Fórum / Általános fényképezés / Vakuk és tartozékaik

Vakuk és tartozékaik

Létrehozta: Tolnai Ádám55 hozzászólás

Bogya Tünde

Erről mi a véleményetek? Tényleg olyan jók? használt valaki?
https://www.youtube.com/watch?v=lA_sMzbg8FY
https://www.youtube.com/watch?v=RlauhNZGJJA&t=41s

2018-08-23 13:46:36 • Bogya Tünde

Bogya Tünde

Sziasztok!
Yongnuo 685-ös vakumat szeretném összehangolni a nikon d7200as fényképezővel, hogy állványról villantson és úgy halottam egyszer hogy ezt meg lehet oldani valamilyen beállítással is vezérlő nélkül.Vagy nem?
Akkor milyen vezérlőt érdemes vásárolni ami elvillant majd a jövőben 2 vakut is és milyen vakut ajánlotok második vakunak?
És ha ernyőt is szeretnék bele tenni akkor milyen típusú csatlakozót ajánlotok az állványra?

Tudom sok kérdés !
Köszi a türelmet,
Tünde.

2018-08-23 13:26:08 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Gábor!

Néha, amikor tárgyat kell fotóznom, egy diffúz tárgysátrat használok, két oldalról (és olykor felülről is) megvillantva 500Ws-os fejgenerátoros vakukkal. Gyakran még softboxot is használok mellé, ha a feladat úgy kívánja. A softbox és a tárgysátor együtt gyönyörű szórt fényt ad, de nem feltétlen kell ennyire túlzásba vinni a dolgot. Téma és felhasználás függő a dolog.

Egyébként lehet jó bármelyik, amit írtál. A kérdés az, hogy milyen felületű és mekkora tárgyakat szeretnél fotózni?

2017-12-16 11:16:35 • Szalay Krisztián

Kelemen Gábor

Szia Krisztián!

Tárgyfotózáshoz kaphatók különböző tárgysátrak, beépített vagy külön világítással.
Szeretném megkérdezni, hogy használtál már ilyet, vagy mi a véleményed ezekről? Van olyan ami beépített leddel van, van ami csővel és olyat is találtam ahol külön lehet a világítást kis állványokkal rakosgatni. Néhány link, hogy mire gondolok:
https://mikrosat.hu/hs-60s-led-es-targysator
http://photoking.hu/termekek/studiotechnika/targysator-korfennyel-60x60x60cm/
http://fotosarok.hu/szakuzlet/termek.php?product=caruba_d44014_carubatargysator60x60lampaesallvanyszett
Talán a caruba lenne a legjobb választás, vagy valamelyik másik?

2017-12-14 22:42:29 • Kelemen Gábor

Szalay Krisztián

Viki, nagyon szívesen!

2017-12-14 08:35:05 • Szalay Krisztián

Szilágyi Viktória

Nagyon köszönöm a tanácsot Krisztián!
Üdv:
Viki

2017-12-13 21:30:56 • Szilágyi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Viki!

Egyetértek, az a legfontosabb, hogy tanulj, kísérletezz, gyakorolj. Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, érdemes stúdióvakut választanod, ha a mobilitás nem annyira fontos. Amit kinéztél, azzal annyi a gond, hogy a 135W teljesítmény igen szerény. Nem érdemes 300Ws alá menni. Annak nincs értelme, hogy éppen csak megvilágítsd azt, amit szeretnél. Jó, ha van többlet energiád. Itt van például egy hobbi készlet, amivel fogsz tudni portrézni és tárgyakat fotózni.

2017-12-13 09:42:53 • Szalay Krisztián

Szilágyi Viktória

Szia Krisztián!
Először is köszönöm szépen a gyors választ! :-)
Az igazság az, hogy kinéztem magamnak kezdésként egy softbox szettet:
2db 2m világítás állvány
2db 135W állandófényű izzó 5500K
2db 50cm x 70 cm E27 softbox , (erről különben mi a véleményed?)
és ez mellé gondoltam először egy rendszervakut vásárolni, hogy kísérletezzek, gyakoroljak. Nagyon amatőr vagyok még a világítás terén….
De megfogadom a tanácsodat, és megnézem a stúdióvakukat :-)
Üdv:
Viki

2017-12-12 21:32:15 • Szilágyi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Viki!

Fontos a hordozhatóság? Mindenképpen rendszervakut szeretnél? Azért kérdem, mert pont ez a két téma az, ami egyrészt több vakut, másrészt pedig fényformálók használatát igényli. Meg lehet oldani rendszervakukkal is. Ha viszont abban gondolkodsz, hogy egy fotózásra alkalmas helyet alakítasz ki, akkor stúdióvakukkal jobban jársz portré és tárgyfotózás tekintetében.

Ha rendszervaku, akkor majdnemhogy mindegy. Legyen jó nagy ereje (minél nagyobb kulcsszám), lehessen úgy is üzemeltetni, hogy a vaku nem a gép vakupapucsában van, és persze alkalmas legyen TTL/iTTL fénymérésre. Korábban ebben a topikban pont ajánlottam Godox vakut. Ha visszaolvasol, fogsz találni konkrétumokat. Ez is lehet egy megoldás. Vagy ott vannak a Yongnuo távol-keleti gyártó csodái. Ezt most nem ironikusan írtam, hanem tényleg egész elfogadható eszközöket gyárt.

2017-12-12 12:15:05 • Szalay Krisztián

Szilágyi Viktória

Szia Krisztián! Segítséget szeretnék kérni! Rendszervakut szeretnék vásárolni a Nikon D5300-as gépemhez, de teljesen elvesztem a típusok, információk áradatában. Portréhoz, és tárgyfotóhoz szeretném használni. Mik azok az elsődleges adatok amiket figyelembe kell venni a vásárlásnál?
Előre is köszönöm válaszod!
Üdv: Viki

2017-12-11 20:53:15 • Szilágyi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Kicsit túlmelegedett a készülék. Amikor nagyon gyorsan tölt a vaku, és sorozatot lősz, felmelegedhet. Amikor a villanócső villan, energiát termel. A stúdiólámpák egy részénél is ajánlott az exponálások között várni egy picit. Semmi gond nincs, vársz vele, aztán újból tudod használni. Addig jó, amíg a vakuban van túlmelegedés elleni védelem.

2017-12-05 10:13:51 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

szia Krisztián!
Köszönöm a tanácsokat, megvoltam elégedve!
Azonban volt egy kis bökkenő, a az elemek felhevültek, kétszer is kiírta a vaku, hogy HOT. Eeneloop elemeket használtam.
Mi lehetett a gond?
Üdv-Tünde

2017-12-04 18:18:59 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Meg lehet szokni a kínait. Egyébként az is sokat segít, ha kísérletezel, gyakorolsz. Ahogyan az előző hozzászólásomban írtam, a harmadik fejezet segítségedre lesz. A derítésről szóló részeket különösképp nézd át!

2017-11-27 08:31:47 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

Köszönöm Krisztián a tanácsokat!
A videókat már próbáltam keresgélni, a használati útmutató pedig kínai és angol nyelven van az utóbbi még megy valahogy,de mégsem az igazi…
Köszönöm,
Tünde.

2017-11-25 16:35:59 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

A vakuzás nem csak néhány tippből áll. Egyrészt van a technikai oldala, mármint ami a gép és vaku kapcsolatát illeti. A vakuhoz biztosan kaptál útmutatót. Azt mindenképpen olvasd el, abból fogod megtudni, hogy mit hol találsz, hogyan állíts be.

Aztán ott vannak az alapvető tudnivalók, amit a vakuról, illetve magáról a világításról, fényekről tudni kell. De legalább egy átfogó alapszintű tudás kell hozzá. Ehhez jó társad a könyvem harmadik fejezete. Olvasd át a teljes harmadik fejezetet.

Aztán jöhetnek a specifikusabb világítási technikák, ami messze túlmutat egy fórum lehetőségein. Még a tanfolyamok és workshopok többsége is csak éppen érinti a témát. Azt javaslom, hogy a YouTube-on kezdj el keresgetni, biztosan találsz bőséggel videót. Keress olyan témát (legalábbis stílusában, jellegében), ami kimondottan arról szól, amihez használnád.

2017-11-24 18:29:29 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

Végre megtaláltam a vázon TTL módban a csatlakozást és gyakorolgatok, most már csak egy kis útmutató kellene és tanács hogyan használjam úgy tudom ez a mód a rekesz vagy lencsén keresztül dolgozik/mér, nekem fix 50mm és 18-55mm obim van.

Köszönettel,Tünde

2017-11-24 16:33:02 • Bogya Tünde

Bogya Tünde

Pontosabban egyaltalan nem ismeri fel a vàz a vakut.Be kellene allitani valamit a vazon?Es jol jönne néhàny tanàcs i-TTL módban.

Köszönettel,
Tünde.

2017-11-24 08:16:26 • Bogya Tünde

Bogya Tünde

Sziasztok!
Vàsàroltam egy yongnuo 685-s vakut.Hogyan tudom összehangolni a nikon d3300-as vàzammal iTTL módban.Mi gond lehet vele? Lesz egy beltéri vacsora a csalàdban arra kellene.

Tünde

2017-11-24 04:23:47 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Szia Zsolt!

A két vaku között az árukon kívül a leadott teljesítményben óriási különbség van. A Metz 64 kulcsszámmal is képes villanni, míg a Nikon csak 38. Bár az esetek többségében a nem dolgozol ekkora teljesítménnyel, de adódhat olyan helyzet, amikor fényformálót raksz a vakura, vagy valamilyen diffúz felületen keresztül villantasz, és olyankor bizony jól jön a többlet fény.

2017-10-08 14:38:41 • Szalay Krisztián

Kondor Zsolt

Szia Krisztián!

Segítséget szeretnék kérni rendszervaku vásárlásával kapcsolatban. Hobbi fotós vagyok, családi események, kirándulások alkalmával fotózok. Egy Nikon D3200-as gépem van. AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II objektívvel és egy Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 telezoom objektívvel. Két vakut néztem ki, az egyik egy Metz Nikon MB 64 AF-1 a másik Nikon SB-700. Te melyiket ajánlanád a kettő közül. Szeretek hosszú távra gondolkodni, inkább a minőség és a tartósság a fő szempont.
Segítségedet, válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel Zsolti

2017-10-07 12:09:27 • Kondor Zsolt

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató