Június végéig tart a 35% kedvezmény a Bevezetés a fotográfia világába könyv és online tanfolyam elővásárlására. Július elejétől a kedvezmény mértéke csökken.

Sziluett

Utczás Gábor
Utczás Gábor

Sziluett

Nikon D3100 géppel fotóztam, egy sötét épületbelső, kifelé a napfény felé! Érzésből és a hangulat alapján szerkesztettem. Milyennek találod a képet? Miképpen lehetett volna többet, vagy jobbat kihozni a témából? Fekete- fehérben szerintem jobb lenne, mi a véleményed? HDR effekt jól állna neki, nem?

Értékelés

A kép elnevezése ellenére ez nem egy kimondottan sziluett kép, hiszen a sötétebb területeken is látjuk a részleteket, a mintázatot. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit lehetett volna belőle kihozni, az függ attól, hogy mi az üzenete képnek? Mit szerettél volna kifejezni vele?

Ha a kép elnevezéséből indulunk ki, akkor feltételezem a sziluett-szerű megjelenítés lett volna a cél úgy, hogy a belső tér alulexponáltsága emelje ki a kapunk beszűrődő fény sugarait. Ebben az esetben csak szimplán kevesebb fényre lett volna szükség, amit ebben az esetben praktikusan a fényérzékenység csökkentésével lehetett volna elérni. A kép adataiból látom, hogy 1400 ISO-val készült a felvétel, automata üzemmódban. Automatika esetében az expozíció korrekcióval lehetséges a megvilágítást (expozíciót) szabályozni.

A fekete-fehér tónusok drámaibbá teszik a képet, azonban abban az esetben nem árt, ha nagyobb a kontraszt, azaz a különbség a világos és a sötét tónusok között. A HDR effekt akkor jön jól, ha a világos területeket és a sötéteket is részletgazdaggá akarjuk tenni.

Kedvezményes elővásárlás!

Negyedszerre is megjelenik a Bevezetés a fotográfia világába című kétkötetes mű, melyet az előértékesítés szakaszában óriási kedvezménnyel vásárolhatsz meg, a könyv anyagára épülő, általam személyesen vezetett online tanfolyammal együtt. Júliustól emelkedik az ár.

Kell nekem is!

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

A Rembrandt háromszög

A klasszikus portréfényképezés alapját képezi a Rembrandt világítás, amely az egyik legegyszerűbb, széles körben alkalmazható, és könnyűszerrel kivitelezhető technika műteremben és természetes fényviszonyok között egyaránt. De miért is sikeres annyira a portréfotózásban ez a technika?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató