Fórum / Általános fényképezés / Objektív kiegészítők (szűrők)

Objektív kiegészítők (szűrők)

Létrehozta: Réti Attila42 hozzászólás

Karpovics András

Szia.
A sigma Art lencsémhez Hoya HD-t vettem. Mi a véleményed. Jobban jártam volna Cokinnal?
Ég tervben van egy fox 50-es és egy fix 85-ös obi. Sztem a jövő hónapban be is húzom őket. Azokhoz inkább cokint vegyek?

Egyébként ha már obi, 50-esből nikont tervezek (ez a leg olcsóbb) 85-ösből viszont samyangal szemezek. Régebben említetted már nekem a 14mm-esét. Onnan ragadt meg. A manuál focus pcit zavar, félek h túl lassú lesz. Neked egyébként volt vele tapasztalatod? Mi a véleményed róla? Vagy maradjak márkapárti?
Nagyon szépen köszönöm a segítséged.

2016-12-12 22:47:30 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Szia András!

Szerintem a legnagyobb méretű lapszűrő használható hozzá, nem lóg bele. 14-16mm körül biztosan nem. Érdemes lenne elmenned egy olyan kereskedésbe, ahol lehet ilyet kapni, és ott meg is tudnál róla győződni. Ha veszel egy ilyen jó obit, ahhoz szűrőt is jót vegyél. Mondjuk a Cokin pont tökéletes. De azt hangsúlyozom, hogy a legnagyobb méret kelleni fog.

2016-12-12 17:32:13 • Szalay Krisztián

Karpovics András

Szia Krisztián.
Újabb kérdéssel zavarnálak. Kinéztem egy új lencsét. Az eddigi Nikon 10-24mm szeretném leváltani egy Sigma 8-16mm. Ennek az az oka, hogy a Nikonom 10mm-en nagyon látszik a szférikus aberráció. Zavar. Sigma teszképeken nem nagyon láttam ilyet. Egy problémám lenne vele mégpedig, h nem lehet rá polárszűrőt tenni. Én e nélkül nem is fényképezek. Van-e megoldás ilyenkor? Mit tudok tenni?
Néznék más lencsét, de nem igazán találok olyat ami 10mm-en tökéletes lenne. Nekem pedig ez a gyujtótáv a legjobb (ASP-C sensoron) Esetleg tudsz valami más alternatívát? Nem kell hogy állítható legyen a gyujtótás.

Előre is hálásan köszönöm a segítséged.

2016-12-09 09:54:02 • Karpovics András

Szalay Krisztián

Kedves Csaba!

Elméletelig igen, megoldás lehet, de még soha nem próbáltam, így tuti biztosat nem tudok mondani.

2016-11-10 13:57:21 • Szalay Krisztián

Lajkó Csaba

Kedves Krisztián!
Az első tükrös, Sony alpha 200-as gépemmel lassan eltelik 8 hónap, és ez idő alatt valahol 3-4000 expo készült.
Azonban újabb kérdésem merült fel. Örököltem többek között egy Carl Zeiss pancolar 1.8/50 obit, ami még ugye analóg M42-es bajonettel. Mivel használtam makrózáshoz M42/SONY-A bajonett átalakítót a szintén analóg HELIOS 44-2 obimhoz, így ezt is kipróbáltam, de nyilván ezzel is csak makrózni tudok. Azonban szeretném portréra is használni. Teljesen laikus kérdésem az lenne, hogy esetleg ha találok olyan átalakító gyűrűt, amivel közelebb kerül az obi a tükörhöz, az megoldás lehet? Ugyanis a meglévő átalakító gyűrűsorom különböző méretű, és 1-es, 2-es és 3-as számozás van rajtuk, nyilván az 1-es a legvékonyabb. Ez alapján gondolom úgy, hogy létezhet mondjuk nullás is, amivel az obi nem kerül távolabb a tükörtől. Lehet hogy rosszul gondolkozom, de a lényeg, hogy ha már van ez az objektív, mindenképpen kihasználnám.

2016-11-07 09:17:02 • Lajkó Csaba

Szalay Krisztián

Attila, nagyon szívesen!

2016-10-24 14:43:21 • Szalay Krisztián

Varga Attila

Szia Krisztiàn!

Köszönöm a vàllaszodat,akkor beszerzem eggyet ès kiprobàlom.
Szèp napot!

2016-10-24 14:15:00 • Varga Attila

Szalay Krisztián

Szia Attila!

Mindegyik objektívhez ajánlatos a polárszűrő. Nagylátószögnél is csodálatos eredményeket lehet vele elérni. Persze, nagymértékben függ az adott fényviszonyoktól, de azért jó, ha van. Nekem a CPL (cirkuláris polár) az, ami mindig nálam van. Ajánlom az ND és GND szűrőket, amik a hosszú expót és az átmenetes alexponálást teszik lehetővé. De alapvetően a polárt ajálom.

2016-10-24 10:05:34 • Szalay Krisztián

Varga Attila

Szia Krisztiàn
Azt szeretnèm megkèrdezni hogy 16-35 vagy70-200 obihoz èrdemes e polàr szűrőt vàsàrolnom?Halottam olyat hogy polàr szűrőt 35mm felett èrdemes hasznàlni.Nem tudom igaz e ezèrt szeretnèm segitsèged kèrni.Ès mèg annyi hogy te hasznàlsz ilyen szürőket?Termèszet fotozàshoz mit ajànlasz?

2016-10-22 19:40:36 • Varga Attila

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Örülök, hogy tudtam segíteni!

2016-01-12 20:26:34 • Szalay Krisztián

László Zsuzsanna

Nagyon szépen köszönöm a választ s segítséget!

2016-01-12 20:19:18 • László Zsuzsanna

Szalay Krisztián

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon jó a kérdésed, örülök, hogy kitérünk erre is! A Cokin szűrőinél a P jelölés a szűrőlapok méretére utal. Ez a legelterjedtebb méret, használhatod bátran a gépeddel. Azonban vannak korlátai. Jogos a felvetésed, való igaz, hogy nagyobb átmérőjű lencséknél és nagylátószögű objektíveknél előfordulhat, hogy a kép szélei vignettálnak. Az általad leírt szűrőátmérőkkel nem lesz gond, még nagylátószög esetén sem.

Ha már így feldobtad a témát, rá is kerestem, hogy van-e bővebb írás, és találtam egy nagyon korrekt összefoglalót. Egyszerűen és érthetően minden benne van, amit erről tudni érdemes gyakorlati szempontból. Itt a cikk.

2016-01-12 15:32:20 • Szalay Krisztián

László Zsuzsanna

Kedves krisztián!
Kreatív lapszűrőkkel kapcsolatban lenne egy nagyon kezdő jellegű kérdésem… Tudom, hogy a különféle átmérőjű objektívekhez különféle adaptergyűrűkkel lehet a szűrőtartót felrögzíteni, de maga a szűrőtartó mérete mennyire "univerzális" a különféle objektívátmérőkhöz (nem-e takarná le a kép széleit)? Szeretnék beruházni egyre, viszont a webshopjukban csak ennyit írnak róla: Cokin P szűrőtartó 32mm-es szűrőhöz.  A P jelölés nemtudom mire utal; a 32mm-es szűrő(lap?) nemtudom, megfelelő méretű lenne-e egy 52 ill 67mm átmérőjű objektívhez.
Válaszodat köszöm.

2016-01-12 09:44:23 • László Zsuzsanna

Szalay Krisztián

A közgyűrűk tökéletesen megfelelnek a célnak. Ha pedig igazán szép képet akarsz, akkor kihuzatot veszel és egy alap objektívet. Egyelőre próbáld ki közgyűrűkkel.

2015-02-12 14:55:35 • Szalay Krisztián

Budai Edvin

Szervusz Krisztián!
Szeretnék makrót fotózni, de a jelenlegi 18-105-ös obi nem a legjobb erre a célra. A kérdésem az lenne, hogy mi lenne a megoldás erre a dologra. Természetesen tudom, hogy vannak erre megfelelő makró obik, de én gondolkodtam a közgyűrűkben is. Olvastam makró előtétlencséről is. Véleményed szerint mi lenne a megoldás egy kezdő fotósnak. Mondjuk maradjunk az obinál és a közgyűrűnél.
Köszönöm a válaszod!
Edvin

2015-02-12 12:00:49 • Budai Edvin

Szalay Krisztián

Rátekerheted, de nem érdemes, mert mind a kettő szűrő csökkenti a fényerőt. Ráadásul a polár is védi a frontlencsét, tehát felesleges mind a kettő. Majd írd meg a tapasztalataidat a polárral kapcsolatban!

2014-08-02 10:27:16 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Szia Kriszitán!
Nekem csak egy rövid és egyszerű kérdésem van. :) Mikor megvettem az obimat vettem hozzá UV-szűrőt. Most viszont vettem egy polárszűrőt is. Rátekerhetem az UV-szűrőre, vagy érdemesebb külön használni őket?

2014-08-02 09:37:09 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Igen és nem is. Az UV szűrő az UV tartományban szűr meghatározott fény hullámhosszokat, tehát valamit használ, de ennek inkább a filmes korszakban volt meghatározóbb jelentősége. Digitálisnál inkább a frontlencsét védjük vele. Ha olcsó, rossz minőségű szűrőt használsz, az többet árt mint használ a képnek. Ha most választasz szűrőt, akkor inkább válassz egy jobb minőségű polarizációs szűrőt. Nem olcsó, de egyrészt védi az obit, másrészt pedig ennek veszed a legtöbb hasznát. Érdemes a jobb márkák között nézelődni. Ne feledd, hogy ezek az eszközök optikai hatásokat eredményeznek, tehát fontos a jó minőség.

A makrózáshoz közgyűrűt, a gyújtótávolság többszörözéséhez pedig telekonvertert vásárolj, ha erre ténylegesen szükséged van. Ezeket nem az objektív elé, hanem az objektív és a váz közé kell csatlakoztatni. Nem olcsó eszközök ezek sem.

2014-08-01 11:55:45 • Szalay Krisztián

Busa Zoltán

Üdv. Krisztián!
Köszönöm az eddigi válaszaidat! Lenne néhány szűrővel, lencsével kapcsolatos kérdésem. Igazából mire jó egy UV szűrő? Tényleg csak azt szolgálja, hogy megvédje az optikát? Megvédje a káros sugárzásoktól? Vagy van neki valami hatása a lefényképezett képre is? És van e különbség egy olcsóbb mondjuk 1500Ft -os vagy egy 15.000Ft -os szűrő közt?
A másik kérdésem a makrózással kapcsolatos. Ezzel a géppel amit vettem d3300 és a rajta lávő 18-55 kitt obival, nem igazán lehet makrózni. Talán 30cm -ről…... tudom lehet kapni makro obit is, de a költsége miatt most nem engedhetem meg. A kérdésem az lenne, hogy lehet e az obim elé tenni, mondjuk egy 10X makro lencsét? Ha felteszem, azzal érek e el eredményt? Fogok tudni vele néhány cm -ről szép képet készíteni? És még egy kérdés, valahol láttam olyan obira tekerhető lencse egységet, ami x2 képet csinál, tehát a meglévő kb.3X -os zommomat megkétszerezi. Létezik ilyen?  Válaszodat köszönöm! Üdv!

2014-07-31 18:50:16 • Busa Zoltán

Réti Attila

Köszönöm a választ, egy polárszűrőt már be is szereztem és sok hasznát veszem. A következő az ND szűrő lesz.

2013-10-02 13:02:58 • Réti Attila

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató