Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.
Fórum / Általános fényképezés / Éjszakai fotózás

Éjszakai fotózás

Létrehozta: Nagy Norbert10 hozzászólás

Szalay Krisztián

Imre, nagyon szívesen!

2017-10-20 14:46:14 • Szalay Krisztián

Kovács Imre

Köszönöm válaszod.

2017-10-20 12:16:30 • Kovács Imre

Szalay Krisztián

Szia Imre!

Mindegy, hogy természetes vagy mesterséggel fény adja a világítást, a fény ereje a lényeg a helyes expozíció szempontjából. Tehát meg kell határozni, hogy mennyi fény áll rendelkezésre. Ezt vagy külső fénymérővel teheted meg, vagy digitális technika esetén próba exponálással. Ha azt látod, hogy alulexponált a kép, akkor hosszabb záridőt kell állítanod, túlexponálás esetén pedig fordítva.

2017-10-19 10:11:36 • Szalay Krisztián

Kovács Imre

Sziasztok! Szia Krisztián!
Szeretném megkérdezni, de bár lehet hogy butaság lesz a kérdésem.Ha valami pl épület,szobor.. mesterséges fénnyel van megvilágítva honnan tudhatom hogy mennyi ideig kell a zárnak nyitva lennie ahhoz ,hogy ne égjen,vagy ne bukjon be az elkészült kép.

Válaszod előre is köszönöm!

2017-10-18 13:04:31 • Kovács Imre

Pataki Péter

Hát, ha nem akarsz a lamelláid számára hagyatkozni, használhatsz - különböző ágszámú - csillag szűrőket is. Ide is linkelek neked párat a széles választékból, ár szerint rendezve:
http://www.argep.hu/trend/CSIL/Csillag-szueroe.html
Üdv:
P.

2013-02-20 11:14:45 • Pataki Péter

Tajti Krisztián

Szia Zoltán!

Közben utánajártam én is a dolognak!A blende lamelláinak számától függ,h.hány ágú lesz a csillag!6 lamella=6 ágú csillag,8 lamella=8ágú csillag és 9 lamella=18 ágú csillag!Hogy miért duplázódik a 9 lamella tagnál azt mondjuk még nem értem…Valóban nagyon izgalmas terület az éjszakai fotózás és látványos képeket készíthetünk ilyenkor!

2013-02-14 10:30:52 • Tajti Krisztián

Balotai Zoltán

Üdv Tajti Krisztián!
Most olvasom a fórumokat és látom, hogy a kérdésedre még nem érkezett válasz. Saját tapasztalatom alapján az éjszakai fényforrások csillag formáját a blende jelentős szűkítésével érheted el. Az, hogy a csillagodnak mennyi ága lesz a blendéden található palástok (remélem így nevezik :-) számától (is) függ. Természetesen a rekesz ilyen mértékű szűkítése lényegesen hosszabb expozíciós időt követel meg, tehát állvány szükséges, de ezt gondolom te is tudod. Azt nem tudom - de nem hinném - hogy speciális objektívre lenne ehhez szükség, mert nekem pl Kitobijaim vannak, de ezekkel is szép eredményeket lehet elérni. Magam is gyakran készítek éjszakai felvételeket, szerintem nagyon izgalmas területe ez a fotózásnak. Remélem tudtam segíteni!

2013-02-12 20:41:54 • Balotai Zoltán

Tajti Krisztián

Kedves Fórumozók!

Mitől függ az,h. az éjszakai képeken a pontszerű fényforrások hány ágú csillagot rajzolnak?Illetve milyen objektívvel lehet ezt elérni?Van valakinek tapasztalata és/vagy vélemény az alábbi dologgal kapcsolatban?Ha igen akkor ne tartsa magába :D

2013-01-26 10:24:34 • Tajti Krisztián

Szalay Krisztián

Szia Norbi!

A legegyszerűbb megoldás az, ha a fotózást a naplemente utolsó fázisaiban végzed, amikor olyan színű az égbolt, amilyet a képen akarsz látni. Az autót külön be kell világítani. Használhatsz folyamatos fényt és villanófényt is. A legjobb megoldás a stúdióvaku, de gondolom ilyen nem áll rendelkezésre. Szinkronba köthetsz több riportervakut is, hogy jobban be tudd világítani a gépet. Ha riportervakuval dolgozol, akkor legalább a diffúzort tedd fel, az valamelyest szórja a fényt. Ebben az esetben a zársebességet a vakuszinkron határozza meg (például 1/125), majd ehhez választasz fényérzékenységet és rekeszt is. Ezek az értékek mind az aktuális fényektől fognak függeni.

2012-07-22 22:15:39 • Szalay Krisztián

Nagy Norbert

Szia Krisztián!

Nem rég el kezdtem érdeklődni az éjszakai fotózás iránt és sok képet láttam amiket korom sötétben csináltak meg külső fények segítségével (zseblámpa). Láttam olyat is amikben például egy autóval csináltak hasonlót,de úgy hogy közben az ég kékes árnyalatú volt és szeretnék én is elkészíteni egy ilyen képet. A kérdésem az lenne hogy mit javasolsz milyen beállításokkal érdemes fényképezni , és elég egyszer bevilágítani az adott tárgyat hosszú záridő mellett, vagy inkább úgy érdemes hogy több kép készítésével mindig mást megvilágítani az adott tárgyon, majd a képeket egymásra illeszteni? Továbbá milyen fényt érdemes használni , pl.: szórt fényt, valamilyen színű fényt stb.. ?

Előre is köszönöm a segítséget!

2012-07-22 18:27:24 • Nagy Norbert

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató