Esti mese helyett

Szalay Krisztián
Szalay Krisztián

Esti mese helyett

A kép 2006-ban készült, műtermi körülmények között. A megvilágítás három vakuval történt. Az egyik vakun egy nagyobb méretű softbox (a fény lágyítására szolgáló fotóműtermi eszköz) volt, ami közvetlen a modellt világította meg. A másik két vaku pedig a papírháttérre volt irányítva, hogy az tiszta hófehér legyen.

Értékelés

Eléggé egyoldalú lenne, ha mindig csak én értékelném mások munkáit. Néha nem árt a változatosság, ezért időnként fel fogok tölteni saját munkáimból is képeket.

Itt most rajtad a sor. A kép nem feltétlenül tökéletes csak azért, mert én készítettem. Mindig lehet szebbet és jobbat csinálni. Írd meg hozzászólásban, hogy milyen hibákat veszel észre a képen vagy Te hogyan fotóztad volna másképp.

Hozzászólások

Kosina Zoltán

Szerintem az ilyen helyzetekben szokás azt mondani, hogy keresve sem talál rajta hibát az ember. Mielőtt elkezdtem volna olvasgatni a tippjeidet, én sem tudtam volna megmondani mi az a picike kis szálka, ami szúrja a szememet. Így viszont van egy sejtésem. Nem lett volna kellemesebb a kép, ha benne marad a lány könyöke is?

2011-12-11 14:26:32 • Kosina Zoltán

Szalay Krisztián

Ezek szerint van haszna a fotótippeknek! :) Így igaz. Ízületben soha nem vágunk. A könyök hiányzik, és kissé zavaró is a képen. Egy hiba kilőve. Mi van még?

2011-12-11 23:06:20 • Szalay Krisztián

Keserű Zsolt

Kicsit nehéz kritizálni egy amúgy jó képet amatőrként, de a világítással van valami gond. Nekem kevés a fény a lány fején, és sok a maci hátsó részén. Szerintem a főfényt (ld. maci árnyéka a lány kezén) egy kicsit közelíteni kellett volna a fotóshoz, hogy a fotóshoz képest ne kb. 80-90 fokból, hanem max. 60 fokból érkezzen a témára.

2011-12-12 14:56:38 • Keserű Zsolt

Kurucz Klári

Amikor megnéztem a fotót, akkor három dolog jutott eszembe róla, amiből az egyik a könyök hiánya már kipipálva. A második, hogy a kép jobbra tolódott, a maci mögött sok a fehérség, szerintem feleslegesen, mert a maci eleve kisebb helyet foglal el, alatta-felett van elég tér. A harmadik, ami tulajdonképpen az első reakcióm volt, hogy a leány haja egy fekete massza, hiányzik nekem róla az árnyalat, főleg a feje búbján, valahogy természetellenes, hogy nincs ott semmilyen csillogás.. De hogy ez direkt ilyen, vagy ez tényleg hiba? Vagy a monitorom van túl sötétre beállítva? Nem tudom, csak benyomásaimat írom. Még valami eszembe jutott a fotót nézegetve, hogy egy kicsit alulról van fotózva, ami magyarázat lehet a sötétebb fejbúbra.

2011-12-12 15:44:12 • Kurucz Klári

Vonház Alíz

Nekem az a véleményem, hogy kicsit lehetett volna lágyítani a fényt, mert túl vakító ez a fehér háttér. Mintha megvillanna a vaku fénye a lány vállán. Érdekelne még, hogy miért van becsukott szemmel fotózva? Ha a kép címével kapcsolatos, akkor viszont túl világos a kép, hiszen az esti mese mindenképpen egy sötétebb napszakot jelent.

2011-12-15 14:31:11 • Vonház Alíz

Szalay Krisztián

A főfény enyhén balról és felülről érkezett. Klári, a haj nem fekete massza, lehetséges, hogy csak a monitor nem úgy adja vissza a fényeket, és van csillogás, nézd meg jobban! :) Alíz, hogy érted, hogy kicsit lehetett volna lágyítani a fényt? :) Ahogyan írtam a kép leírásában, volt fénylágyító eszköz a vakun. Egyébként pont azért nincs csillogás, mert lágy fény érte a modellt. Hogy miért van csukva a szeme, azt nem tudom megmondani. Ez egy képsorozatnak egyik eleme, poénra vettük az egészet a fotózásnál. Nem volt konkrét elképzelés, csak szórakoztunk. :)

2011-12-15 21:06:33 • Szalay Krisztián

Szarka Ernő

Nem erzem hibaknak az elottem felsoroltakat. A konyokvagasba szerintem (!) epp ennyi meg belefer mert jobban kiemeli a lany arcat es a szem rogton oda fokuszal. Nagyobb vagas mar zavart volna. Van par epp igy megvagott fotom, nem kell allandoan a szabalyokra koncentralni mert egy ido utan laposnak es egyformanak fogjatok erezni az osszes fototokat. A hangsulyt oda tennem, hogy tudni kell tudatosan es jol megszegni a szabalyokat.
Kisse also nezopontbol lett fotozva epp ezert az orruregek is jobban latszodnak, osztozok magammal, hogy tetszik-e vagy sem, es a testtartas is lehet jobban tetszett volna ha valamivel egyenesebb. Igy egeszbe nagyon tetszik, kellemes, es a lany sem gorcsos a kepen.
Aliz, a hatterfenyen nincs mit lagyitani ha teljesen feher a cel, nem hasznalunk semmilyen diffuzort (lagyitot) hanem direktbe vakuzzuk a hatteret. Gondolom feher volt eleve a papir vagy anyag hatter, amit ha nem villantasz meg szurke lesz a foton. Minel jobban csokkented a hatter vaku fenyerejet annal jobban megy at szurkebe a szine.
Elnezest az ekezet hianyert, nekem igy gyorsabb :)

2012-11-08 19:09:12 • Szarka Ernő

Pap Attila

A vágást én sem említeném akkora hibának. Nekem inkább a képarányok idegenek egy picit. Én inkább portré állásban, illetve talán inkább a főfény irányához horizontálisan és vertikálisan is kicsit közelebbről kattintottam volna, így térbelibb lett volna a kép (valamint elkerülhető lett volna az izületi csonkolás “hibája”) és több érzelmet tudott volna átadni a lány és a maci kapcsolatából. A direktbe villantott háttér miatt pár részlet bebukott (bár elenyésző) a maci fején és lábán, emiatt kicsit elveszítette a térbeliségét. Ez utóbbi utómunkával (PS camera raw módban az adott területen csökkentve a csúcsfényeket és egy kis plusz kontraszttal) orvosolható csakúgy, mint a számomra zavaró szálló haj.

2016-01-13 13:32:19 • Pap Attila

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

Ismét lendületben

Szívesebben fényképezel telefonnal azok után is, hogy beruháztál egy fényképezőgépre? Úgy találod, hogy a mobil megbízhatóbb társadnak bizonyul fotózáskor? Vagy talán már nincs is annyira kedved visszatérni a fényképezőgéphez? Talán alábbhagyott a lelkesedés?

Olvass tovább

A polarizációs szűrő

A polarizációs szűrő tipikusan az az eszköz, ami nem pótolható semmi mással, még a nagyszerű utómunka szoftverekkel sem, ugyanis használatával olyan részletek is megnyilvánulhatnak a képek, melyek egyébként rejtve maradnának.

Olvass tovább

Portréfotózás a lakásban természetes fénynél

Hangulatos portrékat készíthetünk lakásban a természetes megvilágítás adta lehetőségeket kihasználva. A beltéri fényviszonyok gyakran messze nem mondhatók ideálisnak, mégis jó szolgálatot tehet az ablakon beszűrődő gyenge fény is, ha azt kreatívan használjuk.

Olvass tovább

Szalay Krisztián további fényképei

Regina

Ahogyan ígértem, néha fel fogok tölteni fényképeket saját munkáimból azért, hogy lehetőséget adjak Neked, hogy Te értékeld ki a képet. Írd meg hozzászólásban, hogy milyen hibákat látsz a képen és…

Esti mese helyett

Eléggé egyoldalú lenne, ha mindig csak én értékelném mások munkáit. Néha nem árt a változatosság, ezért időnként fel fogok tölteni saját munkáimból is képeket. Itt most rajtad a sor. A…

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató