Napnárcisz

Bencsik Bianka
Bencsik Bianka

Napnárcisz

Ezen a képen olyan ez a nárcisz, mint maga a nap.

Értékelés

Érdekes hatása van ennek az ellenfényben készült fotónak. Nem szerencsés, hogy ennyire becsillan a nap fénye. Ezt ki lehetett volna küszöbölni a fényképezőgépet lefelé billentésével, így a virág feletti üres terület is kisebb lett volna. Amikor ellenfényben fényképezünk, kapcsoljuk ki a gép automatikáját, mert a szemből érkező erős napfény becsapja a gép fénymérőjét. Ennél a felvételnél is segített volna a fényrekesz néhány értékkel való szűkítése.

Hozzászólások

Bencsik Bianka

Köszi a kritikát, elfogadom. Viszont két megjegyzésem lenne: 1) a képet mobiltelefonnal készítettem, nem sok lehetőségem volt a beállításokkal variálni. 2) A napsugarat direkt “hagytam benne” a képben.

2011-12-06 14:43:10 • Bencsik Bianka

Kosina Zoltán

Ilyenkor mindig elcsodálkozom, hogy manapság mobiltelefonnal milyen szép képeket lehet csinálni. Ebből persze kiderül, hogy nekem kifejezetten tetszik ez a kép is. Viszont ilyenkor mindig fúrja az oldalamat, hogy vajon mennyire tetszene a Krisztián által tanácsolt megvalósításban. :)

2011-12-06 16:31:05 • Kosina Zoltán

Bencsik Bianka

Köszi szépen :) A fénykép megismétlésére nincsen mód, így sajnos tovább fogja fúrni az oldaladat a dolog :)

2011-12-07 00:08:06 • Bencsik Bianka

Szalay Krisztián

Első ránézésre nekem egy FujiFinepix-nek tűnt, nem is gondoltam arra, hogy ez mobillal készült. Mobilhoz képest viszont jó és érthető, hogy nem lehetett manuálisan hozzányúlni. A becsillanás meg csak amiatt nem jó, hogy elvonja a figyelmet. Egy képen mindig a világos foltok vonzzák a tekintetet. Ha nem lenne benne, attól még gyönyörűen kiemelné a virágszirmokat a nap fénye. Ettől függetlenül szép a kép. :)

2011-12-07 08:58:16 • Szalay Krisztián

Bencsik Bianka

Mea culpa. Megnéztem, és tényleg fényképezőgéppel készítettem… Azért hittem, hogy mobilos kép, mert 99%-ban azzal fotózok, lévén hogy jobb képeket készít, mint a fényképezőgépem (vagy csak én nem tudom kezelni), és kb. 3 fotó után lemerül.

2011-12-07 19:40:05 • Bencsik Bianka

Szalay Krisztián

Közben én is megnéztem alaposabban a képedet :) Igen, egy Fujival csináltad. A Fujiknak van egy jellegzetes képük, amiről messziről fel lehet ismerni. Nem tudom, hogy milyen telóval szoktál fotózni, de jelenleg még az átlagos fényképezőgépek is verik a jobb optikás mobilok tudását. Csak beállítás kérdése. Az, hogy 3 fotó után lemerül, az megoldható új aksikkal. Visszatérve a képedre, láttam, hogy 2.8-as fényrekesszel fotóztad. Ha ellenfényben fényképezel, érdemes szűkebbre venni. Jó lesz az, csak gyakorolni kell. :)

2011-12-07 21:44:34 • Szalay Krisztián

Bencsik Bianka

Ez egy Sony Ericsson C905, a fényképezőgép pedig egy A850-es. Az a baj, hogy bármelyik aksival ezt csinálja. Sőt, általában ha berakok egy feltöltött aksit, be sem kapcsol, míg ugyanez az aksi bármi mással vígan működik :( Kb 8 különbözővel próbáltam, direkt emiatt vettem újakat is, de semmi. Sima elemmel működik pár kép erejéig. Nem tudom miért csinálja ezt :(

2011-12-07 22:48:02 • Bencsik Bianka

Szalay Krisztián

Sajnos ehhez én sem értek. Érdemes megkérdezni azt a szervizt, amelyik fel van tüntetve a garanciafüzetben. Ők biztosan meg tudják mondani, hogy mi lehet az oka, és azt is, hogy egyáltalán érdemes-e javíttatni.

2011-12-07 23:01:09 • Szalay Krisztián

Bencsik Bianka

Mindenesetre köszi a tanácsot, megfogadom, amint tudom :)

2011-12-08 11:03:45 • Bencsik Bianka

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! :)

2011-12-08 11:46:07 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Ismét lendületben

Szívesebben fényképezel telefonnal azok után is, hogy beruháztál egy fényképezőgépre? Úgy találod, hogy a mobil megbízhatóbb társadnak bizonyul fotózáskor? Vagy talán már nincs is annyira kedved visszatérni a fényképezőgéphez? Talán alábbhagyott a lelkesedés?

Olvass tovább

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

Bencsik Bianka további fényképei

Más szemszögből

Nagyon szép a kép, kifejezetten nyugtató és friss hatást kelt a reggeli napfény által megvilágított kőzet. Jó döntés volt ez a nézőpont választás. Az előtérben a kövek és a háttérben…

Szemek a sötétben

Ahogyan Bianka írja, nem voltak valami jó fényviszonyok az állatkertben. A kép egy kis automata Canon PowerShot A95-ös géppel készült, ami nem igazán az ilyen körülmények közötti fényképezésnek lett kitalálva.…

Nincsen veszély, csiga!

Fotográfiai feladatnak sem rossz téma. Fotózz ellenfényben, árnyékos helyen egy kúszó csigát. A kép mobillal készült, ami szinte teljesen kizárja a helyes expozíciót egy ilyen helyzetben. A megoldás az lett…

Szív

Az erőteljes átlós irányvonalak teszik markánssá az amúgy egyszerű kompozíciót. A kép egyetlen apró hibája, hogy balra dől. A fénykép mobiltelefonnal készült, ennek ellenére nagyon szépen visszaadta a lágy, őszi…

Napnárcisz

Érdekes hatása van ennek az ellenfényben készült fotónak. Nem szerencsés, hogy ennyire becsillan a nap fénye. Ezt ki lehetett volna küszöbölni a fényképezőgépet lefelé billentésével, így a virág feletti üres…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató