom. Máris megtalálható vagy a Google képkeresőjében és szöveges keresőjében egy csomó jó kifejezésre, melyet potenciális ügyfeleid beírhatnak. Persze, ez akkor is igaz rád, ha csak hobbi fotósként szeretnéd megmutatni képeidet a világnak.

Mire jó még ez a tartalom?

Ha van Facebook vagy egy 10.000 követőnél nagyobb Instagram oldalad, ezeket akkor használod ki a legjobban, ha a közösségi oldalaidról weboldaladra tereled a közönséget. Miért? Mert a weboldalad egy korlátlan lehetőségű, saját tulajdonú média. Örök. Sokkal több mindent megmutathatsz itt magadból, képeidből szolgáltatásaidból, mint a közösségi médiumokban. Ezt az átvezetést legjobban egy érdekes blogposzttal, cikkel teheted meg. Erre ismételten jó az előbbi tartalom.

2. Keresőoptimalizálás

Amikor az egyetemen vagy tanfolyamokon a SEO-hoz, azaz a keresőoptimalizáláshoz érek, mindig előveszem Jay Conrad Levinson, a gerilla marketing nagy alakjának mondását: Ha készítettél egy honlapot, és azt senki nem látogatja, olyan, mintha integetnél egy sötét szobában: senki nem tud róla, hogy mit csinálsz, csak te. Nos, a SEO a lámpa. Tapasztalataink szerint a keresőoptimalizálás az az online marketing eszköz, mely a leginkább költséghatékony módon segíti elő egy honlap látogatóinak növekedését. Mi is az a SEO, a keresőoptimalizálás? Részletesen erről itt írtam. De ha röviden össze szeretném foglalni, azon módszerek összesége, melynek segítségével weboldaladra több találat érkezhet a Google-ből.

Mi kell ehhez? Többek között egy gyors és keresőbarát weboldal. Mit is jelent ez?

A Google 2018-tól a mobil weboldalakat tartja a rangsorolás szempontjából elsődlegesnek. Elengedhetetlen, hogy mobilon is megfelelő legyen weboldalad betöltődési sebessége, ezért a Google számára is fontos rangsorolási szempont lett ez az elmúlt években. Azt, hogy weboldalad elég gyors-e könnyen lemérheted, legbiztosabban a Google saját eszközével ITT. Amennyiben az eredményed 70% alatti, sürgősen keress egy másik honlapkészítő céget.

3. A fotósok számára elengedhetetlen online marketing eszköz 2019-ben is: a közösségi média

Hagy szögezzem le, a weboldal és a SEO fontosabb számodra, mint bármely social media eszköz. De ha ez már rendben van, akkor ideje a forgalmat a közösségi médiumokról a weboldalra terelni. Ehhez persze jól kezelt közösségi média felületek kellenek. Van Facebook oldalad? Jó! Posztolsz rá naponta? Jó! De ne állj meg itt! Irány az Instagram és a Pinterest! Minden fotósnak ott a helye ezeken a platformokon!

Van azonban egy nagy hiba, amit rengeteg fotós elkövet a közösségi médiumokban. Mégpedig a fotó féltés. Én sem szeretem, ha lopják a szövegeimet az ingyenélők (sokszor megteszik), ezért elítélem a fényképek jogtalan felhasználását is. De azt javaslom, készíts olyan fotókat, melyeket vihet mindenki, amerre csak akar. Persze jól láthatóan, nehezen letörölhetően tedd rá logódat és weboldalad címét. Ezen fotók elkészítését pedig írd a marketing költségek közé. Weboldaladon a felhasználási feltételek közé írd le, hogy azon fotókat, melyeket a közösségi média felületeken megosztasz, és logóval látsz el, nyugodtan felhasználhatja bárki, amíg a fotón jól kivehetően látszik a logód és weboldalad címe. Már nincs is más dolgod, mint minden nap lőni egy pár képet, egyedi szöveggel megosztani közösségi oldalaidon, és hagyni, hadd terjedjenek.  Hírneved futótűzként terjed majd velük.

Fotós online marketing trendek 2019-re összefoglalva

Mit kell tehát tenned, hogy weboldalad forgalmát drasztikusan megnöveld 2019-ben?

  • Gyárts szöveges és képes tartalmakat a Google és a közösségi médiumok részére
  • Szerezz be egy keresőbarát weboldalt
  • Kezeld kreatívan Facebook, Instagram és Pinterest oldaladat

Ezen három tanács segítségével egy év múlva ilyenkor akár kétszer-háromszor nagyobb forgalmú weboldal áll majd rendelkezésedre.

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató