Fórum / Általános fényképezés / Objektív választás

Objektív választás

Létrehozta: Réti Attila732 hozzászólás

Szalay Krisztián

Kedves Éva!

Való igaz, hogy Nikon párti vagyok, de ez nem jelent semmit. :)
Ha APS-C szenzorod van, az csak jó ebben az esetben, mert számíthatsz egy gyújtótávolság szorzatra is. Tehát mondjuk egy 200-300 mm-es obi már jó lesz mókust fotózni. Ugyan tényleg nem vagyok járatos Canon obik terén, de úgy gondolom, hogy ár/érték arányban egyik legjobb választás lenne neked ez:
Canon EF 70-200 f/4

A fényereje elég jó, hobbi célra, az APS-C szenzoros gépedhez pedig kiváló. Azt nem tudom, hogy a gépedben, illetve ebben az obiban van-e fókusz motor. Ha valamelyikben van, akkor tudsz autofókusszal dolgozni, ha nincs egyikben sem, akkor marad a manuális. Ennek lenne érdemes utána járni.

Ami pedig a makróobit illeti, elképzelhető, hogy jól járnál egy nagy fényerejű alap objektívvel és egy közgyűrűvel vagy közgyűrű szettel. Gyönyörű képet alkot, és jóval kedvezőbb az ára is. Ráadásul csodaszép képet rajzol.

2014-06-19 13:26:20 • Szalay Krisztián

Murányi Éva

Sziasztok, Szia Krisztián! :)

Van egy Canon Eos 100Dm, újonnan, objektívvel vásároltam. Jelenleg Angliában élek és nagyon szeretek(szeretnék) például nyuszikat, mókusokat fotózni, csak sajnos a 3x-os optikai zoom ezt nem teszi (megelelő módon) lehetővé, mert olyan közel kell mennem hozzájuk, amit már nem tolerálnak, elillannak.. :)

A másik dolog, ami még közel áll hozzám, az az apró dolgok megjelenítése, a kicsiny részletek tűéles visszaadása.

El is jutottam odáig, hogy objektívparkom részét szeretném, hogy képezze egy úgynevezett macro objektív és egy zoom objektív (amellyel nem zavarom meg a félénkebb állatot sem, messziről éles képet készíthetek róla)

Átgondoltam azt is, hogy ugye ez egy APS-C méretű gép 18 Mp CMOS szenzorral…
Szeretnék-e a későbbiekben full frame-et? Nem, nem szeretnék.. Tökéletesek nekem az APS-C-sek..

Felmerült bennem az is, hogy talán van már valamilyen objektív, ami az általam áhított mindkét funkcióra alkalmas lehet.. (?!) Hiú ábrándnak tűnik..

Szeretnék lojális maradni a Canonhoz és objektívet is tőlük választani.. néztem a palettájukat.. már hetek óta nézegetem őket, de nem tudom mi alapján szűkítsek.

Ár alapján nem szeretnék szűkíteni, hosszútávú megbízható társat szeretnék.. Persze az sem zavarna, ha ár-érték arányban a legjobbat találnám meg.. Körülbelül arra gondoltam, hogy olyan 500-600 angol fontot szánnék egy darabra maximum, vagy ha véletlenül mégis létezik ezt a két funkciót felvonultatni tudó, akkor olyan max 800-900 fontot.

Nem tudom kihez fordulhatnék.. (rajtatok kívül), A pár befutott fotográfus ismerősöm olyan magasan hordja az orrát, hogy nem "tudnak" nekem segíteni..

Vagy, ha esetleg tudtok valakit, akit Canon témában keresni kell(Krisztiánról olvastam, hogy Nikon párti.. :)) vagy valamilyen fórumot, ahol érdeklődnek, annak is rendkívüli módon örülnék.. :)

Előre is köszönöm a választ…

2014-06-18 15:22:40 • Murányi Éva

Szalay Krisztián

Mind a két objektív kompatibilis a gépeddel, hiszen mindkettő Nikon foglalatos, DX formátumra. Tehát mind a kettőt használhatnád hozzá nyugodtan. Egy jó táskával nem probléma, ha két obival mászkálsz.

2014-06-05 11:49:01 • Szalay Krisztián

Barabás Gergő

És bocsánat, hogy külön írom, a 200-as is kompatibilis lenne? Mert olvastam, hogy 18-55-ös mellé (amilyenem nekem is van) lehet egy 55-200-as. Ez fényképezés terén mennyire macerás, két objektívvel mászkálni?

2014-06-04 17:08:08 • Barabás Gergő

Barabás Gergő

Köszönöm a gyors választ, sokat segítettél. És akkor elvileg a 18-105 -ös is kompatibilis a gépemmel?

2014-06-04 16:45:36 • Barabás Gergő

Szalay Krisztián

Szia Gergő!

Mindkét objektív jó választás lehet, függően attól, hogy mit fotóznál leginkább. Írtad ugyan, hogy nincs konkrét téma, úgyhogy leírom, hogy mire számíthatsz ezektől az objektívektől. Előtte egy kis tananyag. :)

A 18-105 vagy az 55-200 számok a gyújtótávolság (átszámított) értékét adják, aminek a látószöghöz van köze. Tehát ez egy tartomány, hogy mekkora szögben fog látni az objektíved. Az 50mm-es gyújtótávolságot vesszük alapnak (ezért alapobi), mert ennek a látószöge felel meg az emberi szem látásának. Ez adja a legtermészetesebb hatást. Minél rövidebb a gyújtótávolság az 50mm-hez kéepst (pl. 18mm), annál nagyobb szögben fogsz látni, annál tágasabb tereket kapsz. Ezért nevezzük az 50mm-nél rövidebb gyújtótávolságú obikat nagylátószögű objektívnek. Ha pedig növekszik a gyújtótávolság, akkor egyre szűkebb szögben fogsz látni. Hétköznapi kifejezéssel élve, közelebb hozza a távolabbi dolgokat. Persze nem hozza közelebb, csak a látószög szűk. Ezek a teleobjektívek.

Nagylátószöggel (pl. 18mm) tágas tereket, tájakat, épület belsőket, rendezvényeket, riport jellegű képeket tudsz készíteni, teleobjektívvel (pl. 200mm) sportfotókat, állatokat, madarakat, közeli portrékat. Ha nekem kéne választani, akkor a 18-105-öt választanám azért, mert azzal lehet teret érzékeltetni. Az 55-200-as obin nincs nagylátószög, annak hosszabb a teléje, tehát sokkal szűkebben lát mint a 105mm, az kimondottan távoli témák fotózásához jó.

Remélem tudtam segíteni.

2014-06-04 15:57:38 • Szalay Krisztián

Barabás Gergő

Kedves Krisztián!
Nemrég vettem egy Nikon D5200 - t, AF-S DX Nikkor 18-55 mm f/3.5-5.6G VR objektívvel, de szeretnék hozzá venni egy másik objektívet, amivel kicsit jobban tudnék zoomolni. (Utánanéztem egy kicsit, és azt találtam, hogy ez alapzoomnak számít, kb. azt tudom vele fényképezni vele, amit a szememmel is látok.) Találtam is két objektívet, de nem tudom melyik kompatibilis a gépemmel, és melyiket lenne érdemesebb választanom: az egyik Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR objektív, a másik pedig Nikon 55-200/4-5.6 AF-S ED VR DX objektív. Melyikkel kb. milyen képeket tudnék csinálni? Melyik mivel jobb, mint a mostani objektívem?
És ha nem gond, meg szeretném még kérdezni (bár nem ehhez a témához tartozik), hogy ez a gép kb. milyen szinten a többi türkörreflexes gépekkel szemben? (Ha az segít, egyelőre csak hobbiszinten fényképezek, nincs konkrét téma, amire hangsúlyt szeretnék helyezni.)
Válaszodat, és tanácsaidat előre is köszönöm.

2014-06-04 12:56:28 • Barabás Gergő

Szalay Krisztián

Az APS-C és a CMOS a szenzor méretére és technológiájára utalnak. Ha erről bővebben szeretnél olvansi, rengeteg site foglalkozik vele, érdemes a Google-ben rákeresni. A Nikon D3100-ban CMOS szenzor van. Az alapobjektív helyett kitobjektívet akartál mondani? Mert más a kettő. Alapobinak az 50 mm-es gyújtótávolságú obit mondjuk, kitobinak pedig azt az objektívet, amit a fényképezőgép vázához adtak szettben.

2014-05-19 21:24:20 • Szalay Krisztián

Tamás László

Köszönöm szépen a gyors választ.
Közben rájöttem, hogy két különböző objektívet néztem, és ezért nem tudtam hogy mihez kezdjek a (C) - vel.
http://lensbuyersguide.com/hu/lens/compare/665-434

Egy nikon d 3100-asom van és ennek az alapobjekívjét szeretném lecserélni. Keresgélés közben találkoztam az APS-C szenzor, és CMOS kifejezésekre, amikkel nem tudtam zöldágra vergődni, Kérlek szépen foglald össze röviden, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések (Arra keresem a választ, hogy kompatibilis-e a nikon d 3100-asommal?)

2014-05-18 18:04:00 • Tamás László

Szalay Krisztián

Kedves László!

Most néztem utána, hogy mit jelent ez a jelölés. A Pixinfo portálon találtam rá utalást. Azt írja, hogy a Sigma bevezetett egy kategorizálást a jobb obijai között. A (C) jelzés a Contemporary (kortárs) besorolásra utal, amivel a kortárs fotóművészeket célozta meg. Úgy fogalmaz, hogy "értelmezés szerint elsősorban a komolyabb elvárással rendelkező amatőr fotósoknak szánja a gyártó".

2014-05-18 08:15:01 • Szalay Krisztián

Tamás László

Szia Krisztián!
Nekem is lenne egy kérdésem egy obival kapcsolatban:
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM (C) obival kapcsolatban szeretném megtudni hogy mi az zárójelben levő C mit jelent? Nem mindig látom a jelölésnél.
Előre is köszönöm.

2014-05-18 01:42:45 • Tamás László

Réti Attila

Az előző topicban is leírtam hogy milyen gépet vettem, most kezdtem el a fotózást, de szeretném komolyabban csinálni. Ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy milyen obit vegyek az elején. (Én nézegettem a Sigma és a Tamron obikat is) mennyire éri megvenni az ilyeneket. Olcsóbb és ezért a minősége is rosszabb tudom.
Nektek van valami tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Előre is Köszönöm a tanácsokat.

2013-09-24 09:39:54 • Réti Attila

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató