Fórum / Általános fényképezés / Hogyan használjuk a vakut?

Hogyan használjuk a vakut?

Létrehozta: Bereczki Attika13 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Renato!

Nagyon örülök neki, hogy megoldódott a probléma, és nagyon köszönöm, hogy visszajeleztél és megosztottad az értékes infót!

2018-04-14 20:38:49 • Szalay Krisztián

Kautz Renato

Szia Krisztian!
Sikerult a gyartoval beszelnem es nem szinkron hiba volt amire gondotlam en is, hanem a gepvazon kelett kikapcsolnom az electronic front curtain es ennyi, azota tokeletesen mukodik.

2018-04-14 06:52:31 • Kautz Renato

Szalay Krisztián

Szia!

Jó kérdés. A leírásod alapján nekem is szinkronhibának tűnik, de sajnos nem tudok neked erre választ adni. A HSS-nek bírnia kéne még ennél rövidebb időt is. Nekem így ezzel a kombinációval soha nem volt dolgom, így tapasztalatom sincs. Elnézésed kérem, de nem tudok rá válaszolni. A kereskedést ahol vetted, illetve a márkaszervízt kéne megkérdezni.

2018-03-28 08:18:19 • Szalay Krisztián

Kautz Renato

Szia Krisztian!
3 honapja foglalkozom komolyabban a fotozassal szoval elnezest ha nagyon amator a kerdesem de nagyon tudatlan vagyok meg ezen a teren, adott egy sony A7II e s egy godox TT600s vaku hozza egy X1T-S trigger, mikor HSS-t akarok hasznalni olyan 2000-2500-nal gyorsabb zaridonel csikos lesz a kep, szinkron hibanak tunik de nem vagyok benne biztos, mit lehet tenni? A vakuval vagy a triggerel lehet a problema? Tanacstalan vagyok millio oldalt bongesztem at de nem talaltam semmit. Valaszodat elorre is koszonom.

2018-03-27 05:20:14 • Kautz Renato

Szalay Krisztián

Szia Tünde!

Azt megvártad, amíg a vaku feltölt? Azért kérdezem, mert ha néha-néha villan exponáláskor, akkor lehet, hogy várni kell a töltésre. Ha véletlenszerűen hol jó, hol nem, akkor nem tudom megmondani látatlanban.

2018-02-26 17:30:34 • Szalay Krisztián

Bogya Tünde

sziasztok!

Nem használtam egy ideje a vakumat, és elővettem de nem akar kommunikálni a vázzal, pedig be van állítva a vázon a TTL mód és az elemet tegnap töltöttel fel. Néha villan azért egyet -egyet amikor kattintok. Mi lehet vele a gond?
Köszönettel,
Tünde

2018-02-23 15:47:47 • Bogya Tünde

Szalay Krisztián

Minden fényformáló gyengíti a vaku fényének erejét. Ezt majd fogod látni, hogy mennyivel kell kompenzálnod ahhoz, hogy helyes expozíciót kapj. Van a vakudon ilyen opció, ahol korrigálni lehet a villanás erejét negatív és pozitív tartományban. Erre lesz majd szükséged. Mindenképp írd meg, hogyan boldogultál vele!

2015-04-04 06:14:37 • Szalay Krisztián

Deffent István

Szia Krisztián!

Köszi, ezt kipróbálom.
És mi a helyzet a diffúzor/lágyító esetén?
Vettem egy kb 15*15 cm-es vakura erősíthető lágyítót.
Akkor is megfigyelhető egy képlet, csak ki kell kísérletezni?
Vagy ott a nagyobb fényszóródás miatt nem ilyen egyszerű?

2015-04-03 12:27:28 • Deffent István

Szalay Krisztián

István, van képlet a vakuhoz, ami alapján számolhatsz.
Ez pedig a következő: (KULCSSZÁM / TÁVOLSÁG) = REKESZ

Nézzünk egy példát. A 44-es kulcsszámú vaku használata mellett mondjuk portrét készítesz az előtted két méterre álló fotóalanyról. A 44-et elosztod 2-vel, így 22 rekeszértéket kapsz. Tehát, ha a vaku a legnagyobb teljesítményével villan, akkor 22-es blendével kell fotóznod azt, aki 2 méterre áll előtted.

Kiszámolhatod fordítva is. Ha a kulcsszámot osztod el a rekesszel, akkor pedig azt kapod meg, hogy milyen távolságban kapod a helyes expozíciót. A fenti példán ez azt jelenti, hogy a 44-et elosztod a 22-es rekesszel, akkor 2 métert kapsz távolságnak. Tehát így is kijön az eredmény.

Van még az automata és a TTL/ITTL üzemmód is. Az automata üzemmód a választott rekeszérték szerint dolgozik, és a visszaverődő fényt méri meg, majd az alapján dönti el, hogy mekkora lesz a leadott teljesítmény. A TTL/ITTL pedig az objektíven keresztül bejutó fényt méri, és az alapján számolja ki a villantást. Viszont nem biztos, hogy ezek minden helyzetben jó eredmény nyújtanak.

Először is el kell dönteni, hogy amikor vakuzol, főfénynek vagy derítőfénynek használod a vaku fényét. Nem mindegy. Ha főfénynek, akkor ahhoz állítod az expozíciót. Ha derítésnek, akkor pedig úgy állítod be, hogy a kellő fénymennyiség adja csak le. Ezt úgy tudod gyorsan megtenni, hogy sokat kísérletezel, gyakorolsz, és látni fogod, hogy milyen helyzetekben hogyan viselkedik a vakud, akár manuálisan, akár automatán használod.

2015-04-03 07:41:25 • Szalay Krisztián

Deffent István

Valamit kihagytam.
Ez a TTL funckció nekem nem működik jó, ha vannak fényforrások, gondolom megzavarják az érzéskelőt, de mindig alulexponáltak ezek a képek.
Van, hogy manuálon hagyom, és veszem vissza az értékeket 1/8, 1/16 míg végre jó lesz a kép.
Tehát ezt a vaku módot sem értem, hogy hol melyiket kell használni.
Totál zavar az egész.

2015-04-02 13:06:22 • Deffent István

Deffent István

Sziasztok!

A belső térben ellőtt vakus fotózásról szeretnék kérdezni.
Adott egy 44-es kulcsszámú vaku.
Zárt térben fotózom vele.
Teljesen sötétben tapogatózok, szó szerint :)
Tudom a plafon felé irányítani, tudom 45 fokos szögben, kihajthatom az a fehér kis lapocskát a plafon felé irányításnál. Tudom szabályozni az expozíciót a rekeszértékekkel, stb.
Szükségem lenne pár fogodszkodóra, amiből el lehet indítani a kísérletezést.
Pl: A kulcsszám alapján hány méterre kell állni milyen rekeszértékekkel, hogy jó legyen az expozíció.
Így, ahogy próbálkozok, születnek jó képek, születnek alulexponáltak, meg kiégettek is.
Az a gond, hogy ha egy eseményem ott egy jó pillanat x méterre, akkor nem fogom tudni, hogy mit kell csinálni.

Tudna valaki ebben segíteni?
Köszönöm

2015-04-02 13:03:58 • Deffent István

Szalay Krisztián

Szia! Gondolom az SB-700 típusú vakura gondoltál. Igaz?
No, hát a kérdésed az nagyon jó, de olyan összetett, hogy erre így válaszolni nagyon nehéz lenne, hiszen nagyon sok tényezőtől függ. Első lépésben azt javaslom, hogy használd automatán a vakut. Próbálgasd különféle helyzetekben, például úgy, hogy közvetlenül a témára vakuzol, aztán próbáld úgy, hogy valahonnan visszaverődik a fény a témára. Például plafonról, falról, stb. Sokkal többet ér, ha te magad kísérletezed ki, mert akkor látni fogod az eredményt és el fogod tudni dönteni, hogy mit hogyan csinálj.

2015-02-22 18:09:17 • Szalay Krisztián

Bereczki Attika

Szia Krisztián.!
én amatőr fotós vagyok egy samsung pro 815 fenykepzovel fotozom.de atakarok valtani egy nikon d3100as fenykepezore.neztem hozza egy nikon bp-700as vakut.aszthiszem.na de ezt a vakut hogy kell hasznalni.??

2015-02-21 13:44:39 • Bereczki Attika

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató